• 9.369.659 stemmen

Ontwikkeld door: Krzysztof Kieslowski

Met: Aleksander Bardini, Artur Barcis en Olgierd Łukaszewicz

Oorsprong: Polen

Datum van release: zondag 10 december 1989

Eerst uitgezonden op: TVP1 (Polen)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Dekalog

Dekalog speelt zich af in een grauw appartementsblok in het laat-communistische Polen, waar de verschillende personages naast of met elkaar leven. Elk van deze tien verhalen staat in relatie tot één van de tien geboden. God is aanwezig in de films, maar Hij ontslaat de mens niet van zijn verantwoordelijkheid.

Afleveringen

1. 1. Dekalog, Jeden

10 december 1989 (55 minuten)

Vereer naast mij geen andere goden. Een jongen en zijn vader plaatsen rationaliteit boven geloof.

2. 2. Dekalog, Dwa

11 mei 1990 (55 minuten)

Misbruik de naam van god niet. Een vrouw is zwanger van haar minnaar en haar man ligt op sterven. Ze zoekt zekerheid bij de dokter van haar man.

3. 3. Dekalog, Trzy

18 mei 1990 (55 minuten)

Neem de sabbat in acht, het is een heilige dag. Ewa voelt zich op kerstnacht alleen. Ze zoekt haar minnaar uit het verleden op.

4. 4. Dekalog, Cztery

25 mei 1990 (55 minuten)

Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. De sterke band tussen een vader en zijn dochter verandert snel wanneer ze een brief vindt van haar gestorven moeder.

5. 5. Dekalog, Piec

1 juni 1990 (55 minuten)

U zult niet doodslaan. Piotr is een jonge advocaat die bij zijn eerste zaak het leven van de crimineel Jacek leert kennen.

6. 6. Dekalog, Szesc

8 juni 1990 (55 minuten)

U zult niet echtbreken. Tomek begluurt zijn buurvrouw, die een jonge knappe kunstenares is. Op een dag bekent hij dat hij verliefd is op haar, Tomek ontdekt dat seks geen liefde is en Magda ontdekt dat liefde niet hetzelfde is al seks.

7. 7. Dekalog, Siedem

15 juni 1990 (55 minuten)

U zult niet stelen. Majka is 16 als ze haar dochter Ania krijgt. Om een schandaal te voorkomen fingeert het gezin dat Majka's moeder Ewa de moeder van Ania is en Majka de zus. Als Ania 6 jaar oud is eist Majka haar moederrol op en ontvoert het kind.

8. 8. Dekalog, Osiem

22 juni 1990 (55 minuten)

Leg over een ander geen valse getuigenis af. De Pools-Amerikaanse Elżbieta Loranz heeft als zesjarig joods meisje Zofia ontmoet tijdens de oorlog in Warschau. Zofia weigerde haar toen te helpen en nu volgt Elżbieta gastcolleges bij de hoogleraar Zofia.

9. 9. Dekalog, Dziewiec

29 juni 1990 (55 minuten)

U mag niet de vrouw van uw naaste begeren. Roman ontdekt dat hij impotent is. Roman vertelt dit thuis aan zijn vrouw. Roman stelt haar voor om een minnaar te nemen, maar zij wil dit niet.

10. 10. Dekalog, Dziesiec

6 juli 1990 (55 minuten)

Begeer niets dat van uw naaste is. De relatie tussen twee broers komt onder druk door de erfenis van hun vader.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Op MM staan alle afleveringen er los op, Krzysztof Kieslowski - MovieMeter.nl

avatar van neo

neo

Krzysztof Kieślowski' Dekalog is moeilijk te beoordelen als geheel. Gemiddeld gezien over alle delen zou ik op een lager cijfer uitkomen dan de 4,5 sterren waar ik nu voor heb gekozen.