• 9.369.845 stemmen

4,00 2 stemmen + Mijn stem

Status: Beëindigd

Genre: Animatie / Sciencefiction

Oorsprong: Japan

Ontwikkeld door: Hiroshi Hirayama, Jungo Murata, Kôichi Izukura en Naoki Takamisawa

Met onder meer: Houko Kuwashima, Mamiko Noto en Romi Park

Oorspronkelijke taal: Japans

Release datum: vrijdag 11 april 2008

Eerst uitgezonden op: WOWOW (Japan)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Kaiba

In een wereld waarin mensen door de digitalisering van herinneringen het eeuwige leven kunnen hebben omdat herinneringen in een nieuw lichaam geplaatst kunnen worden, wordt Kaiba zonder te weten wie hij is wakker met een medaillon met daarin de foto van een onbekend meisje om zijn nek. Na plotseling aangevallen te worden, weet hij te ontkomen als verstekeling op een ruimteschip. Het begin van een reis waarin hij zowel de wereld als zichzelf leert kennen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Acteurs en Actrices

Meningen over Kaiba

avatar van Black Math

Black Math

vrijdag 25 augustus 2017
Kaiba seizoen 1 Een klein pareltje. Geregisseerd door Masaaki Yuasa, die ook bekend is van de film Mind Game en de series Ping Pong, die ik zelf nog niet gezien heb, en The Tatami Galaxy, die op het moment van schrijven nog niet op deze site staat. Hij heeft nog veel meer projecten op zijn naam staan, maar dit is zijn meest bekende werk afgaand op het aantal stemmen op een site als AniDB. Kaiba valt wat dat betreft ook onder Yuasa's hits, en terecht. Zoals bij de meeste projecten van Yuasa zijn de karakterontwerpen erg apart, flink afwijkend van de standaard ontwerpen met de grote ogen. Feitelijk zien de ontwerpen, niet alleen van de karakters, er behoorlijk abstract uit. Dat is in deze serie erg op z'n plaats, omdat het universum waarin het speelt behoorlijk vervreemdend en surreëel is, alleen al door de premisse dat het menselijk geheugen en karakter opgeslagen kan worden en in een ander lichaam geplaatst kan worden. Een interessant uitgangspunt, maar wat ook aardig is, is de reis die de hoofdpersoon Kaiba door het universum maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Galaxy Express 999 de grootste inspiratiebron voor deze serie vormde. Dit is een serie (ook nog niet op deze site), waarvan ook een filmversie is (die ik in tegenstelling tot de serie wel heb gezien) over een jongetje die per intergalactische trein (ja dat kan dus) van planeet naar planeet reist, en die ook de inspiratiebron voor de serie Kino no Tabi was. Het reisgedeelte van Kaiba is duidelijk het sterkste gedeelte. Op elke planeet ontmoet de hoofdpersoon enkele andere karakters waardoor hij meer over het universum leert. Deze ontmoetingen zijn prachtig, en laten veel aspecten van het menselijk leven zien. De andere karakters die de hoofdpersoon ontmoet zijn niet gelukkig, of eindigen niet gelukkig, wat het algehele melancholische sfeertje versterkt. Ook de muziek mag genoemd worden, er zijn slechts enkele nummers die voorbijkomen, maar ze zijn prachtig en roepen ook een gevoel van melancholie op. Naast de reeds genoemde vormgeving is het uiteindelijk de melancholische en surreële sfeer die de serie zo sterk maakt. De laatste paar afleveringen vinden plaats op de planeet waar het begon. In andere woorden, de reis is dan allang ten einde, en dan wordt het allemaal wat meer introspectief, ook omdat de hoofdpersoon dan eindelijk zichzelf terugvindt. Het werkt allemaal wat minder dan de reis en de ontmoetingen tijdens de reis, waardoor het qua sfeer wat inzakt. Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat ik deze serie niet de maximale score geef. Maar met 4,5* mag duidelijk zijn dat ik dit nog steeds een meer dan bijzondere serie vind.

Animosh_mm

vrijdag 25 augustus 2017
Kaiba seizoen 1
Black Math schreef:
Volgens mij is dit juist één van zijn minst bekende werken. Op myanimelist hebben Ping Pong en The Tatami Galaxy bijvoorbeeld respectievelijk 3x en 2.5x zoveel stemmen. En in vergelijking met die series is deze serie veel minder toegankelijk: abstracter en surrealistischer (vooral in vergelijking met Ping Pong), en met een minder breed aansprekende thematiek, setting en plot. Maar dit is inderdaad een klein pareltje, en wat mij betreft de beste serie van Yuasa. De surrealistische stijl is sfeervol en uniek, de sfeer inderdaad erg melancholisch (en verrassend hard voor een serie met zo'n cartooneske stijl), ondersteund door een soundtrack die bij momenten prachtig is, en de thematiek (oa wat ons definieert als personen) is erg boeiend. Door het warrige plot en het onbevredigende einde kan ik het geen volledig geslaagd experiment noemen, maar de moeite waard is het zeker. Goed bezig met de toevoegingen trouwens!