• 9.175.997 stemmen

De Dag - Seizoen 1 (2018)

Show titel: De Dag

Afleveringen: 12

Speelduur: 9 uur

Ontwikkeld door: Jonas Geirnaert en Julie Mahieu

Met: Sofie Decleir, Maaike Neuville en Titus De Voogdt

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 26 maart 2018

Eerst uitgezonden op: Play More (België)

• myLum (Lumière) Bekijk seizoen 1 via myLum (Lumière)
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Dag

Een kleine stad wordt opgeschrikt door een uit de hand gelopen bankoverval. Een dag lang ontspint zich een uitermate spannend en verrassend kat-en-muisspel tussen politie en gijzelnemers. Zowel de politie en haar onderhandelaars, journalisten en ongeruste familieleden ervaren de gijzeling op hun eigen manier en beleven deze dag net iets anders.

Afleveringen Seizoen 1 (2018)

1. Aflevering 1

26 maart 2018 (45 minuten)

Een kleine stad ergens in Vlaanderen wordt opgeschrikt door een bankoverval. De overvallers zitten in de bank en hebben gijzelaars genomen. De politie komt ter plaatse en moet ervoor zorgen dat de situatie niet uit de hand loopt.

2. Aflevering 2

26 maart 2018 (45 minuten)

Een vroege ochtend in een kleine Vlaamse stad. Twee overvallers begeven zich naar een bankkantoor en gijzelen er het personeel, een klant en twee kinderen. Bij aankomst van de politie starten zenuwslopende onderhandelingen.

3. Aflevering 3

26 maart 2018 (45 minuten)

Een schietincident dreigt de hele situatie te laten escaleren. Ivo wil te weten komen wat er allemaal gaande is in de bank. Ibrahim worstelt met de onderhandelingen en Vos krijgt haar zieke vader niet uit haar hoofd.

4. Aflevering 4

26 maart 2018 (45 minuten)

De overvallers zetten gijzelaars aan het werk om zoveel mogelijk geld in veiligheid te brengen, maar niet elke gijzelaar is bereid om slaafs mee te werken. En wanneer de politie een drastische actie onderneemt, dreigt de situatie uit de hand te lopen.

5. Aflevering 5

26 maart 2018 (45 minuten)

Vos wordt tegen haar zin van de zaak gehaald. Ze kan de gijzeling evenwel niet loslaten en het vermoeden blijft knagen dat er iets niet klopt. Ze doet een ontdekking die een nieuw licht werpt op de hele situatie.

6. Aflevering 6

26 maart 2018 (45 minuten)

Het is duidelijk dat één van de gijzelaars meer weet over de overval, maar het onderling wantrouwen is groot. De overvallers krijgen te maken met onverwacht bezoek, en Susan komt voor een lastig dilemma te staan.

7. Aflevering 7

26 maart 2018 (45 minuten)

De politie valt in alle stilte de bank binnen in een poging de slachtoffers te bevrijden. De overvallers blijken echter te zijn verdwenen met een aantal gijzelaars. Vos en haar collega's proberen het contact met de gijzelnemers gaande te houden.

8. Aflevering 8

26 maart 2018 (45 minuten)

De nervositeit stijgt bij de overvallers nu de politie hen steeds meer op de hielen zit. Ze proberen de benen te nemen, maar Walter en Noor vechten terug. Serge komt voor een zware confrontatie te staan.

9. Aflevering 9

26 maart 2018 (45 minuten)

Noor is spoorloos. Er wordt een zoekactie opgezet. Ondertussen starten Ibrahim en zijn collega's met de ondervragingen van de bevrijde gijzelaars. Ibrahim is ervan overtuigd dat er iemand liegt.

10. Aflevering 10

26 maart 2018 (45 minuten)

De zoektocht naar Noor wordt met man en macht verdergezet. Ondertussen werken Elias en zijn handlangers hun plannen verder uit en spreken af om het gestolen geld te verdelen. Maar dat verloopt niet zoals iedereen verwacht.

11. Aflevering 11

26 maart 2018 (45 minuten)

De ontknoping nadert. De politie en de overvallers komen terug lijnrecht tegenover elkaar te staan en de situatie ontaardt in een nieuwe gijzeling. De zenuwen zijn gespannen, de confrontatie kan op elk moment uit de hand lopen.

12. Aflevering 12

26 maart 2018 (45 minuten)

Elias en Tommy hebben zich noodgedwongen verschanst in de woning van Rolf, die omsingeld wordt door de politie. Ze proberen het hoofd koel te houden, maar leugens en nieuwe ontdekkingen jagen de situatie naar een kookpunt.

avatar van 7 stars

7 stars

lang niet zo goed als het eveneens belgische tabula rasa en nog geneens de schaduw van la casa de papel, wat overigens een onmogelijk nivo is om te behalen. Wie durft er na casa de papel uberhaupt nog een bankoverval serie te maken? Begrijp ook echt niet de 2 verschillende oogpunten benadering die niet zoals in "the affair" waar de verschillende kijk per persoon erg leuk was, hier excact hetzelfde is dus vrijwel overbodige herhalingen van scenes geeft.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Geweldige serie.....4,0

avatar van brawljeff

brawljeff

Niet verwacht ooit een Vlaamse serie te gaan kijken, maar dit vond ik echt geweldig. Ik ben totaal geen bingewatcher normaal gesproken. Deze serie heb ik echter binnen een aantal dagen gezien. Het concept van de verschillende perspectieven per aflevering pakte zeer goed uit. Daarnaast vond ik de acteurs sterk spelen en de muziek versterkte de spanning.

avatar van kleez

kleez

Allemaal lovende recensies hier, stuk voor stuk! Ben ik dan echt de enigste die het einde van afl 1 tenenkrommend slecht vond? Zo te zien word het beter dus ik ga het nog een kans geven!

avatar van FAC73

FAC73

Heerlijke serie van onze zuiderburen, zeker in de eerste helft razend spannend. Later wordt het plot ingewikkelder en wat mij betreft ook iets te ver gezocht, maar de spanning blijft. De vertel-trant waarin we elke even aflevering steeds dezelfde gebeurtenissen zien, maar dan vanuit het perspectief van de daders, vond ik mooi gevonden. Gaandeweg vond ik de serie wel iets te lang duren, doordat het plot nodeloos werd gerekt. Dat Freya en haar kameraden Nils willen wreken door die oude Serge een loer te draaien leek mij een uitstekend motief, maar dat Freya zo graag al dat geld wil dat ze zelfs haar broer en een aantal vrienden laat omleggen/omlegt, ging er bij mij moeilijk in. En al helemaal dat Susan er op het allereind met de poet vandoor gaat. Nu vond ik dat zij de boeven al wel heel graag te hulp schoot, toen dat halverwege nodig was, maar toch.... Uitstekende cast trouwens, wie weet ooit nog een volgend seizoen?

avatar van wimaroca

wimaroca

brawljeff schreef:

Kijk maar eens Salamander ook een uitstekende Belgische serie

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Bijzonder sterke serie. Ik vond de eerste paar afleveringen wel wat aan de trage kant maar zodra men weet dat de overvallers elders zitten komt de vaart er goed in. Toffe slotscène ook.

avatar van Suitehome

Suitehome

Het Vlaams-Belgische De Dag is een goed maar overgewaardeerd 12-delig gijzelingsdrama waarin vooral de plotwendingen verrassend zijn. Tussen deze originele plotwendingen is het af en toe een taaie en lange zit. Het tempo zakt regelmatig behoorlijk in en het gebrek aan geloofwaardigheid vraagt een lenige geest.

Heists kennen we uit vele films en series, waarvan La Casa de Papel een van de bekendste is. Zoveel is duidelijk, het wiel wordt in De Dag niet opnieuw uitgevonden en een zekere voorspelbaarheid maakt zich van dit donkere en sombere thrillerdrama meester, ondanks enkele goede plottwists. De voorspelbaarheid wordt in de hand gewerkt omdat het vertelperspectief (daders - politie) elke aflevering wisselt; je ziet hetzelfde verloop twee keer. Desondanks weten makers Jonas Geirnaert en Julie Mahieu met een aantal goede acteurs (waaronder Sofie Decleir) de aandacht vast te houden. Degelijk werk.

avatar van Movsin

Movsin

Full-speed, non-stop beleving aan speurderswerk en misdaad, subtiel, minutieus en razend spannend met de nodige verrassende plotwisselingen. Een bravo voor het duo Geirnaert-Mahieu.

Stevig acteerwerk er bovenop leidt naar een topserie.

Aanvankelijk wat wennen aan het bekijken van een zelfde gebeuren vanuit de twee kampen, maar uiteindelijk best een pluspunt met dit procédé (uit de villa, in de villa) in de slotaflevering als spetterend voorbeeld. Het bracht als het ware de kijker nog dichter bij en in het intrige.