• 9.467.089 stemmen

Battlestar Galactica - Seizoen 1 (2004-2005)

Show titel: Battlestar Galactica

Afleveringen: 13

Speelduur: 9 uur en 06 minuten

Ontwikkeld door: Ronald D. Moore en Glen A. Larson

Met: Edward James Olmos, Jamie Bamber en Katee Sackhoff

Datum van release: maandag 18 oktober 2004

Eerst uitgezonden op: Sky1 (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Battlestar Galactica Seizoen 1 (2004-2005)

Battlestar Galactica volgt de laatste overlevenden van de mensheid nadat de Twaalf Koloniën vrijwel volledig zijn vernietigd door de Cylons: kunstmatige levensvormen die ooit door mensen zijn geschapen. Na veertig jaar afwezigheid keren zij onverwacht terug met een vernietigende aanval, waarbij ze gebruikmaken van menselijke zwakheden en hun vermogen om zich soms als gewone mensen voor te doen. Een kleine groep burgers weet aan de ondergang te ontsnappen en verzamelt zich rond de verouderde Battlestar Galactica, een oorlogsschip dat juist buiten dienst zou worden gesteld. Onder leiding van commandant William Adama beschermt de Galactica een geïmproviseerde vloot van civiele schepen, waarop de laatste tienduizenden mensen proberen te overleven. De politieke leiding komt in handen van Laura Roslin, de voormalige minister van Onderwijs, die onverwacht tot president wordt benoemd. Zonder thuiswereld en voortdurend opgejaagd door de Cylons begint de vloot aan een zoektocht naar de legendarische Dertiende Kolonie: een verre planeet die Aarde wordt genoemd. Niemand weet waar deze wereld zich bevindt, of zelfs maar of zij werkelijk bestaat, maar de mythe geeft de overlevenden hoop en een gezamenlijk doel. Tijdens hun vlucht worden zij niet alleen geconfronteerd met vijandelijke aanvallen, maar ook met brandstoftekorten, politieke conflicten, religieuze overtuigingen en groeiend wantrouwen. Omdat sommige Cylons niet van mensen te onderscheiden zijn, kan de vijand zich overal bevinden. Ondertussen probeert wetenschapper Gaius Baltar zijn eigen rol in de ondergang van de Koloniën verborgen te houden, terwijl hij wordt ingezet om Cylons binnen de vloot op te sporen. Het eerste seizoen draait daardoor niet alleen om de reis naar Aarde, maar vooral om de vraag hoe een bijna uitgeroeide beschaving haar menselijkheid, democratie en onderlinge vertrouwen kan behouden. Terwijl militaire noodzaak, politieke idealen en oude profetieën steeds vaker met elkaar botsen, wordt duidelijk dat het grootste gevaar niet uitsluitend van buitenaf komt.

Afleveringen Seizoen 1 (2004-2005)

1. 1. 33

18 oktober 2004 (42 minuten)

Na de vernietiging van de Twaalf Koloniën wordt de vluchtende vloot iedere 33 minuten opnieuw door de Cylons aangevallen. Door het voortdurende springen raken bemanning en burgers volledig uitgeput, terwijl Adama en Roslin proberen te achterhalen hoe de vijand hen telkens weet te vinden. Wanneer een vermist passagiersschip onverwacht terugkeert, moeten zij onder grote tijdsdruk beslissen of de opvarenden nog gered kunnen worden of dat het schip een gevaar vormt voor de hele vloot.

2. 2. Water

25 oktober 2004 (42 minuten)

Wanneer een explosie het grootste deel van de watervoorraad van de Galactica vernietigt, dreigt er binnen enkele dagen een ernstig tekort in de hele vloot. Terwijl Adama op zoek gaat naar een nieuwe waterbron en Roslin rantsoenering voorbereidt, ontdekt Boomer aanwijzingen dat zij mogelijk zelf bij de sabotage betrokken was.

3. 3. Bastille Day

1 november 2004 (42 minuten)

Om water te winnen uit een gevaarlijke ijsmaan worden gevangenen ingezet, maar de missie ontaardt in een opstand onder leiding van de charismatische terrorist Tom Zarek. Apollo probeert het conflict zonder bloedvergieten op te lossen, terwijl Roslin wordt geconfronteerd met de vraag hoeveel democratie en burgerrechten in een noodsituatie behouden kunnen blijven.

4. 4. Act of Contrition

8 november 2004 (42 minuten)

Na een dodelijk ongeluk aan boord van de Galactica moet Starbuck nieuwe piloten opleiden, terwijl oude schuldgevoelens over de dood van Zak Adama opnieuw naar boven komen. Wanneer een trainingsmissie onverwacht wordt aangevallen, raakt zij afgesneden van de vloot en moet ze alleen zien te overleven.

5. 5. You Can't Go Home Again

15 november 2004 (42 minuten)

Nadat Starbuck vermist raakt op een onherbergzame maan, weigert Adama de zoektocht op te geven, ook wanneer de vloot daardoor steeds langer gevaar loopt. Terwijl brandstof en tijd opraken, probeert Starbuck gewond en alleen een manier te vinden om te overleven en terug te keren.

6. 6. Litmus

22 november 2004 (42 minuten)

Na een zelfmoordaanslag aan boord van de Galactica stelt Adama een onafhankelijk onderzoek in naar mogelijke Cylon-infiltratie. Sergeant Hadrian richt haar verdenking op Boomer en hoofdmonteur Tyrol, waardoor het onderzoek steeds meer verandert in een politieke heksenjacht en de spanningen binnen de vloot verder oplopen.

7. 7. Six Degrees of Separation

29 november 2004 (42 minuten)

Shelley Godfrey, die overduidelijk een Number Six-Cylon is, beschuldigt Baltar ervan verantwoordelijk te zijn voor de vernietiging van de Twaalf Koloniën en presenteert overtuigend belastend bewijs tegen hem. Terwijl zijn positie binnen de vloot instort, probeert Baltar wanhopig zijn onschuld te bewijzen. Hij herkent Godfrey, maar kan haar ware identiteit niet onthullen zonder daarmee ook zijn eigen betrokkenheid en geheimen prijs te geven.

8. 8. Flesh and Bone

6 december 2004 (42 minuten)

Wanneer een Cylon-agent aan boord van een burgersschip wordt ontdekt, krijgt Starbuck de opdracht hem te ondervragen. De gevangene, Leoben Conoy, probeert haar met religieuze voorspellingen en persoonlijke onthullingen uit balans te brengen, terwijl Roslin moet beslissen hoeveel waarde zijn woorden hebben en hoe ver de mensheid mag gaan om informatie van de vijand te verkrijgen.

9. 9. Tigh Me Up, Tigh Me Down

13 december 2004 (42 minuten)

Adama keert terug naar de Galactica met Ellen Tigh, de vrouw van kolonel Tigh, die sinds de aanval op de Koloniën vermist werd. Haar onverwachte verschijning wekt argwaan bij Roslin, die vreest dat Ellen een Cylon kan zijn. Terwijl Baltar wordt gedwongen haar identiteit te testen, zorgen oude huwelijksproblemen, jaloezie en wantrouwen voor steeds grotere spanningen binnen de militaire leiding.

10. 10. The Hand of God

3 januari 2005 (42 minuten)

Wanneer de vloot bijna zonder brandstof komt te zitten, ontdekt men een strategisch belangrijke tyliummijn die door de Cylons wordt bewaakt. Adama besluit tot een riskante aanval, waarbij Apollo een onconventioneel plan moet uitvoeren om de vijand te misleiden. Tegelijkertijd krijgt Roslin een visioen dat haar overtuigt dat de oude religieuze profetieën werkelijkheid beginnen te worden.

11. 11. Colonial Day

10 januari 2005 (42 minuten)

Roslin roept een nieuw parlement bijeen om de democratie binnen de vloot te herstellen, maar de verkiezing van een vicepresident leidt tot politieke intriges en onverwachte bondgenootschappen. Wanneer Tom Zarek zich kandidaat stelt, vreest Roslin dat hij zijn groeiende populariteit zal gebruiken om de regering over te nemen, terwijl Baltar tegen zijn zin steeds verder de politiek in wordt getrokken.

12. 12. Kobol's Last Gleaming, Part 1

17 januari 2005 (42 minuten)

Wanneer de vloot de verloren planeet Kobol ontdekt, raakt Roslin ervan overtuigd dat de oude profetieën de weg naar Aarde kunnen wijzen. Ze vraagt Starbuck om tegen Adama’s bevelen in terug te keren naar Caprica en een heilig voorwerp op te halen. Ondertussen leidt een verkenningsmissie naar Kobol tot een ramp, waardoor de spanningen tussen de politieke en militaire leiding tot een breekpunt oplopen.

13. 13. Kobol's Last Gleaming, Part 2

24 januari 2005 (42 minuten)

Terwijl Starbuck op Caprica zoekt naar de Pijl van Apollo, raakt de expeditie op Kobol steeds verder in het nauw. Adama ontdekt dat Roslin en Starbuck achter zijn rug om hebben gehandeld en laat de president arresteren, waardoor de politieke crisis binnen de vloot escaleert. Tegelijkertijd komen Boomer en haar ware aard centraal te staan, met ingrijpende gevolgen voor de toekomst van de Galactica.

avatar van Tommeh

Tommeh

De ultieme Sci-Fi serie. Te beginnen heeft het een sterk, goed doordacht verhaal met de nodige twists. Daarnaast zitten alle elementen erin die een Sci-Fi serie nodig heeft: Cylons, schitterende ruimte scenes, actie, enz. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de meeste Star Trek series wordt alles rauw en (voor een sci-fi serie) realistisch in beeld gebracht.

Sciencefiction zoals het hoort te zijn.

avatar van CorvisChristi

CorvisChristi

En ik zeg het niet gauw, maar deze remake vind ik stiekem ook een stuk beter dan het origineel.

avatar van Dingeman

Dingeman

Begrijp niets van hoge score.

Leger: dronken, schietgrage ego's geleid door een macho en een kolonel nog niet geschikt om toiletten schoon te maken.

Hogere klasse bevolking, geen haar beter, maar we weten het wel beter.

Lagere klasse bevolking, slaven

Religieuze bevolking, dom zooitje die gelooft dat wanneer mijn scheet anders ruikt dan normaal ik door god gezonden ben.

Cylons geen haar beter.

Kortom een ongeregeld zooitje zonder discipline waarbij alles is toegestaan, hoe verder de serie gaat hoe onrealistischer de schrijvers gaan om de serie draaiende te houden. De ergernis groeit per aflevering doordat schrijvers het onmogelijke steeds meer en meer laten gebeuren.

Als er een god bestaat in deze serie moet deze wanhopig zijn !

avatar van horizons

horizons

Eens, was best een tegenvaller.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 2023 stemmen

Met de hoge waarderingen had ik veel van deze SF-serie verwacht. B-movie qualiteit met slecht acteerwerk en stuk voor stuk vervelende karakters. Wat het meest stoort is de dronken cameraman. Het enige positieve aan deze serie is het leuke snoetje van Grace Park.

avatar van Stephan

Stephan

Beste Science fiction serie ooit. Een zalige breuk met de uitgemolken strakke Startrek's en spin-offs. Deze serie is gritty, waar alle protagonisten hun problemen hebben.

Een sterke 'post 9/11' vibe die het geheel uiterst geloofwaardig maakt. Hoe hou je een maatschappij staande als je nog maar een handvol mensen hebt die moeten zien te overleven in een vloot waar alles tegen je keert?

Zoals SciFi hoort te zijn, spiegelt het ons actuele problematiek voor en werkt het uitstekend uit met een geweldig plot en geloofwaardige personages. Het gebrek aan "aliens" met make-up protheses is ook een verademing. Natuurlijk zitten er af en toe wat mindere afleveringen tussen, maar in grote lijnen blijft het tot aan het einde een waar meesterwerk, waarbij de sfx nog steeds standhouden en de ontknoping tot nadenken dwingt.