• 9.379.224 stemmen

Carmen Curlers - Seizoen 1 (2022)

Show titel: Carmen Curlers

Afleveringen: 8

Speelduur: 7 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Mette Heeno

Met: Morten Hee Andersen, Nicolai Jørgensen en Maria Rossing

Oorsprong: Denemarken / Noorwegen / Zweden / IJsland / Finland

Datum van release: zondag 2 oktober 2022

Eerst uitgezonden op: DR1 (Denemarken)

Plot Carmen Curlers

Een revolutie in het leven van vrouwen: de elektrische krulspeld. Hij brengt een droomkapsel binnen bereik en geeft tegelijkertijd vrouwen economische zelfstandigheid door werk in de krulspeldenproductie. Ondernemer Axel en kapper Frans brengen hem op de markt. Voor de productie besluiten ze vrouwen van de naburige boerderijen te rekruteren.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. 1. Axels Curlers

2 oktober 2022 (55 minuten)

Het is 1963 in Denemarken. Eenvoudige boerin Birthe merkt dat ze een nieuw kapsel niet kan betalen, ondernemer Axel ziet haar de salon onverrichterzake verlaten. Een kapper zoekt een investeerder voor zijn nieuwe uitvinding: een elektrisch verwarmde krulspeld. Hoewel de eerste versie krullers nog lang niet perfect is, ziet Axel een mooie toekomst voor dit product.

2. 2. Danmarks Største Skønhedsmesse

9 oktober 2022 (55 minuten)

Axel ziet een schoonheidsbeurs als een kans op de doorbraak van de warmtekrullers. In zijn kelder richt hij een werkplaats in voor de fabricage ervan. Op de beurs krijgt de demonstratie van de krulset op Toves haar een onverwachte wending. Alle commotie rond deze uitvinding heeft gevolgen voor het huwelijk van Tove en Axel. Birthe en haar man Jørgen krijgen slecht nieuws.

3. 3. Dør til Dør

16 oktober 2022 (55 minuten)

Na de demonstratie heeft niemand Axel meer gezien. Een nieuwe verkooptactiek lijkt uitkomst te bieden, maar de kruller blijft een levensgevaarlijk ding. De handige Bosse vat dat op als een uitdaging en denkt constructief mee. Birthe stelt alles in het werk om geld bij elkaar te brengen voor Jørgens peperdure behandeling. Haar betrouwbare karakter maakt indruk op Axel.

4. 4. 200 Kroner og et Sæt Carmen Curlers

23 oktober 2022 (55 minuten)

Axel, Birthe, Bosse en Frans werken met zoveel mensen als in Axels souterrain passen aan de krulsets. Na een succesvolle demonstratie is investeerder Lundahl gecharmeerd, maar nog niet over de streep. De volgende dag blijken de financiën er echter heel anders voor te staan. Door haar werk voor Axels onderneming heeft Birthe minder tijd en aandacht voor haar gezin en voor Jørgen.

5. 5. En Ny Kvinde på 10 Minutter

30 oktober 2022 (55 minuten)

Axel ziet een toekomst voor zich waarin alle vrouwen in Noord-Europa met Carmen-krullen lopen en geeft Birthe de verantwoordelijkheid het personeel fors uit te breiden. Maar een goede reclamecampagne verzinnen blijkt nog niet zo makkelijk; het resultaat valt niet bij iedereen in de smaak. Intussen ontvlamt er bij Frans een vuur dat jarenlang in zijn hart heeft gesmeuld.

6. 6. Artiste Extraordinaire

6 november 2022 (55 minuten)

De fabriek draait op volle toeren, maar Frans zit thuis te verpieteren. Axel moedigt hem aan eropuit te trekken om inspiratie op te doen. Wanneer Frans in mondain Kopenhagen de blits maakt met het kapsel van filmster Jacqueline, kan het leven niet meer stuk. Maar achter die façade van kunst en klatergoud loeren gevaren waarop hij niet is voorbereid.

7. 7. Glade Jul

13 november 2022 (55 minuten)

Het is kerstavond. Tove woont met Finn bij haar zus en Axel is alleen. De kerstverkoop valt tegen, want in het buitenland kent niemand de krulset, en onbekend maakt onbemind. In de fabriek dreigt ontslag voor het personeel. Wanneer Benjamin Frans laat lezen wat de Parijse jetset van Jacquelines kapsel vond, is dat voor Axel en Frans reden om onmiddellijk hun koffers te pakken.

8. 8. Først Paris, Så Resten af Verden

20 november 2022 (55 minuten)

Hoe krijg je een order van 10.000 krulsets de deur uit als je net personeel hebt ontslagen? Het is onbegonnen werk. Birthe blijft liever thuis bij Jørgen, en in de fabriek gooien de dames het bijltje erbij neer. Maar Axel vecht als een leeuw om zijn Carmen-familie bij elkaar te houden en doet een appèl op Birthe om haar leiderschap in te zetten.

avatar van Suitehome

Suitehome

Naast ontwerpers van de Nordic Noir zijn de Denen ook uitvinders van de elektrische krulspeld. In Carmen Curlers volgen we gedurende de jaren 1963 tot 1969 Axel Byvang (Morten Hee Andersen), de charismatische, gedreven en manische uitvinder van de Carmen krulset. Wat is er interessant aan krulspelden? Veel, zo blijkt na het zien van deze achtdelige dramaserie.

Bedenker Mette Heeno (Snow Angels) weet van Carmen Curlers een luchtig, fraai en zwierig verhaal te maken tegen de achtergrond van de bekrompen jaren 60. Carmen Curlers is veel; een sociaal drama, een coming of adulthood vertelling, een biopic en een vleugje musical. Alles in een prettige dosering.

Vergelijkbaar met het krachtige tijdsbeeld van het Noorse State of Happiness, geeft Carmen Curlers een klassiek inkijkje in de Tradwives van tegenwoordig. Dat vooruitgang en emancipatie niet vanzelf gaan, wordt in Carmen Curlers met flair in beeld gebracht.

avatar van stefan dias

stefan dias

Ik kan het niet beter zeggen dan Suitehome. 'prettige dosering'… topper!

Inderdaad: dit is een gedrama- en geromantiseerd verhaal waar geloofwaardigheid soms met een korrel zout wordt opgediend, maar waar waarachtigheid niet bij hoeft in te boeten. Heel vermakelijk, mooi geacteerd, de twee blikvangers staan terecht op de poster. Genietbaar, knap gemaakt en met een hoge feelgoodfactor. De emancipatieboodschap zit er in, maar zoals gezegd: prettig gedoseerd.

Gaandeweg worden subplots zoals de kalverliefde van Svend en Kirsten wel wat weggemoffeld, ook de vete met zijn oude (rijke) schoolrivaal wordt wat slordig en ondermaats aan elkaar geplakt, maar dat bedekken we met de mantel der liefde.

Ik weet wel niet goed of ik nood heb aan een tweede seizoen…