• 9.159.391 stemmen

Ontwikkeld door: David Simon en Ed Burns

Met: Alexander Skarsgård, James Ransone en Lee Tergesen

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 13 juli 2008

Eerst uitgezonden op: HBO (Verenigde Staten)

• HBO Max Bekijk miniserie via HBO Max
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Generation Kill

Bagdad, Irak 2003. Missie: Onduidelijk. Vijand: Niet-geïdentificeerd. Duur van uitzending: Onbekend. De mariniers van het First Recon Bataljon waren op geen enkele manier voorbereid op die eerste 40 dagen van de oorlog in Irak, waarin ze worstelden met ondeugdelijke uitrustingen en tegenwerking van hogerhand, en bij elke nieuwe ontwikkeling hun missie sterker in twijfel begonnen te trekken. Dit is het moedige, rauwe en meedogenloos eerlijke relaas van een insider vol kameraadschap, loyaliteit en razernij over het ware gezicht van deze moderne Amerikaanse oorlog.

Afleveringen

1. 1. Get Some

13 juli 2008 (1 uur en 05 minuten)

De mariniers van First Recon maken zich klaar om Irak binnen te vallen. Ondertussen vervoegt columnist Evan Wright van het blad Rolling Stone het bataljon.

2. 2. The Cradle of Civilization

20 juli 2008 (1 uur en 05 minuten)

Bravo Company trekt noordwaarts en krijgt het bevel de Eufraat over te steken en elke gewapende Irakees als een vijand te beschouwen. Van Nasyria gaat het zonder tegenstand richting Mesopotamië, weliswaar met enige achterstand op de andere eenheden door het nemen van een verkeerde afslag. In Al Garraf mogen de manschappen eindelijk het vuur openen.

3. 3. Screwby

27 juli 2008 (1 uur)

Bravo Company ziet hoe een ander bataljon een heel dorp uitmoordt. Vervolgens moeten ze poolshoogte nemen in Ar Rifa. Nadat Alpha Company de stad heeft bestookt, moet er 40 km verderop een luchthaven worden veroverd, voordat de Britse paracommando’s er aankomen. Een bevoorradingstruck wordt echter geraakt door vriendschappelijk vuur.

4. 4. Combat Jack

3 augustus 2008 (1 uur en 04 minuten)

Na de plundering van een bevoorradingstruck moet Alpha Company overleven op één maaltijd per dag. Bij het ophalen van een vermoorde Amerikaanse marinier in Ah Shatra duikt onverwacht een groep Irakese Vrijheidsstrijders op. Bravo Company rukt noordwaarts op, komt zwaar onder vuur te liggen en organiseert een wegblokkade buiten Al Hayy.

5. 5. A Burning Dog

10 augustus 2008 (1 uur en 06 minuten)

De manschappen van Bravo Company zijn gefrustreerd over de willekeur van de oorlog en Colbert heeft de grootste moeite om de beslissingen van zijn superieuren te verdedigen. First Recon krijgt lucht van een hinderlaag bij een brug en stuurt enkele pantserwagens vooruit om de weg vrij te maken.

6. 6. Stay Frosty

17 augustus 2008 (1 uur en 03 minuten)

First Recon voert een voor hen ongewone opdracht uit. Luitenant Kolonel Ferrando heeft een plan om zijn mannen terug in de strijd te werpen.

7. 7. Bomb in the Garden

24 augustus 2008 (1 uur en 05 minuten)

Aangekomen in Bagdad, begint de First Recon aan haar dagelijkse verkenningsopdrachten. Daar ontdekken ze al gauw dat de problemen groter zijn dan ze aanvankelijk dachten.

Alle Acteurs en Actrices

Jason Lilley

John Sixta

Todd Eckloff

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

''Sgt. Brad 'Iceman' Colbert: Gentlemen, we just seized an airfield. That was pretty fucking ninja.''

Goede cast, geloofwaardige acteerprestaties, spannend, boeiend & tegelijkertijd erg interessant. Sterke combinatie van drama/oorlog en tevens wordt in elke vertoonde aflevering de sfeer uitermate realistisch weergegeven.

Het kostte mij dan ook totaal geen enkele moeite om deze 7-delige miniserie helemaal tot het einde uit te zitten.

De volle 5 sterren van mijn kant voor 'Generation Kill (2008)'.

avatar van jester

jester

Erg sterk inderdaad. In het begin had ik (bij de eerste keer kijken) moeite om iedereen uit elkaar te houden (vooral Schwetje en Patterson), maar bij een tweede keer valt alles op zijn plaats. Glansrol voor de Iceman, de coolheid zelve: Sgt. Brad 'Iceman' Colbert: Stay Frosty.

Donkerwoud

Stomtoevallig vandaag ontvangen van bol.com. Erg veel respect voor David Simon en Ed Burns.

avatar van Thomas83

Thomas83

Vond het tegenvallen destijds, gezien de mensen erachter en het onderwerp. Wel nog steeds de moeite waard, dat dan weer wel.

Donkerwoud

Fijne recensie van een oorlogsverslaggever. Conclusie: het is inderdaad 'realistisch': What Generation Kill gets right about the invasion of Iraq. - slate.com

Verveling en bureaucratie

Wat American Sniper (2014) had willen doen: moderne oorlogsvoering zoals gezien door de rifle scopes van de mariniers. Het schetst een zinderend beeld van jonge testosteronbommen uit alle lagen van de Amerikaanse bevolking, die hun grootste vijand vinden in de bureaucratie, het onvoldoende gefaciliteerd zijn, de ongelijkwaardige hiërarchie, de incompetente leidinggevenden en de verstikkende militaire tradities. Generation Kill neemt geen stelling in voor of tegen oorlogsvoering, maar het toont de moderne oorlogsindustrie als iets waarbij er een kloof is ontstaan tussen de waardering voor menselijke grondtroepen en de inzet van (onbemande) vliegtuigen. Welke rol hebben de ouderwetse militaire tradities nog in een tijdperk waarin de oorlog meer van bovenaf gestuurd wordt? En wat te doen met de psychische gevolgsschade van militairen die zwaar beschadigd terugkomen uit het oorlogsgeweld?

De serie bestaat vrijwel in zijn geheel uit de dynamiek tussen de mariniers: hun gebruik van slang in het taalgebruik; de populaire liedjes die zij met elkaar zingen; de frustraties en momenten van verbroedering naar elkaar; de lol die zij hebben om het beste van het moment te maken. Het knappe aan dat subjectieve, intieme gezichtspunt is dat het laat zien wat de strikte mannencode onderdrukt en verdoezelt: de enorme pijn die veel van deze jonge mannen tegelijkertijd voelen. Een pijn die onuitgesproken blijft, maar die terug te zien valt op de verbouwereerde gezichten van mariniers die er zich geen weg mee weten. Helaas kan er over die innerlijke psychische pijn niet gesproken worden in een machtsbolwerk waar de groepsdynamiek mannelijkheid afdwingt, terwijl de hiërarchie van boven naar beneden slechts aanzet tot handelen en orders opvolgen. Voor kritische (zelf-) reflectie en gezonde twijfel is er geen ruimte.

Oorlog is hier namelijk meer dan ooit een bureaucratische bedoening waar van hoger hand de tactische beslissingen worden genomen, terwijl de mariniers ter plaatse gefrustreerd zijn over die onderwaardering en zich niet meer betrokken voelen bij het oorlogsgeweld. Het schrijnende gevolg is dat de gedemotiveerde mariniers voornamelijk bezig zijn om de zinloosheid van hun missie te verbloemen met kwajongensstreken en masochistische spelletjes naar elkaar en naar de Iraakse bevolking. Door deze serie ga ik bijna begrijpen hoe de walgelijke oorlogsmisdadigster Lynndie England (zie: Lynndie England) - Wikipedia - nl.wikipedia.org tot haar daden heeft kunnen komen.Wat kun je anders verachten als je jonge, laagopgeleide mensen - levend in een stolp van verstikkende gedragsregels en rigide militaire tradities - loslaat in morele situaties waar filosofische verhandelingen over volgeschreven kunnen worden!?

Die subjectieve blik van 'de soldaten' is tegelijkertijd óók mijn enige puntje van kritiek: de oorlog wordt nog altijd getoond als het opwindende mannenspektakel, terwijl het enigszins gemakzuchtig voorbijgaat aan de immense gevolggschade op de Iraakse bevolking. Iraki zijn lijken, krijgsgevangenen of politiek correcte bijrollen 'die het slechte van de oorlog vertellen'. Of de grappige tolk Meesh, die van zichzelf het stereotype Arabier der stereotype Arabieren is. HBO zou ballen hebben als zij een soortgelijke serie zouden maken vanuit Iraaks perspectief, maar ik vrees dat de huidige politieke gevoeligheid dat niet toelaat. Deze opwindende miniserie is in ieder geval een meer dan geslaagde tussenvorm om publieke kennis te genereren over PTSS (posttraumatische-stressstoornis) en de zinloze Irak-missie waarvan de gevolgen, zelfs na twee termijnen Obama, nog steeds rondspoken in de wereldpolitiek.

avatar van 606

• 11964 stemmen

Aangeschaft op de rommelmarkt voor €1 en nieuwstaat ?

avatar van Thomas83

Thomas83

Grappig hoe je mening over een serie kan veranderen. Toen ik Generation Kill voor het eerst was ik teleurgesteld. Ik dacht dat Simon en Burns gezien de setting ook veel actie zouden laten zien, maar nu vind ik het juist fantastisch dat Generation Kill zich focust op een meer realistische (en minder spectaculaire) ervaring van de mariniers. De verveling en het geouwehoer onder elkaar zijn minstens zo belangrijk, net als de vertrouwde aandacht voor verknipte bureaucratie en de verhouding van de mannen met de vaak incompetente mensen boven hen, die voortdurend hun plannen veranderen.

En het is allemaal ook weer echt fantastisch geschreven. Behoorlijk profetisch achteraf gezien, en met extreem amusante dialogen, veel humor en kleurrijke personages. Ransone steelt enigzins de show als de hyperactieve vaak non-stop pratende Cpl. Person, maar Captain America is bijvoorbeeld echt hilarisch (en goed gecast), net als The Godfather en sommige van de running gags.

Daarnaast heeft de serie ook echt extreem veel oog voor detail voor de cultuur onder de mariniers etc. Op momenten komt het haast een beetje patserig over hoe van die kleine dingetjes in de dialogen naar voren komen. Niet dat de serie alleen maar om de kleine momentjes draait. De actie mag er ook zijn, met goede effecten voor televisie, en de invasie van Irak bij nacht is echt een plaatje. Je krijgt het gevoel er echt bij te zijn leert de personages ook een beetje kennen.

Het gemiddelde gevoel per aflevering ligt extreem hoog (hoger dan in bijvoorbeeld Band of Brothers), waardoor het zelfs moeilijk is mijn favorieten te benoemen. Dan denk ik vooral aan momenten, en niet zozeer aan afleveringen. Bijvoorbeeld de mariniers die op het einde van episode 1 de krijgsgevangen weer vrij moeten laten (zodat deze hun zekere dood tegemoet lopen) of dat dorpje vol vrouwen en kinderen dat ineens helemaal aan puin wordt geschoten. Vond de laatste aflevering overigens wel wat prekerig ineens. 4.0*.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Can you believe that fucking retard is in charge of people?

Met hele grote verwachtingen aanbegonnen na deze op mijn verjaardag te hebben gekregen, en oh boy wat was ik nieuwsgierig, en wat heb ik dit met een dubbel gevoel zitten kijken.

De serie begint met een beeld niet veel anders dan Jarhead en Three Kings waar men overlopend van hormonen, adrenaline en gehersenspoeld zich de tering verveelt. Tot de limiet opgefokt dat men een moordmachine is, dat God een stijve krijgt van mariniers en gras groeit van bloed is het actie dat men verlangt. En daar zit hem juist het knelpunt voor deze opgeladen testosteronbommen.

Als een pion heen en weer geschoven worden tijdens een potje Stratego lijkt het lot van the marine recon. Dit gevolgd door een stevig stukje incompetentie wat betreft planning, navigeren, materiaal en bevoorrading en de mannen zijn al snel niet te benijden. En voor wie denkt dat dit het slechtste is wat de mannen kan treffen heeft het mis want een bevelvoerende officier die nog.even naam wil maken, en een stel totaal incompetente clowns die de pelotons aanvoeren lijken het beeld nog eens te creëren dat de grootste en gevaarlijkste vijand hun eigen leiding is. Van lafheid tot een vuurmissie dangerclose, het lijkt allemaal te kunnen in swerelds grootste leger en het heeft dan ook regelmatig de kenmerken van een debielencircus op doorreis.

Waar de mannen wel goed in lijken zijn noodlottige incidenten veroorzaken, onnodig zware vuursteun aanvragen, a capelle zingen bij gebrek aan een radio en vooral hele stoere oproepcodes bedenken met Godfather, Assassin, Hitman, Devil Dog en War Pig om maar eens wat te noemen. Was men in de rest van hun taak ook maar zo goed. Het blijkt echter dat waar men in de Tweede Wereldoorlog revolutionaire was met de bewegingsoorlog ten opzichte van de Eerste, in Vietnam de Cavalerie opnieuw uit vond en in de eerste Golfoorlog de snelste grondslag ooit leverde men in anno 2003 achter de zaken aanloopt. Steeds meer wordt door Intel en satellieten gedaan en vervolgens uitgeschakeld door het luchtwapen of kruisraketten. Troepen op de grond zijn simpelweg niet snel genoeg meer voor de huidige tactieken.

Het maakt Generation Kill tot een uitermate merkwaardige serie waarin vooral een generatie jongens tot en met wordt opgefokt om vervolgens geen gebruik van te maken. Ik vraag me af wat zoiets doet met een jonge kneedbare geest op termijn. Net al de ouderen die toch een vorm van teleurstelling zullen hebben en een gevoel van zinloosheid. De echte goede soldaten en officieren zijn trouwens op een paar vingers te tellen, maar ja een leger vaart waarschijnlijk uitstekend bij hersenloze slaven. Generation Kill, verbazingwekkend, irriterend, schokkend en boeiend. Het laatste is hier nog over gezegd noch gezien.

avatar van Film Fan

Film Fan

Blijft de beste verfilming van de invasie van Irak. Het is alsof je met Mariniers in een Hummer door Irak trekt. Prima cast (waarvan 1 Marinier) en uitstekende regie/camera werk. Must see wanneer je geïnteresseerd bent hoe de Irak oorlog van binnenuit door Mariniers werd beleefd.