• 9.380.252 stemmen

For All Mankind - Seizoen 4 (2023-2024)

Show titel: For All Mankind

Afleveringen: 10

Speelduur: 9 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Ronald D. Moore, Matt Wolpert en Ben Nedivi

Met: Joel Kinnaman, Shantel VanSanten en Jodi Balfour

Datum van release: vrijdag 10 november 2023

Eerst uitgezonden op: Apple TV+ (Verenigde Staten)

• Apple TV+ Bekijk seizoen 4 via Apple TV+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot For All Mankind

For All Mankind begint op 16 juli 1969, terwijl NASA de mens voor het eerst op de maan ziet landen. Het verhaal wordt verteld door het leven van NASA-astronauten, ingenieurs en hun families en presenteert een ambitieuze wereld waarin NASA en het ruimtevaartprogramma een prioriteit en een centraal punt van onze hoop en dromen bleven. Ofwel, wat er zou zijn gebeurd als de wereldwijde ruimtewedloop nooit was geëindigd.

Afleveringen Seizoen 4 (2023-2024)

1. 1. Glasnost

10 november 2023 (1 uur en 05 minuten)

Acht jaar later staat er een nieuwe missie op stapel: het bergen van een asteroïde. Aleida en Danielle worstelen nog steeds met gebeurtenissen uit het verleden.

2. 2. Have a Nice Sol

17 november 2023 (52 minuten)

Nieuwe werknemers van Helios arriveren op Mars, terwijl er bij NASA ingrijpende hervormingen worden doorgevoerd.

3. 3. The Bear Hug

22 november 2023 (1 uur en 10 minuten)

Miles probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Margo raakt betrokken bij een gevaarlijke situatie.

4. 4. House Divided

1 december 2023 (58 minuten)

Een ongeluk op Mars zet de verhoudingen op scherp, terwijl Miles zich aan een riskante onderneming waagt.

5. 5. Goldilocks

8 december 2023 (55 minuten)

Een ontdekking zorgt ervoor dat men op aarde en Mars naarstig naar antwoorden zoekt.

6. 6. Leningrad

15 december 2023 (55 minuten)

Op een belangrijk internationaal congres worden er verrassende bondjes gevormd.

7. 7. Crossing the Line

22 december 2023 (42 minuten)

Een groep op Mars neemt drastische maatregelen. Margo worstelt met een nieuwe opdracht.

8. 8. Legacy

29 december 2023 (51 minuten)

Er worden plannen gemaakt die interplanetaire gevolgen hebben. Ed gaat samenwerken met een onverwachte partner.

9. 9. Brazil

5 januari 2024 (46 minuten)

Er gaat van alles fout als een belangrijke missie een kritiek stadium nadert.

10. 10. Perestroika

12 januari 2024 (1 uur en 16 minuten)

Spanningen op aarde en Mars bereiken een kookpunt.

avatar van redfish71

redfish71

In seizoen 3 werd het ruimtegebeuren wat teveel op de achtergrond gezet en te makkelijk om plaats te maken voor een overvloed aan karakters en verhaallijnen die het geheel een langdradige serie met overgewicht maakten. De opening van seizoen 4 haalt het niet bij die van seizoen 3, maar toch doet for all mankind weer waar het sterk mee is geworden: Enkele sterke karakters en een aansprekende verhaallijn waarin je investeert. Eigenlijk zijn alle side characters gewoon weg waardoor je het karakter van de 'oude' serie niet meer terug herkent.

Er worden enkele nieuwe karakters geïntroduceerd waarmee makkelijk mee te leven is. Helaas voelt de overgebleven main cast vrij overbodig aangezien ze zelf niet meer zo interessant zijn muv Margo. Het blijft allemaal vrij braaf en tegenstellingen worden vrij snel opgelost en zorgen niet voor al teveel spanning zoals dat in eerdere seizoenen soms een half seizoen bleef doorklinken. Dat heeft misschien ook te maken met enkele time skips in het seizoen waardoor we wederom verteld worden wat er gebeurd is, en dit niet zelf zien of meemaken. Gelukkig leunt het seizoen nog op gebeurtenissen en karakters uit het verleden waardoor ook de trouwe kijker niet teleurgesteld zal zijn. Toch vraag ik me af of de stakingen in Hollywood de serie beïnvloed hebben. Het voelt allemaal wat minder sophisticated dan vroeger.

Het seizoen was wat voorspelbaar op sommige momenten waardoor de punchlines niet 100% aankwamen of het emotionele effect hadden. Ook voelde het B plot soms als opvulling om makkelijk emoties op te wekken ipv dat het echt ergens naartoe gaat.

De finale maakt het een en ander goed, maar haalt het bij lange na niet bij die van seizoen 2. Het wordt jammer genoeg meer feel good tv die lekker wegkijkt dan het indrukwekkende seizoen 2 waarin er veel écht interessante personages rond liepen met de nodige spanning.

Grotendeels weg zijn ook de reflecties/kritiek op de huidige maatschappij, al ligt het er wel weer redelijk bovenop dat de hebzucht van de mens niet onze mooiste kant is. Het seizoen compenseert dat echter niet door een hoopvolle stip op de horizon te bieden of ons te motiveren met goede voorbeelden zoals Star Trek TNG dat bijvoorbeeld deed maar stopt 'ons' in een soort van: dit is wat we hebben en daar moeten we het mee doen. Hopelijk worden we er beter van - situatie.

In principe is dit een prima einde van de serie, dus als er geen seizoen 5 komt zit je in ieder geval niet op een cliffhanger. Mocht er nog een seizoen 5 komen, dan is seizoen 4 een prima 'reset' en een mogelijke opmaat naar een nieuwe topper. Laten we het hopen.

avatar van Suitehome

Suitehome

In het vierde seizoen schieten we het nieuwe millennium in en belanden in 2003, in de mijnkolonie Happy Valley op Mars. Het wonderlijke samenwerkingsverband van de VS/M7, Rusland en Noord-Korea proberen een asteroïde binnen te halen voor meer welvaart op aarde. Reden waarom deze asteroïde liefkozend goudlokje wordt genoemd.

Ook nu draait For All Mankind om vriendschap en loyaliteit. En hoewel dit vierde seizoen meer sciencefiction is dan de eerste drie seizoenen, worden de problemen in de inmiddels forse Happy Valley-gemeenschap alledaagser. En de onvrede over de salarissen en arbeidsomstandigheden groter.

Ik hou van deze serie. In een perfecte mix van spanning, science fiction, drama en spionage (The Americans!) is het vierde seizoen niet het beste, maar overtuigt nog altijd. Ondanks een grote ongeloofwaardigheid hier en daar. Met goed acteerwerk en een uitgekiend scenario geeft For All Mankind een origineel kijkje in een toekomst die al ver achter ons ligt.

avatar van Thomas83

Thomas83

Fraai seizoen weer hoor. Wederom weinig soap. Leuk ook om een relatief optimistisch toekomstbeeld te zien. Margo's hele verhaallijn breekt wel echt je hart, zij blijft mijn favoriete personage. Wrenn Schmidt is van begin af aan al fantastisch.

Het gedoe rondom de rechten van de werkers op Mars is weinig subtiel. Je zou sympathie voor de stakers moeten voelen, maar ik gunde de weer onuitstaanbare Ed en de ook niet geheel sympathieke Dev helemaal niets eigenlijk. Maar goed, het is ook juist de kracht van de serie dat veel personages complex en niet volledig goed of slecht zijn.