• 9.179.858 stemmen

Ontwikkeld door: Gjermund Eriksen

Met: Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen en Nina Kunzendorf

Oorsprong: Noorwegen

Datum van release: zondag 26 september 2021

Eerst uitgezonden op: Viaplay (Noorwegen)

Plot Furia

Ragna is een undercoveragente die infiltreert in een extreem-rechtse terreurcel. Ze probeert haar gevoel van eigenwaarde te behouden terwijl ze vastbesloten is om een concrete terroristische aanslag te voorkomen. Ondertussen leidt Asgeir, voormalig agent van de Special Operations en ex-adrenalinejunkie, een rustig leven nadat hij ontsnapt is uit de Russische onderwereld. Hij moet zijn echte identiteit geheim houden om het leven van zijn dochter te beschermen. Een schokkende moord in een idyllisch Noors stadje brengt hun twee werelden samen. Ze worden geconfronteerd met een race tegen de klok om te voorkomen dat het ondenkbare gebeurt op Duitse bodem.

Afleveringen Seizoen 1 (2021)

1. 1. Lose Yourself and All Is Lost

26 september 2021 (50 minuten)

Na een turbulent verleden heeft Asgeir zich met zijn dochter Michelle gevestigd in een klein, landelijk stadje in het westen van Noorwegen. Zijn nieuwe, rustige leventje kan hij echter al snel vergeten als hij in een gevaarlijke situatie belandt waarbij hij oog in oog komt te staan met een nest meedogenloze extremisten.

2. 2. The Rabbit Hole

26 september 2021 (51 minuten)

Ragna ontmoet de Duitser Brehme en beseft hoe groot en verschrikkelijk de ambities van de terreurcel zijn. Ze krijgt ook een beter beeld van waar ze toe in staat zijn om die ambities te verwezenlijken. Asgeir krijgt te maken met problemen uit zijn verleden. Ze zullen samen iets moeten bedenken om hun veiligheid te waarborgen.

3. 3. Words Matter

26 september 2021 (45 minuten)

Ragna's loyaliteit wordt op de proef gesteld wanneer de terreurcel hun plan in werking stelt. Ze willen een aanslag plegen in Oslo, en Ragna moet bepalen hoe ver ze kan en moet gaan om haar identiteit geheim te houden. Asgeir ontdekt tot zijn afschuw dat niet alleen hij gevaar loopt, maar ook zijn dochter.

4. 4. White Picket Fences

26 september 2021 (45 minuten)

Ole en Brehme schakelen een versnelling hoger in hun angstaanjagende plannen en steken de grens over naar Duitsland. Daar ontdekt Ragna hoeveel invloed ze heeft met haar blog. Asgeir werkt samen met de anti-terreurcel om Ragna te redden en de extremisten te stoppen voordat ze een nieuwe terroristische aanval plegen.

5. 5. Biting the Bullet

26 september 2021 (46 minuten)

De undercover-missie staat onder druk. Er is een lek ontdekt binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De spanningen in beide kampen lopen hoog op omdat ze weten dat één verkeerde beweging duizenden levens in gevaar kan brengen óf kan redden. Brehme wil koste wat het kost de verrader binnen de terreurcel weten te vinden, dus Ragna is in groot gevaar.

6. 6. The Red Pill

26 september 2021 (41 minuten)

Ragna probeert wanhopig de identiteit van de mysterieuze leider Cato te achterhalen. Ole vertelt haar steeds meer over de ideologie achter de plannen van de groep. Net als ze denkt dat ze alles onder controle heeft, wordt haar grootste angst werkelijkheid. Asgeirs verleden en heden komen samen wanneer de mol wordt gepakt.

7. 7. The Teutonic Shift

26 september 2021 (47 minuten)

Ragna moet Cato zo snel mogelijk zien te vinden en de aanslag waar Ole haar over heeft verteld, proberen te voorkomen. Ze heeft maar weinig tijd, dus ze ziet zich gedwongen om iets te doen wat ze nooit achter zichzelf gezocht zou hebben, maar zelfs die grens is niet heilig als er mensenlevens in gevaar zijn.

8. 8. Fire and Fury

26 september 2021 (46 minuten)

De aanslag is nu echt in gang gezet en de toekomst van niet alleen Duitsland, maar van heel Europa staat op het spel. Voor Ragna is het de laatste kans om de dood van haar zus te wreken. Ze haast zich om Ole te vinden en tegen te houden. Kathi neemt eindelijk de touwtjes in handen en komt in actie.

avatar van badfans69

badfans69

Nieuw op Canvas: Furia, Noorse misdaadreeks over internationaal extreemrechts complot - mudoo.be

Furia, vanaf zaterdag 27 november 2021 om 20.35 uur op Canvas (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT NU.

avatar van lang pee

lang pee

Twee hoofdrolspelers speelden een koppel in de beste Scandinavische serie die ik ooit gezien heb namelijk Exit, en als fan van deze series zijn dat er best veel. Ik vind ze iets minder overtuigend hier, maar zeker niet slecht. De serie heeft wel niet het niveau van Exit. Ze komt ook nogal traag op gang, zeker de moeite maar zeker geen top!!!

avatar van ZAP!

ZAP!

Helaas pas bij afl. 3 kunnen inhaken. Het is nog net wel onderhoudend, maar aanvankelijk spannende scènes zoals die in het huis met de Russen en de aanslag (een test, zo blijkt) draaien op niets uit.

avatar van ZAP!

ZAP!

Uiteindelijk niet meer dan een 'wat als'* scenario met tal van actuele elementen gelardeerd met actie.
Het wilde deftiger zijn dan het was. Soms best interessant en okay nog wel.

* O nee, het kwam er uiteindelijk niet van.

avatar van Suitehome

Suitehome

Furia is een ambitieuze mix van undercoverthriller en internationaal politiek drama, en heeft als rode draad rechts extremisme. Mooie ingrediënten voor een puike thriller. Helaas is Furia iets té ambitieus. De eerste 2 afleveringen van het 8-delige Furia zijn spannend en vlot en spelen zich af in het prachtige Noorse stadje Åndalsnes. We maken kennis met vader, agent en brave borst Asgeir (Pål Sverre Hagen) die met zijn dochter op de vlucht is voor het verleden, zo blijkt al snel. Natuurlijk bemoeit voormalig special ops-agent Asgeir zich, terwijl hij onder de radar voor de Russische maffia moet blijven, met zaken die het daglicht niet verdragen kunnen. Dat is vragen om aandacht, én problemen. Het circus verplaatst zich dan al snel naar Berlijn.

Furia is geschreven door Gjermund Eriksen (Mammon) en doet denken aan The Team (goed voorbeeld) en DNA (slecht voorbeeld). Het acteerwerk is vlak maar voldoende, en het scenario is vlot en boeiend. Toch komt Furia nogal geconstrueerd en gekunsteld over; zo heeft onze protagonist van dienst een schattige zwarte dochter, en gaat hij lekker aan de slag bij de plaatselijke Politie terwijl hij in een getuigenbeschermingsprogramma zit. Het vraagt enige lenigheid van geest. Ik heb desalniettemin met plezier zitten kijken. Vooruit, ik rond mijn score af naar boven.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Wij vonden dit een geweldige serie, en hopen ook zeker op een vervolg hiervan. Spanning plotwendingen en niet te voorspelbaar zijn al 3 positieve aspecten hiervan.

avatar van ozlaw

ozlaw

Met veel belangstelling de nieuwe MyLum serie op DVD in huis gehaald. Een serie die inspeelt op de actualiteit van Russische inmenging in Europese verkiezingen. Russen die de alt-right beweging ondersteunen en Islamitische burgers verdacht maken. In de serie is een hoofdrol weggelegd voor de Noorse undercover-agent. Zij is de allright blogger Furia, wiens zuster - zo vertelt het verhaal op de achtergrond is gedood door A Breivik tijdens een kampweek voor socialistische jongeren op het eiland Utøja. Furia wordt soms bijgestaan door Asgeir, een agent/wiens vrouw, een advocaat-informante, eerder werd gedood door een Russische maffia-baas. Dit gegeven met identitaire gevoelens verweven, doorkneed, en daarna vermengd met een heus Duits samenzweringsverhaal. Er is een ambtenaar van de Duitse staatsveiligheid die uit 'idealisme', lekt naar rechtse radicalen, een minister die eerst weifelt met echter hem een zwalkend apparaat. Soms klinkt dat erg onwerkelijk.

Furia is een serie die graag kicks en thrills aan de kijker serveert en suggereert. Som verbetert dat het verhaal niet. Furia werd gaandeweg een serie met het nodige laf geweld en nergens verstandige vragen over de bedenkelijke dubbelrol van agente Furia. Het open einde suggereert het verlangen naar seizoen 2. Een teleurstelling voor wie meent een waardig opvolger voor The Killing of De brug dacht te hebben gevonden. 'En skuffelse.'

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Komt weer op de tv, dit keer NPO 3, rond half negen 's avonds zaterdag 26 maart a.s. Ik vond het ook een serie, waarbij de wezenlijke kwesties en vragen steeds meer op de achtergrond raken en de dagelijkse strijd op de voorgrond. Absolut en stor skuffelse!!! Er zijn ook pluspunten: de vinger aan de pols van de tijdgeest, geloof in een betere wereld en veel woorden en geen of verkeerde daden, net als nu. Verder zitten de acht afleveringen vol intriges, dubbele agenda's, cliffhangers en onverwachte wendingen. Bewust schrijf ik hierover niet meer om de verrassing voor eenieder niet weg te nemen...

Jammer, dat in deze serie de maatschappelijke boodschap steeds meer vervliegt. Het lijkt erop dat de makers de deur voor een tweede serie hebben opengehouden. Tegen die tijd zijn agent Åsgeir (de bekende Pal Sverre Hagen) en undercoveragent Ragna, de hoofdpersonen met elk hun onvolkomenheden, redelijk vertrouwd geworden. Het mooie Noors en Noorwegen waren dat volop al jaren!!!

avatar van Dievegge

Dievegge

Deze meertalige politieke thriller is onderhoudend maar ongeloofwaardig. De inspiratie kwam van de polarisatie na de terroristische aanslagen in de V.S. en Europa, maar ook van de daaropvolgende samenzweringstheorieën. Het inflitreren bij een extreemrechtse groepering zorgt voor spanning. Moeilijk te geloven is dat iemand berichten verstuurt vanuit z'n computer en dat alle veiligheidsdiensten ter wereld erin trappen, met uitzondering van onze helden. Ine Marie Wilmann is wel een leuke actrice, en de actiescènes zijn in orde.

avatar van Phantasm

Phantasm

Onderhoudend, maar echt geweldig vond ik het niet allemaal.

avatar van AniSter

AniSter

Buiten enkele bepaalde aspecten in het verhaal was dit weer een topserie van Scandinavische oorsprong. Een hoge amusementswaarde, of het nu geloofwaardig is of niet. Het was boeiend, op momenten spannend en gespeeld door een goede cast met diversen bekende gezichten uit eerdere misdaad- en andere series, bijvoorbeeld Hagen; wat een karakter zette hij weer neer. Een afgerond geheel met genoeg voer voor een volgend seizoen. Laat maar komen!