• 9.369.461 stemmen

Heer & Meester - Seizoen 2 (2016)

Show titel: Heer & Meester

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Daan Schuurmans en Willem Zijlstra

Met: Daan Schuurmans, Sophie van Winden en Hubert Fermin

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 28 januari 2016

Eerst uitgezonden op: NPO 1 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Heer & Meester

Valentijn Rixtus Bentinck is een zeer welgestelde, charismatische man, wiens leven beheerst wordt door het mysterie van zijn onbekende verleden. Twee dagen na zijn geboorte is hij te vondeling gelegd bij een katholiek internaat in het zuiden van het land. In zijn wiegje lag een indrukwekkend legaat met een gedetailleerde richtlijn voor zijn opvoeding en een regeling die hem voor de rest van zijn leven tot een bemiddeld en onafhankelijk man maakt.

Afleveringen Seizoen 2 (2016)

1. 1. De Klap

28 januari 2016 (50 minuten)

Valentijn krijgt een grote klap te verwerken, wanneer de dame aan zijn eigen graf niet blijkt te zijn wie hij had gehoopt. Bij het Openbaar Ministerie ligt alles overhoop als een medewerker wordt geliquideerd in verband met een zaak betreffende vastgoedfraude. De dood van de Officier van Justitie en de vastgoedfraudezaak lijken in verband te staan met Valentijns zoektocht naar het verleden. Ondertussen probeert Leo er alles aan te doen om te voorkomen dat het hotel, waar Valentijn woont, wordt verkocht aan de hoogste bieder.

2. 2. Diamantroof

4 februari 2016 (50 minuten)

Na een diamantroof schiet Valentijn een goede vriend te hulp. De gezochte crimineel die verdacht wordt van de roof blijkt een oude vriend van Leo te zijn. Hij zit ondergedoken in het hotel waar Valentijn woont. Aan Valentijn de taak om zijn onschuld te bewijzen. Floor ontdekt dat Valentijn geneigd is juist die dingen te doen die ze hem specifiek verbiedt en dat hij minstens zo goed kan speuren als zij.

3. 3. De Parfumeur

11 februari 2016 (50 minuten)

Wanneer er een dood fotomodel opduikt, brengt Valentijn een bezoekje aan het landgoed van de wereldberoemde parfumeur Lavenchy, waar het allerminst rozengeur en maneschijn blijkt te zijn. Door Valentijns onuitputtelijke kennis van zaken weet hij met zijn neus de zaak op te lossen. Floor leert dat je geurtje meer over je vertelt dan je lief is.

4. 4. De Dokter

18 februari 2016 (50 minuten)

Een ziekenhuis kampt met een ongebruikelijk hoog sterftecijfer. Tijd voor dokter Valentijn Bentinck om te onthullen wat er aan scheelt. Als solliciterend chirurg weet Valentijn erachter te komen hoe de scalpel in de steel steekt en ontdekt hij dat men wel erg ver gaat om een transplantatie-onderzoek te laten slagen.

5. 5. Pokerface

25 februari 2016 (50 minuten)

Een jazzclub houdt er duistere praktijken op na. Wanneer de Directeur-Generaal van Justitie er wat mee te maken lijkt te hebben, wordt het tijd voor Valentijn om zijn pokerface op te zetten. Het loopt bijna verkeerd af wanneer een Chinese onderwereldbaas en eigenaar van de jazzclub zijn zinnen heeft gezet op een toekomstige samenwerking met Valentijn als zijn partner in crime.

6. 6. Spoken Bestaan Niet

3 maart 2016 (50 minuten)

Het lijk van de heer Twaalfhoven duikt op geheel onverklaarbare wijze op tussen de oldtimers. Is er meer tussen hemel en aarde? Hoewel het een uitgemaakte zaak lijkt, duiken Floor en Valentijn tussen de auto’s om de onderste steen boven te halen. Valentijn laat zich hypnotiseren om tot de kern van het verhaal te komen. Op het nippertje wordt een aanslag verijdeld.

7. 7. De Ontvoering

10 maart 2016 (50 minuten)

Valentijn en Leo worden wakker in een vrachtcontainer. Ze zijn verrast als de reden achter hun ontvoering niet Valentijns geld blijkt te zijn. Wanneer blijkt dat de gestolen mastertape van de film ‘Hartendiefje’ verband houdt met de vermissing van Valentijn en Leo, duiken Danny en Floor er bovenop. Valentijn gebruikt zijn onuitputtelijke kennis van zaken en zijn charme om de zaak op te lossen.

8. 8. Chevalier

17 maart 2016 (50 minuten)

Een weduwe heeft zelfmoord gepleegd. Althans, zo lijkt het. Reden voor Valentijn om een kijkje te gaan nemen bij de beroemde springpaardenfokkerij waar zij kort tevoren een waardevol paard had aangeschaft. Floor lost dankzij Valentijns hulp twee zaken tegelijk op, maar vraagt zich af of zij het mysterie van de liefde ooit zal ontrafelen.

9. 9. Haute Cuisine

31 maart 2016 (50 minuten)

Er wordt een wijnkist gevonden met een verrassende inhoud: een schedel. Valentijn duikt in deze vinologische kwestie en verdiept zich in de wereld van een chique restaurant. Na het nuttigen van een bijna perfect gebakken kalfszwerikje ontdekt Valentijn dat zeker niet alles koek en ei is in Le Petit Canard. De chef-kok en eigenaar blijkt tot het uiterste te gaan om zijn collega-chefs van zijn kookkunsten te overtuigen. Valentijn komt een stukje dichterbij zijn eigen mysterieuze verleden.

10. 10. Oog om Oog

7 april 2016 (50 minuten)

Een vastgoedmagnaat is vermoord. Als blijkt dat de moord in verband staat met Suze’s dood, duiken Floor en Valentijn er bovenop. Valentijn ontrafelt het mysterie rondom de moord op Suze. Hiermee komt hij, met gevaar voor zijn leven, weer een stukje dichterbij zijn eigen raadselachtige achtergrond. Binnen niet al te geringe tijd lijkt Valentijn zijn vader te ontmoeten. Al heeft zijn mysterieuze familie het niet alleen goed met hem voor.

J.Ch.

Ja, Heer en Meester is terug! Ik heb erg genoten van het vorige seizoen, heerlijk over the top en tongue in cheek. Daan Schuurmans is een perfecte charmeur, met een duidelijke knipoog naar James Bond, en hij had een geweldige chemie met Sytske van der Ster. Ik had al gehoopt dat er tweede seizoen zou komen, en hier is 'ie dan!

Helaas begint het seizoen inderdaad met een klap. Ik had absoluut niet aan zien komen dat Suze vermoord zou worden. Wat ongelooflijk jammer! Gelukkig lijkt het erop dat ze haar dood niet snel in een aflevering afraffelen, want we weten nog altijd niet wie hier achter zit. En Valentijn is weliswaar niet in huilen uitgebarsten, maar Daan Schuurmans wist toch vrij subtiel weer te geven hoezeer dit hem raakt.

Het 'vertrek' van Suze betekent natuurlijk ook een nieuwe officier van justitie. Floor is heel anders dan haar voorganger, maar ze lijkt veelbelovend. Ik ben benieuwd... Al had ik toch graag Suze terug.

J.Ch. schreef:

Volgens mij is zij gewoon vermoord door de huurmoordenaars van VIP. Of de vrouwelijke ronin moet erachter zitten om hele andere redenen.

Donkerwoud schreef:

Het eind van de aflevering (dat telefoongesprek van die vrouw in bad) lijkt inderdaad op dat laatste te duiden... Ik denk in elk geval dat er nog een staartje aan zit!

Stiekem is dit best grappig.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

kos schreef:

Stiekem is dit best grappig.

Daarom vind ik er niet veel aan het lijkt soms wel slapstick.....

Donkerwoud

Voor mij ook de charme ervan. Maar snap wel als het mensen tegen gaat staan.

Ik vond het eerste seizoen erg leuk. Duidelijk goed gekeken naar The Saint met Roger Moore en Schuurmans lijkt zijn eigen imitatie van Moore te geven, incl. spottend met een ironisch blik iedere situatie niet al te serieus bekijkend. Vrij maffe scenes (o.a. zich zelf op sturend in een kartonnen doos, om de politie van zich af te schudden), vaak ook hilarische openingen van een aflevering, maar....

in dit tweede seizoen lijkt hier niet veel van over te zijn. In ieder geval afgaande op aflevering 1, waarbij lijkt dat men zich zelf nu plotseling veelte serieus is gaan nemen en dan verliest de serie toch veel van zijn charme. Eigenlijk was er niet heel veel meer aan, wanneer ik heel eerlijk ben.

Donkerwoud

Kom op, huurmoordenaars in kendopakken? Hotelbezoekers wegjagen met een dikke rat? Hoe camp wil je het hebben.

Dat was meer ongeloofwaardig dan camp. De sfeer is duidelijk nu veel serieuzer dan in de eerste serie.

Donkerwoud

Dat serieuze gaat vermoedelijk wel meevallen. Denk dat ze een overbrugging moesten maken tussen de cliffhanger van het vorige seizoen en introductie van een nieuw personage in het tweede seizoen. Aankomende episode lijkt iig alweer luchtige onzin te suggereren.

Ik hoop het echt!

We zullen het komende avond gaan zien.

Donkerwoud

Vrees dat je toch gelijk hebt. Allemaal tandje serieuzer. Vind die weemoedige sfeer wel prettig, maar ik snap dat het ten koste gaat van de camp.

Net toen ik dacht dat het niks meer ging worden met dit seizoen, kreeg je vanavond een geniale scene, die in absurditeit alle voorgaande afleveringen verslaat:
Bentinck, die zich voordoet als chirurg en als volslagen leek, in een ziekenhuis zelf een operatie uitvoert m.b.v. vriend Leo, die hem via een oortje verteld wat hij moet doen. Hahaha! Compleet van de pot gerukt! Geniaal!

Donkerwoud

En dan vergeet je nog dat Valentijn daarvoor schone deernes uit een harem gered heeft, waarna de bloeddorstige Arabarieren op kamelen zijn kant op stormen.

Inderdaad, die opening was ik helemaal vergeten, maar was ook weer als vanouds (om nog maar te zwijgen over de "erg realistisch uitziende" locatie). Hahaha!!

Nee, afgaande op deze recente aflevering komt het toch nog helemaal in orde met dit nieuwe seizoen.

Donkerwoud

Na de kendo-huurmoordenaars, nu dan een Chinese Blowfeld met bamboe-fixatie.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Nee er mee gestopt totaal niet mijn humor en zeer flauw..

Donkerwoud

Jammer, vond de gotische horror-episode van deze week helaas underwhelming. Iets te voorspelbaar.

Donkerwoud

Mooie twist in laatste episode. Moet zeggen dat de serie mij wel voldoende vermaakt. In ieder geval benieuwd naar hoe ze de slotaflevering af gaan ronden.

Thunderball_mm

Idd, zag ik ook niet aankomen, tot het moment dat hij wel heel erg overdreven aan het pushen was. Toen begon ik wat argwaan te krijgen, maar dat hij de opdrachtgever was, dat had ik niet verwacht.

Overigens weer geniaal begin van aflevering met puike western achtergrond. Hahaha!!

Donkerwoud

Vond de twist kannibalisme in sterrenrestaurant ook wel een grappige vondst. Hoop dat ze een derde seizoen krijgen.

Thunderball_mm

Was idd weer een geinige aflevering, incl. aan het begin Indiana Jones persiflage. Ook het gebruik van een mensenbeen als alternatief van honkbalknuppel was hilarisch.

Alleen werkte op het eind de cliffhanger niet, daar ze dat de vorige keer al hadden weg gegeven, beetje zonde.

J.Ch.

Ah, fijne aflevering vorige week (Haute Cuisine). Qua absurditeit hebben de makers zichzelf weer eens overtroffen. Van het Indiana Jones-begin tot het bloedserieuze kannibalisme op het eind, het slaat nergens op en is daarom heerlijk om naar te kijken. Alleen jammer inderdaad, dat de cliffhanger niet zo goed werkt. Eigenlijk hadden ze het stukje uit aflevering 8 eruit moeten laten, dan was dit echt een verrassing geweest. Ben wel erg benieuwd naar de finale nu.

Donkerwoud

Vreemd genoeg zijn het de afleveringen met een duidelijke continuïteit (de eerste en de laatste) die niet helemaal tot hun recht komen. Het lijkt of er te geforceerd gezocht wordt naar samenhang, terwijl de serie het leukst is als het met overdreven onzin aan komt zetten. Gelukkig is die onzin er in overdaad met uitschieters als De Parfumeur, Pokerface, De Ontvoering en Haute Cuisine. Het open einde suggereert in ieder geval dat de makers zelf aan een derde reeks denken.

J.Ch.

Vond het wel fijn dat er nog teruggekomen werd op de eerste aflevering; de moord op Suze en de poging tot moord op Valentijn. Ben het wel met Donkerwoud eens dat de aflevering niet helemaal tot z'n recht komt. Ik vond Victor niet echt overtuigen als schurk, en die twist op het eind (hahaha, we zijn helemaal niet je echte ouders) was te veel van het goede.

Al met al heb ik zeker genoten van het seizoen, met Haute Cuisine als hoogtepunt. Toch als seizoen net iets minder dan het eerste. Vooral omdat Suze weg is, denk ik. Floor is ook prima, maar ze heeft een heel andere verstandhouding met Valentijn. Ben wel benieuwd wat ze gaan doen met een eventueel volgend seizoen.

Thunderball_mm

Sinds een week is seizoen 2 op dvd verschenen. Had ongeveer een week vertraging wegens een productiefout, werd er bij gezegd.

Eerste seizoen schijnt ook zoiets te hebben gehad. Mensen op bol.com klaagden in ieder geval over het ontbreken van aflevering 7, terwijl die er wel op stond vermeld. Bij mij stond ie er wel gewoon op, maar ik had hem dan ook pas vorige zomer aangeschaft.

Hopelijk is er met deze nieuwe box verder niks mis. Ik heb hem nog niet opengemaakt en gecheckt.

Donkerwoud

Ergens jammer, maar ergens heb ik er ook wel vrede mee. En ik zie dat er closure komt in de vorm van een TV-serie. Ook niet onaangenaam.

Donkerwoud

En de slotfilm is beschikbaar:

Heer & Meester: De film gemist? Start met kijken op NPO Start - npostart.nl

Geen grote verrassingen, maar fijn om Valentijn Bentinck en co weer even terug te zien.