menu
Mijn Series +

Sunderland 'Til I Die - Seizoen 1 (2018)

mijn stem
3,98 (22)
22 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Documentaire

ontwikkeld door Leo Pearlman en Benjamin Turner
met Aiden McGeady, Chris Coleman en Mark Chapman

De Engelse voetbalclub Sunderland verkeert al enkele jaren in zwaar weer. Niet alleen op financieel gebied, maar voornamelijk op sportief gebied heeft de ploeg rake klappen moeten incasseren. 'Sunderland 'Til I Die' volgt de club in het seizoen 2017-18, waarin de spelers, na hun degradatie, proberen terug te komen naar de Premier League.

  1. Blinded by the Light
  2. We Can’t Walk Away
  3. Plastic Shoes
  4. Rocking and Rolling
  5. Sticking Plasters
  6. No Guarantees
  7. Changing the Landscape
  8. A Fresh Start
zoeken in:
4,5
Fantastisch! Geen propaganda-film over de voetbalclub, zoals je misschien van de hedendaagse voetballerij zou verwachten, maar een rauwe, fantastische docu-serie. Je krijgt een bijzondere kijk achter de schermen van een voetbalclub, die in zeer zwaar weer verkeert. Alleen jammer van de Nederlandse ondertiteling, die duidelijk door iemand gemaakt is, die nog nooit een wedstrijd heeft gekeken. Verder een absolute aanrader.

avatar van Sybrand
3,5
Het is inderdaad een mooie, eerlijke docu-serie over de club die duidelijk diep in de harten van de lokale bevolking is verankerd. Probleem voor mij is wel dat je over het ene na het andere cliché struikelt. Misschien is dat dan ook wel de reden dat het uiteindelijk helemaal mis gaat.

Het moment dat blijkt dat Zlatan op de scoutinglijst staat is overigens wel hilarisch.

avatar van The Oceanic Six
4,5
Dit soort pure docu's zijn altijd leuk. Deze ook maar eens ergens de komende tijd bekijken.

avatar van Jester
4,5
Het leek wel of de vertaling slechter werd naarmate de serie vorderde. Niet alleen iemand die niets van voetbal snapte, maar ook van d/t's had hij weinig kaas gegeten. Wel een heel interessante serie, mooi te zien hoe snel hoop om kan slaan in wanhoop. Iets anders wat me opviel was hoeveel accent veel Engelsen hebben, met woorden als gaffer.

Overigens leek me hoe de naam Zlatan genoemd werd niet serieus bedoeld.

avatar van FAC73
4,0
Jester schreef:
Het leek wel of de vertaling slechter werd naarmate de serie vorderde. Niet alleen iemand die niets van voetbal snapte, maar ook van d/t's had hij weinig kaas gegeten.

Als vertaler voor Netflix moet je volgens mij extreem snel werken wil je er nog wat aan verdienen. Tijd om fouten te verbeteren is er dan niet bij.

Verder wel mee eens, ook inzake Zlatan. Dat was overduidelijk een grapje.

avatar van depri83
4,0
[quote]FAC73 schreef:
(quote)


Onderschat niet de grootheidswaan van de Engelsen.
In zo'n setting, met je club in de grootst mogelijk sportieve problemen, ga je geen grappen maken.

avatar van The Oceanic Six
4,5
Ik denk dat er zelden een naam van een serie zo treffend was als die van Sunderland 'Til I Die, wat vermoedelijk het meest pure voetbal en zelfs sportverhaal is dat ik ooit zag. We volgen een club die ver weg staat van de glorie van de wereldtop en die vooral zichzelf in de afgrond aan het storten is. In het vorige seizoen degradeerden zij uit de Premier League naar de Championship en het eindresultaat van het seizoen dat nu wordt gevolgd is dat er zelfs nog een degradatie volgt naar de Football League One, het derde niveau van Engeland. Zelf wist ik het wel hoe dit verhaal af was gelopen, omdat ik de voetbalwereld goed volg. Sunderland heb ik ook een beetje in het oog gekregen toen Dick Advocaat er een paar jaar geleden nog trainer werd en ze zelfs in de Premier League wist te houden.

Het mooie van deze reeks is dat je van de ene emotie naar de andere schiet, bekeken vanuit diverse kampen die om Sunderland geven. De voetballers, de trainer, de grote baas, het personeel op kantoor en in de keuken, bij de fanatieke fans. Iedereen heeft een mening over Sunderland dat zo diep in hun hart zit. Ik vind die passie echt fantastisch om te zien. Dolle vreugde bij een winst, groot verdriet en wanhoop bij weer een nederlaag. En langzaamaan zakt Sunderland dat seizoen ook af naar de kelder van de ranglijst, waar ze nooit meer uit weten te klimmen op wat incidentele succesjes na. Zo richting het einde van de reeks zie je echt alleen maar verdriet, wanhoop en woede dat zich richt op de spelers, de scheids, de trainer, de grote baas en iedereen die ermee te maken heeft. De kleine strohalmen die ze af en toe grijpen doet iedereen hopen dat het nog goed zal komen, maar helaas. Het knappe van Sunderland 'Til I Die is dat ik wist hoe het af ging lopen, maar toch vol spanning naar de wedstrijdbeelden zat te kijken. Het wordt zo spannend en emotioneel gebracht dat je tegen beter weten in toch zit te hopen dat het allemaal nog goed komt. Daarbij vind ik het ook reuze interessant om de gang van zaken van een voetbalclub te volgen waar geen enkele dag normaal lijkt te zijn.

Ik heb dan ook de volle reeks de afgelopen 2 dagen bekeken en het verveelt echt nooit. Misschien is de laatste aflevering wel de minste, omdat Sunderland in de een na laatste aflevering al officieel degradeerde, maar boeiend was het van begin tot eind. Wat mij betreft mag er best een tweede seizoen komen waarin ze Sunderland dit seizoen in de Football League One gaan volgen en hopelijk weer kunnen promoveren. Al zijn documentaires waarin een ploeg succesvol is vaak wel minder pakkend dan wanneer het een groot drama is.

Jammer dat zo weinig mensen hier dit hebben gekeken, ik zou het een grote aanrader noemen.
En nergens klinkt gevloek en getier zo mooi als wanneer Engelsen het doen

4,5*

avatar van thomzi50
3,5
Inderdaad een interessante, boeiende serie, waarin een kant van het profvoetbal wordt belicht die meestal geen aandacht krijgt. Natuurlijk zitten er ook wat romantiserende elementen in, maar ja, dat hoort nu eenmaal bij deze hele voetbalcultuur, en ik vond die sterk in beeld gebracht, soms was het zelfs onbedoeld komisch doordat deze ploeg er werkelijk niets van bakt. Wel vond ik, zoals wel vaker bij dergelijke series, het allemaal iets te lang: op een gegeven moment weet je het wel, er worden best wat niet-zo-boeiende balletjes opgeworpen waar vervolgens niks mee gebeurt, en ik denk dat het iets strakker gemonteerd ook in vier afleveringen had gekund, of zelfs in één mooie lange documentaire.

avatar van The Oceanic Six
4,5
geplaatst:
Seizoen 2 staat er komende woensdag op volgens de fb pagina van Netflix!

avatar van arevee
2,5
Tegenvaller bij mij, de matchen zelf zijn leuk gefilmd, intens en van cameraposities die je anders te weinig ziet maar verder, pfff toch vooral een hoop poenpakkers in het hoger management met een schrijnend gebrek aan charisma en clubliefde versus dan weer mensen die het woord clubliefde wel kennen maar er net iets te hard in opgaan. Typische montage ook, we filmen zeer veel tot we iemand vinden die voor de match zegt zolang we geen blinde of stomme ref hebben maken we kans, eerste keer dat de man in beeld komt in de gehele reeks, wat gebeurt er tijdens de match richting het einde? Uiteraard de scheidsrechter maakt een (volgens sommige uiteraard) discutabele beslissing en we zien de man van voor de match nu allerlei scheldwoorden roepen tegen een scheidsrechter die zijn job naar best vermogen probeert te doen.

Meh nee, sportliefhebber ben ik zeker, maar met deze docu had ik weinig, beide kanten van de medaille worden getoond dat zeker, management, trainer(s), spelers, ... en aan de andere kant de supporters maar ik heb weinig interessants gezien of bijgeleerd of het moeste bepaalde acties van de matchen zelf zijn die (vaak dan nog in slomo) gebracht worden.

Toch de helft nog maar het is nipt.

avatar van Nicolage Rico
4,0
geplaatst:
Jester schreef:

Overigens leek me hoe de naam Zlatan genoemd werd niet serieus bedoeld.


Hij stond serieus op de scoutinglijst. Waardoor de algemeen directeur behoorlijk geïrriteerd en cynisch raakte.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:06 uur

geplaatst: vandaag om 08:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.