• 9.378.371 stemmen

Zondag met Lubach - Seizoen 9 (2018)

Show titel: Zondag met Lubach

Afleveringen: 10

Speelduur: 5 uur

Ontwikkeld door: Irene van den Brekel

Met: Arjen Lubach

Oorsprong: Nederland

Datum van release: zondag 16 september 2018

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Zondag met Lubach

In Zondag met Lubach remixt Arjen Lubach de actualiteit van de week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel. Vaste rubrieken zijn de gesprekken met de tech-expert Salamander Klöpping, uitspraken die we niet meer willen horen en de 'live' verslaggevers. Vanuit Theater Bellevue in Amsterdam: platte inhoud en diepgravende grappen.

Afleveringen Seizoen 9 (2018)

1. Aflevering 1

16 september 2018 (30 minuten)

Arjen geeft de #dividendjoker aan Mark Rutte om zijn dividend-maatregel in te trekken zonder gezichtsverlies. Verder: twee Russische verdachten als neptoeristen, de ZML-rebellenbox, het talkshowpardon en het hartverscheurende verhaal van Glennis Grace.

2. Aflevering 2

23 september 2018 (30 minuten)

Goed nieuws: uit de plannen van het kabinet blijkt dat de koopkracht stijgt met anderhalf procent. Maar er is ook slecht nieuws, want het zit toch anders. Verder: de week van Prinsjesdag, Yvon Jaspers werkt wel heel veel samen met veevoerbedrijf ForFarmers en er is gedoe met de tuin van de koning.

3. Aflevering 3

30 september 2018 (30 minuten)

Het Eerste Kamerlidmaatschap is geen fulltime baan. Ze vergaderen één dag in de week: op dinsdag. Maar wat doen die mensen dan de rest van de week? Verder: de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in gesprek met de bewoners van de Efteling en Sybrand Buma probeert een vraag te beantwoorden.

4. Aflevering 4

7 oktober 2018 (30 minuten)

De huizenprijzen zijn de afgelopen vijf jaar flink gestegen en starters hebben daar het meeste last van. Die starters hebben niet alleen concurrentie van andere starters. De laatste jaren begint er een nieuwe groep mensen fanatiek mee te bieden: beleggers. Verder: de Pietendiscussie, hackers uit Rusland en de vlog van Volkert van der Graaf.

5. Aflevering 5

14 oktober 2018 (30 minuten)

Judith Sargentini is in Hongarije vooral bekend als staatsvijand omdat ze een kritisch rapport heeft geschreven over het land. Zo beweert ze dat de Hongaarse regering de rechtsstaat afbreekt. De Hongaarse premier, Viktor Orbán, is woedend over haar onderzoek. Verder: Rob Jetten, Klaache Dijkhoff en de I Amsterdam-letters.

6. Aflevering 6

21 oktober 2018 (30 minuten)

XTC is populair in heel Nederland, maar in 1988 werd XTC officieel een harddrug en dus officieel verboden. Arjen vindt dat we XTC legaal moeten maken. Verder: de Nachtwacht, staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk en de moord op Jamal Khashoggi.

7. Aflevering 7

28 oktober 2018 (30 minuten)

De Europese Commissie wil af van het verzetten van de klok. Kiezen we wintertijd of zomertijd? Arjen legt uit waarom het heel erg stom zou zijn om te kiezen voor permanente zomertijd. Verder: failliete ziekenhuizen en NOS-correspondent Tim de wit bij het staatsbanket in Londen.

8. Aflevering 8

4 november 2018 (30 minuten)

We moeten snel minder CO2 gaan uitstoten, maar het overstappen op windmolens en zonnepanelen gaat te langzaam. Er is nog een manier: kernenergie. Verder: dierennieuws en Bolsonaro, de nieuwe president van Brazilië.

9. Aflevering 9

11 november 2018 (30 minuten)

Het reistijdverlies door files zal waarschijnlijk de komende paar jaar met een derde toenemen. Daar is een oplossing voor bedacht: spitsheffing. Maar de VVD, en dus de regering, wil daar niks van weten. Verder: Italië en Jeroen Dijsselbloem, de nieuwe Geldmaat en de Pietendiscussie.

10. Aflevering 10

18 november 2018 (30 minuten)

De Nederlandse Publieke Omroep krijgt elk jaar minder geld en er moet flink bezuinigd worden bij de omroepen. En daarom kunnen sommige programma's niet meer gemaakt worden. Ook het werven van leden wordt steeds moeilijker en duurder. Arjen legt uit waarom het huidige systeem van de NPO moet veranderen. Verder: de burgemeester van Leiden was zijn ambtsketen kwijt en er wordt uitgelegd hoe de nieuwe Nations League eigenlijk werkt. Tot slot een ode aan 2018, mét speciale gast.

avatar van neo

neo

Het meest recente seizoen van Zondag met Lubach zet de kwaliteit van voorgaande seizoenen voort, en doet dat nauwgezet met zeer sterke momenten en mindere, maar altijd als geheel in balans.

De grap over de doorzichtige reclame in Boer zoekt Vrouw is hilarisch, weliswaar weinig urgent, net als de krankzinnige uitleg over de Nations League. Op het grotere maatschappelijke vlak zijn er weer enkele nieuwe woorden verzonnen; een ‘talkshowpardon, een dividentjoker. Maar het absolute hoogtepunt is de ''Van der Graaf'' vlog, waar een 'geheelde wond' samenkomt met een verse betreffende een landelijke drama. Wat mij betreft een vlijmscherp stuk satire, wat naar veel meer smaakt. Uberhaupt het beste wat ik in heel 2018 heb gezien.

Zo nu en dan pleiten mensen voor meer, wekelijkse satire, op de Nederlandse televisie en daar kan ik het alleen maar roerig mee eens zijn. Niet dat een programma als Zondag met Lubach dit een heel jaar uit kan houden, maar nu is er vaak een behoorlijk zwart gat wat maar niet opgevuld lijkt te kunnen worden.