De Duitse regisseur Uwe Boll heeft zich heel wat woede op de hals gehaald met de ontwikkeling van een film over het bloedbad in Hanau. Dat meldt de Duitse krant Bild. Zowel het bestuur van de stad waarin de slachtpartij zich afspeelde, als de nabestaanden van de negen slachtoffers die daarbij vielen, zijn ontzet.
Zowel burgemeester en gemeenteraad van de Duitse stad Hanau, als de families van de negen slachtoffers van het daar voltrokken bloedbad, zijn vol woede en ongeloof. Dat weet de Duitse krant Bild te vertellen. De nabestaanden kwamen afgelopen donderdag tot de schokkende ontdekking dat regisseur Uwe Boll, bekend van Alone in the Dark, bezig is met een speelfilm over het afschuwelijke voorval begin 2020. Een film die volgens de regisseur zelf 'te grof' is om de publieke omroep te halen en zodoende via een streamingdienst zal worden verspreid. "We kunnen ons niet voorstellen welke gemoedstoestand nodig is voor het verfilmen van de gewelddadige dood van negen medemensen op een manier die volgens uw eigen woorden te hard is voor de publieke omroep," zo wordt de regisseur in een open brief op de website van Hanau toegesproken.
Niet alleen heerst ontzetting over het feit dat Boll zijn film naar eigen zeggen zo gewelddadig en expliciet heeft opgezet, maar ook dat nabestaanden pas nu kennis moeten nemen van het project. Zij waren vooraf niet op de hoogte gesteld, zoals wel gebruikelijk is bij dergelijke filmproducties. "De brutaliteit van uw aanpak blijkt ook uit het feit dat u vooraf geen contact zocht met de betrokken families. De bij de bekendmaking van het nieuws vertoonde scènes zijn ondraaglijk voor de nabestaanden en belasteren de doden met een nauwelijks te overtreffen respectloosheid," luidt een ander statement in diezelfde brief.
Aanslag in Hanau
De film die Bol maakt gaat over de racistische aanslagen die zich in februari van 2020 in de Duitse stad Hanau voltrokken. De 43-jarige Tobias Rathjen schoot daar destijds negen bezoekers van twee shishalounges neer, keerde zich vervolgens tot zijn moeder en bracht uiteindelijk ook zichzelf om het leven. De slachtoffers die hij maakte in de café's - tussen de 21 en 37 jaar - hadden allen een migratieachtergrond. Boll wil met de film naar eigen zeggen bijdragen aan de noodzakelijke opheldering van deze aanslag en verwerpt de aantijgingen in de brief. Ook zegt hij aan dezelfde kant als de nabestaanden te staan en het gevaar van het groeiende rechts-extremisme en de steeds groter wordende groep complotdenkers aan de kaak te willen stellen.
Hoewel de nabestaanden de regisseur in de brief dringend verzoeken de 'sensatiebeluste' film niet uit te brengen en anders aangifte te zullen doen, is Boll niet van plan daaraan toe te geven. De film zou immers al volledig op de rol staan en binnen een aantal maanden kunnen verschijnen. De filmmaker, die al eens werd bestempeld als 'slechtste regisseur ter wereld', is zich naar eigen zeggen wel bewust van de emotioneel belastende aard van de film, maar benadrukt ook dat niemand de 'nabestaanden zal verplichten de film te bekijken.'
Reacties (1)