Wat eerder al was aangekondigd, lijkt er nu toch echt aan te komen. Vanaf deze zomer zullen sommige abonnees van Disney+ te maken krijgen met nieuwe berichtgeving: 'betaal voor iedereen buiten je hoofdhuishouden die illegaal meelift op de diensten — of loop het risico om mogelijk afgesloten te worden.'
Volgens Disney-topman Bob Iger zal Disney vanaf aankomende juni de ''eerste echte poging tot handhaving van het delen van wachtwoorden" lanceren. Iger zei tijdens een interview op donderdag bij CNBC dat de initiële lancering "slechts in een paar landen in een paar markten" zal zijn, en dan "zal het in september aanzienlijk groeien met een volledige uitrol." Iger benoemde niet welke landen in juni als eerste aan de beurt zullen zijn. De eerste berichten aan abonnees van Disney+ zullen mensen die wachtwoorden lenen aansporen om hun eigen abonnementen te nemen. Later in 2024 zullen accounthouders die toegang willen verlenen aan personen buiten hun huishouden hen kunnen toevoegen voor een extra vergoeding. Met dit plan wil Disney op lange termijn grotere winsten boeken.
Disney is niet de enige die het delen van wachtwoorden aan gaat pakken. Zo is Netflix vorig jaar in Nederland gestart met het invoeren van een extra toeslag voor klanten die hun account delen met mensen buiten hun eigen huishouden. Netflix gebruikt IP-adressen en apparaat-ID's om na te gaan of gebruikers onder hetzelfde dak wonen. Wanneer het platform verdenkingen heeft dat een account gedeeld wordt, wordt de persoon die gebruikmaakt van iemand anders zijn account aangemoedigd om een eigen abonnement te nemen. Ook Warner Bros. Discovery zal vanaf 2025 stappen ondernemen om het delen van accounts voor de streamingdienst HBO Max tegen te gaan.Hoe dat gaat gebeuren en voor welke markten de beperkingen zullen worden uitgevoerd is nog niet duidelijk.
Blijft een beetje vreemd dat het vooral over "aanpakken" gaat en nergens over begrip. Je kan best zeggen dat je begrijpt dat de klant dit doet maar niet de bedoeling is en om de klant tegemoet te komen vragen we vanaf datum x een kleine bijdrage. Dat is het ook (althans bij Netflix) een kleine bijdrage, zo'n 3-4 eur extra per maand is helemaal prima op zich.
Dat gezegd hebbende tikt het wel aan als je meerdere streaming abbo's hebt en dat ga ik wel veranderen. Ik was eerst een heuze Ash Catchum en had ze allemaal, ik ben nu HBO en Disney aan het bingen om zo deze van het zomer stop te zetten. Prime en Netflix zullen vermoedelijk wel blijven, mja als het aan mij lag zou ik eigenlijk ook Netflix dumpen en eens in de zoveel tijd ergens een abbo nemen en hun aanbod bingen.
De streamingdiensten jagen velen met deze acties tegen zich in het harnas. Het aanbod is enorm versplinterd en de klant kan, tenzij deze een zeer hoog inkomen heeft, onmogelijk op alle diensten een abonnement nemen. Of deze weigert het simpelweg uit principe.
Het kan niet anders dan dat de diensten zichzelf in het vlees snijden en onder de streep klanten gaan verliezen. Immers, was het niet juist voor vele families / vrienden gebruikelijk om ieder een andere dienst te nemen en deze dan met elkaar te delen? Dit was een win-win situatie voor allen, maar de "rupsjes nooit genoeg" aka aandeelhouders hebben anders besloten.
Ach, voor mij persoonlijk maakt het bijzonder weinig uit. Voor vrouw- en dochterlief handhaven we 1 dienst. Ik gluur tegen heug en meug zo nu en dan eens mee, maar kijk toch vooral de films uit eigen collectie.De DVD/Blu ray collectie nooit opgeruimd en langzaam aan het uitbreiden. Voor de prijs van 1 maandabonnement koopt deze jongen bij de plaatselijke kringloopwinkels maar zo 30 to 40 titels. Oh, en geen angst dat iemand plots besluit titels te verwijderen of ineens opslag vraagt..............Lang leve de fysieke media en onafhankelijkheid.
Allemaal keihard doen hoor, maar ondertussen heb ik nog steeds toegang tot het Netflixaccount van de broer van de ex van mijn vriendin. Hard blaffen, maar geen keutels leggen.
Reacties (5)