De NPO zal aan demissionair staatssecretaris Fleur Gräper-van Koolwijk van Cultuur en Media het actieplan presenteren dat is opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie-Van Rijn. Dit zal gebeuren in de eerste week van maart. Dat laat een woordvoerder van de publieke omroep op maandag weten.
Volgens de NPO betreft het een 'overkoepelend plan van aanpak van de publieke omroep met alle acties om de aanbevelingen van de commissie op te volgen'. "Het is aan de NPO en de omroepen gezamenlijk om dit plan te maken." Zodra het gesprek met de demissionair staatssecretaris is geweest en ''het plan van aanpak is vastgesteld,'' worden de stappen bekendgemaakt aan de buitenwereld, zo laat de woordvoerder van de NPO weten. Op dit moment geeft de publieke omroep geen verdere details over het geplande traject. De NPO heeft echter eerder aangekondigd dat er een gezamenlijk actieplan zou komen na het rapport over ongepast gedrag op de werkvloer. Wanneer het plan van kracht moet worden is nog niet bekend.
Het rapport
Een maand geleden heeft de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) onder leiding van Martin van Rijn haar rapport gepresenteerd na meer dan een jaar onderzoek naar de werkcultuur bij de publieke omroep. Het rapport toonde aan dat grensoverschrijdend gedrag wijdverspreid is in deze omgeving. Van Rijn benadrukte echter dat deze problemen niet beperkt blijven tot alleen de NPO, maar ook voorkomen bij commerciële zenders. Volgens het rapport over de werkomgeving bij de NPO heeft driekwart van de medewerkers - ofwel als slachtoffer of als getuige - in het afgelopen jaar te maken gehad met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het rapport onthult ook een aantal ernstige problemen bij de publieke omroepen, waaronder seksuele intimidatie, pesten, discriminatie en machtsmisbruik. Vrouwen worden bijvoorbeeld niet alleen denigrerend aangesproken met termen als 'poesje' of 'doos', maar worden ook ongewenst benaderd voor privéafspraakjes door collega's, ondanks dat ze daar duidelijk geen zin in hadden. Deze misstanden hebben een schadelijke impact op het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de medewerkers.
Reacties (0)