• 143.868 films
 • 7.116 series
 • 21.636 seizoenen
 • 486.692 acteurs
 • 286.942 gebruikers
 • 8.252.932 stemmen
Avatar
 
Netflix moet zich verdedigen in de rechtszaal door "seksistische uitspraak" in 'The Queen's Gambit'

Netflix moet zich verdedigen in de rechtszaal door "seksistische uitspraak" in 'The Queen's Gambit'

Zondag 19 september 2021 om 14:20, door Thijs van der Wel
Netflix moet zich verdedigen in de rechtszaal door "seksistische uitspraak" in 'The Queen's Gambit'

Waar vele mensen aan het genieten waren van de laatste aflevering van The Queen's Gambit, de hitserie van Netflix, was er één iemand die er zodanig niet over te spreken was, dat het leidt tot een rechtszaak. Het gaat om de Georgische oud-schaakster Nona Gaprindashvili, die spreekt van een "seksistische uitspraak" in de serie. Ze eist een schadevergoeding, maar Netflix is niet van plan deze te betalen.

Het kwaad is volgens Gaprindashvili, die de titel Grootmeester kreeg in 1978, geschied in de finale, waarin hoofdpersoon Beth Harmon op een schaaktoernooi de sterren van de hemel speelt. De commentator van de wedstrijd spreekt in de aflevering de woorden: "Het enige ongewone aan [Beth Harmon], eigenlijk, is haar geslacht. En zelfs dat is niet uniek in Rusland. Er is Nona Gaprindashvili, maar zij is de vrouwelijke wereldkampioene en heeft nog nooit mannen tegenover zich gehad." Gaprindashvili zelf heeft aanstoot genomen aan deze uitspraak, en vanuit haar advocaten is het volgende statement naar buiten gekomen: "De claim dat Gaprindashvili 'nooit tegen mannen gespeeld heeft' is overduidelijk fout, en daarnaast ook nog zeer seksistisch en kleinerend. Tegen 1968, het jaar waarin de aflevering zich afspeelt, had ze het opgenomen tegen minstens 59 mannelijke schakers, inclusief minstens 10 Grootmeesters van die tijd." 

Een flinke eis

Gaprindashvili eist maar liefst 5 miljoen dollar als schadevergoeding, en wil dat de betreffende zin uit de aflevering wordt gehaald. Hetzelfde statement legt uit waarom dit zo belangrijk voor haar is: "Netflix heeft bewust en onbeschaamd gelogen over de prestaties van Gaprindashvili om op een goedkope manier voor meer drama te zorgen, door het te laten lijken dat de fictieve held iets gepresteerd had dat geen andere vrouw, inclusief Gaprindashvili, had gedaan. Dus, in een verhaal dat vrouwen zou moeten inspireren [...], heeft Netflix een vrouw die echt de weg vrijmaakte voor anderen vernederd." Daarnaast lijkt de commentator in de aflevering te zeggen dat Gaprindashvili Russisch is, wat gezien de spanningen tussen Georgië en Rusland ook een zeer gevoelige uitspraak is. Netflix is niet van plan mee te gaan in de claim, en heeft laten weten dat het bedrijf veel respect heeft voor Gaprindashvili en haar carrière, maar gelooft dat de claim "ongegrond is" en heeft aangekondigd dat ze de zaak "met kracht zullen verdedigen." Deze zaak wordt dus vervolgd.

Reacties (7)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 10705 berichten
 • 1723 stemmen

Of dit nou een schadevergoeding waard is weet ik niet, maar toch wel op z'n minst erg slordig van de makers. Het probleem bij een rechtszaak zal natuurlijk zijn dat het een personage is dat deze uitspraak doet en niet Netflix.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 3809 berichten
 • 1901 stemmen

Ik heb een bloedhekel aan metoo, feminisme en de doorgeschoten cancel- en claimcultuur, maar deze dame heeft wel een punt. (Hier gaat het namelijk om feiten, niet om aannames of louter beschuldigingen).

Maar 5 miljoen is dan weer het andere uiterste. In Nederland kijken we dan ook vaak naar schade die het een benadeelde partij heeft berokkend (wat amper aantoonbaar is), in het buitenland kijken ze vooral naar het voordeel wat de beklaagde partij er bij heeft gehad. En tsja, er gaan miljoenen om in Netflix, dus op zich wel een poginkje waard nietwaar.


avatar van Dropout

Dropout

 • 62 berichten
 • 2322 stemmen

Het is een fictief verhaal. Natuurlijk nemen ze dan vrijheden met dingen die in de echte wereld zijn gebeurt om dit verhaal aan te dikken. Hoop heisa om niks weer dit


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 10705 berichten
 • 1723 stemmen

Zoveel heisa is het niet. Het is een van de best bekeken series van de laatste jaren, terecht dat deze oud-schaker even een punt maakt over iets wat op z'n minst slordig en op z'n ergst een bewuste verdraaiing is. Voordeel om er een rechtszaak van te maken is dat berichten als deze ook weer in het collectieve bewustzijn en de herinnering van het internet belanden, dus eigenlijk is het aanspannen van de zaak al een manier van correctie en genoegdoening.


avatar van Gehenna

Gehenna

 • 545 berichten
 • 5959 stemmen

Hopelijk wint Nona Gaprindashvili de rechtszaak! Bedrijven als Netflix etc. moeten serieus eens ophouden met het verdraaien van historische feiten en waarheden, mogelijk schept het een precedent waardoor bedrijven als deze wel twee keer nadenken voordat ze onjuiste/fake news beweringen in toekomstige projecten doen.


avatar van aeverhoog

aeverhoog

 • 239 berichten
 • 398 stemmen

Is er iemand die na het kijken van de serie anders is gaan denken over Gaprindashvili? De serie is fictie. Daarnaast speelt de serie zich af in de jaren 50 en 60. Voor de eenvoudige burger was alles dat onder de Sovjet-Unie viel toch gewoon Russisch? Voor dramatisch effect worden waargebeurde verhalen bij elkaar verzonnen; misschien zou dat maar eens moeten stoppen ook al loopt het publiek er mee weg.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1021 berichten
 • 488 stemmen

Elke film die zich losjes baseert op het waargebeurde bevat onjuistheden. Zeker ook voor extra drama. Vandaar dat je altijd disclaimers ziet.

Een veel erger voorbeeld is de film Lucia de B. Het OM heeft in die film een heldhaftige strijder voor rechtvaardigheid gezet als medewerkster maar in de realiteit waren ze gewoon bezig iemands leven te vernietigen ter eigen eer omdat ze wilden scoren.

Dus als dit een succesvolle zaak wordt zullen er heel veel volgen. Maar ik verwacht dat Netflix wint.