De 18-jarige Dy, ex-uithaler in de Rotterdamse haven, krijgt onverwachts een kans als acteur in de film Zwijgrecht, maar lijkt het kort daarop allemaal te vergooien. Terwijl de opnames van de film volop bezig zijn, wordt hij gepakt met een vuurwapen. Een maand lang zit hij vast, maar dan wordt hij gewoon weer gebeld. Het ADsprak met hem.
De Nederlandse Dy dacht het allemaal op het droge te hebben. Als uithaler in de Rotterdamse havens zette hij jarenlang dagelijks zijn leven op het spel, maar op een dag besluit hij auditie te doen voor een film. De jongen, die al één en ander heeft meegemaakt op straat, wordt gekozen en mag meespelen in een misdaadfilm genaamd Zwijgrecht, een rolprent óver jongens zoals hij. Dolblij en gemotiveerd gaat hij aan de slag - hij krijgt zelfs de nodige complimenten over zijn acteerprestaties en omgang op de set - maar dan gaat het mis: tijdens een fouilleeractie van de politie wordt hij betrapt op het bezit van een wapen. Een maand gevangenisstraf is het gevolg, en Dy begint zijn geloof in een acteercarrière te verliezen.
Dat blijkt echter ongegrond. Ondanks zijn arrestatie en een maand in de gevangenis, liet de filmorganisatie Dy niet vallen. Dy verklaarde dat hij het wapen had aangeschaft vanwege gevoelens van onveiligheid na een steekincident, wat zijn acties enigszins verklaart. De film, die hij had gemaakt, en het bijbehorende lesprogramma hebben als doel jongeren te waarschuwen voor de verlokkingen van snel geld. De boodschap is duidelijk: de kortetermijnvoordelen van criminele activiteiten wegen niet op tegen de langetermijnconsequenties, zoals gevangenisstraf en een leven vol angst. Dit jaar alleen al zijn er 150 uithalers opgepakt in de Rotterdamse haven, wat de ernst van het probleem benadrukt.
Toekomst
Regisseur Jelle Posthuma, bekend van samenwerkingen met sterren als Snoop Dogg en Armin van Buuren, hoopt met Zwijgrecht een dialoog te starten tussen ouders, jongeren, hulpverlening en overheid. De film, met een budget van 500.000 euro, toont hoe moeilijk het is de haven binnen te dringen en hoe jongeren geronseld worden. Hoewel geharde criminelen niet snel van hun pad zullen afwijken, kan de film jongeren die nog niet zijn toegetreden tot de criminaliteit waarschuwen.
Dy is blij met zijn acteerervaring en hoopt dat de film jongeren laat inzien dat een normale baan ook voldoende kan opleveren. "Veel jongeren kijken niet naar de consequenties van hun daden. Bij Zwijgrecht komen die consequenties in beeld. Misschien dat ze na deze film denken: ik ga wel bij de Appie werken. Er zijn genoeg normale baantjes waar je goed kunt verdienen." Momenteel werkt het Trimbos Instituut aan een lesprogramma rond de film, die mogelijk ook in bioscopen en op streamingdiensten zal verschijnen. Dy heeft inmiddels zijn tweede acteerklus te pakken en kijkt positief naar de toekomst.
Zwijgrecht ging eind vorige maand in première, wanneer een verdere release plaatsvindt, is nog onbekend.
Reacties (0)