• 10.524 nieuwsartikelen
 • 161.628 films
 • 10.094 series
 • 29.644 seizoenen
 • 613.116 acteurs
 • 192.859 gebruikers
 • 8.962.540 stemmen
Avatar
 
Matthijs van Nieuwkerk maakt tv-comeback na wangedrag: 'Heb het gemist'
Foto: © ANP

Matthijs van Nieuwkerk maakt tv-comeback na wangedrag: 'Heb het gemist'

Matthijs van Nieuwkerk maakt tv-comeback na wangedrag: 'Heb het gemist'
Foto: © ANP

Matthijs van Nieuwkerk (63) keert terug op televisie bij RTL, zo heeft de commerciële omroep op vrijdag bekendgemaakt. Eind 2022 nam de presentator afscheid van BNNVARA na een artikel in de Volkskrant waarin de angstcultuur bij De Wereld Draait Door werd belicht.

Vanaf 21 april 2024 zal de presentator wekelijks op de zondagavond verschijnen in een nieuw programma op RTL 4 dat gevuld is met actuele onderwerpen en muziek. Bovendien worden er gesprekken gevoerd over het creëren van andere nieuwe programma's voor zowel RTL als Videoland. Matthijs van Nieuwkerk nam afscheid van BNNVARA in november 2022, nadat er een artikel in de Volkskrant was verschenen. In dit artikel deelden voormalige medewerkers van De Wereld Draait Door hun ervaringen. Het bleek dat de presentator last had van woedeaanvallen en driftbuien, waarbij hij werknemers schoffeerde.

"Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en heeft zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC," zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst. "Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie. Omdat de open en goede gesprekken met hem reeds hebben geleid tot een overeenkomst, en de presentatie van het onderzoek onlangs weer is uitgesteld, willen we niet langer wachten met het bekendmaken ervan."

'De uitgestoken hand is hartelijk'

Van der Vorst legt de nadruk op het feit dat RTL en van Nieuwkerk ook in gesprek zijn gegaan over het creëren van een veilige werkomgeving. "Hiermee is wat ons betreft de weg vrij voor een rentree op tv." Van Nieuwkerk is blij dat hij weer aan het werk kan gaan. "De uitgestoken hand van RTL was hartelijk én direct zeer inhoudelijk. Ze wisten waarvoor ze me voor de komende jaren wilden vragen en ik kon me daar zeer goed in vinden." De presentator zegt dat hij ook reportages en interviews voor Videoland wil maken. "Ik heb het werk gemist."

Onderzoek

Op dit moment voert een commissie onder leiding van voormalig minister Martin van Rijn een onderzoek uit naar ongewenst gedrag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en in de mediastad Hilversum. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting in januari bekend worden gemaakt. In oktober verkondigde Frederique Leeflang, de voorzitter van de publieke omroep, dat ze van mening is dat van Nieuwkerk nog niet op televisie kan terugkeren. Ze benadrukte dat de resultaten van het lopende onderzoek eerst moeten worden afgewacht. Vanwege de twijfels over de presentator, keert van Nieuwkerk niet terug bij de NPO. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk," vertelde hij tegen het ANP.

Schaamte

Begin september deelde Van Nieuwkerk zijn kant van het verhaal in een interview met NRC. Hierin gaf hij aan dat hij niet op de hoogte was van het feit dat veel medewerkers van De Wereld Draait Door het programma verlieten vanwege een burn-out. "Dat we zoveel mensen achter de schermen ongelukkig hebben gemaakt. Ziek hebben gemaakt. Dan schaam je je helemaal kapot." Op de vraag of het programma ook zo succesvol had kunnen zijn zonder het werkklimaat dat er heerste, zei van Nieuwkerk: "Wel zonder mijn driftbuien, niet zonder mijn stevige strengheid en ambitie." Verder zei de presentator "zich te schamen" voor zijn woede-uitbarstingen, die werden beschreven in de Volkskrant.

Reacties (5)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van lang pee

lang pee

 • 1638 berichten
 • 733 stemmen

En dan de regeringen maar klagen dat er teveel mensen ziek thuis zitten. Misschien eerst de oorzaak eens zoeken i.p.v te straffen. Maar los van dit vind ik dat ook MVN een tweede kans verdiend,want is wel een vakman...


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4385 berichten
 • 2017 stemmen

Strontirritante, onuitstaanbare, zelfingenomen klojo die achter de schermen ook nog eens een totale lul blijkt te zijn. Mooi dat hij even weg was.

Maar eerlijk is eerlijk: het moet ook maar eens afgelopen zijn met die lange tenen, mensen die gecanceld worden om niks of bijna niks. Meneer schreeuwde wel eens. Ga janken bij je moeder joh, welkom in de echte wereld. Wanneer kunnen we snowflakes eens cancelen?


avatar van Flipman

Flipman

 • 6348 berichten
 • 1065 stemmen

Die lul de behanger spreekt steeds over we wanneer hij het heeft over de verantwoordelijkheid van het aangedane leed. Niet ik, steeds we, om zichzelf maar zo veel mogelijk in de luwte te zetten.

Reflecteren kun je leren. Laat hem dan maar eens met les één beginnen.


avatar van joopie18

joopie18

 • 207 berichten
 • 1 stemmen

Hij heeft het gegraai gemist. Hij doet et alleen voor het geld.


avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

 • 489 berichten
 • 415 stemmen

joopie18 schreef:

Hij heeft het gegraai gemist. Hij doet et alleen voor het geld.

Denk dat er weinig mensen zijn die einde van de maand zeggen: "laat dat geld maar zitten, ik doe het puur voor plezier". In ieder geval harkt hij nu geen belastinggeld meer binnen. Geef hem eens ongelijk.