Soms hebben fictie en waarheid een bijzondere manier van overlappen. Dat blijkt wel uit de nieuwe Netflix film Atlas met Jennifer Lopez. Uiteraard speelt zij een fictief personage, maar wel eentje met wie zij een bepaalde kernwaarde deelt. Sterker nog, zij beschouwt haar laatste project als een regelrechte waarschuwing.
Kunstmatige intelligentie is een heikel punt in onze huidige samenleving. Sterker nog, het was het onderwerp van een staking in Hollywood die in 2023 een halfjaar in beslag nam. In de film Atlas moet het titelpersonage - gespeeld door Lopez - gedwongen samenwerken met een AI programma, terwijl ze een hekel heeft aan machines en computers die zelf kunnen denken en handelen. En dat ligt niet ver van de waarheid.
In een interview met Variety zegt ze daarover: "Ik denk dat deze film heel goed laat zien hoe AI gevaarlijk kan zijn, maar ook hoe het goed gebruikt kan worden." Ze deelde bovendien haar eigen ervaringen met het fenomeen. Zo zou kunstmatige intelligentie verantwoordelijk zijn geweest voor advertenties die gemanipuleerde foto's van haar gezicht lieten zien, bezaaid met rimpels. "Het is heel eng," aldus Lopez. "Meteen al werden onze gezichten gestolen. Dus ja, AI is heel, heel eng."
De actrice vindt echter wel dat zelfs kunstmatige intelligentie een keerzijde heeft en dat we er respectvol mee om moeten gaan. "We moeten openstaan voor de mogelijkheden. Films zoals deze die AI openlijk bespreken doen er goed aan om zowel de positieve als de negatieve kant te belichten."
Intussen zijn er recensenten die op dit argument hun pijlen richten, zoals Nadine Whitney van AWFJ: "Dat Atlas gaat over 'goedaardige' AI vertrouwen is ironisch, aangezien de film aanvoelt alsof die was geschreven door een chatbot en uitgevoerd door mensen die op de automatische piloot staan."
Atlas is nu te zien op Netflix. De trailer zie je hieronder.
Er waren ook doem scenario's toen er machines kwamen, dat zou de mens overbodig maken etc, viel ook allemaal mee.
Zelfde met AI, word in films als oordelend en gevaarlijk neergezet, maar processen hebben geen oordeel maar handelen alleen uit de som van wiskundige feiten.
Het gaat vanzelf wel wennen en mee vallen, de mens zelf blijft altijd het grootste gevaar voor zichzelf en omgeving.
Reacties (1)