De afgelopen maanden was er een hoop te doen rondom Russell Brand. Zo werd de Britse komiek en acteur door meerdere vrouwen beschuldigd van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik. Uit een nieuw rapport zou blijken dat er twintig jaar geleden al zorgen waren over zijn gedrag. Zo zou hij bizar gedrag hebben vertoond achter de schermen bij verschillende televisieprogramma's.
Vorig jaar september werd Brand beschuldigd van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik door vier verschillende vrouwen. Dit werd onthuld na een onderzoek vanThe Sunday Times en Channel 4's Dispatches. Brand heeft destijds gereageerd op deze beschuldigingen in een YouTube-video, waarin hij de 'criminele' en 'zeer ernstige' aantijgingen ontkende. Hij beweerde dat dit deel uitmaakt van een gecoördineerde campagne door de 'mainstream media' om hem het zwijgen op te leggen. Later werd Brand opnieuw beschuldigd. Hij zou in juli 2010 op de set van de romantische komedie Arthur,waarin hij de hoofdrol speelde, een figurant hebben aangerand.
Vanwege de bovengenoemde beschuldigingen kreeg advocatenkantoor Lewis Silkin de opdracht van productiemaatschappij Banijay om onderzoek te doen naar het gedrag van Brand. Hieruit is geconcludeerd er tijden terug al de nodige zorgen waren over de komiek en acteur. Zo meldt Deadline. Toen hij de presentatie van de tv-programma's Big Brother's Big Mouth en Big Brother's EFourum verzorgde tussen 2004 en 2007, zouden verschillende mensen informeel melding hebben gemaakt bij meer ervaren collega's. Dit betrof vooral klachten over zijn verzoek om telefoonnummers van publieksleden en over het feit dat vrouwelijke crewleden zich ongemakkelijk en geïntimideerd voelden.
Tijdens het onderzoek vertelden twee personen ook dat er geruchten waren dat Brand masturbeerde in zijn kleedkamer terwijl hij vroeg of crewleden buiten op hem wilden wachten. De producent was ook op de hoogte dat de komiek herstelde van een drugsverslaving en soms lastig kon zijn, maar heeft geen maatregelen genomen om dit te voorkomen. Het advocatenkantoor concludeerde dat mensen geen formele klachten durfden in te dienen omdat het gedrag werd getolereerd. Medewerkers gaven aan dat er niets werd gedaan aan zijn 'flirterige' gedrag en dat het soms werd toegestaan dat hij naakt was in het bijzijn van collega's. Er waren aanwijzingen dat dit gedrag werd getolereerd met de gedachte: "Dat is gewoon hoe Russell is."
Reacties (2)