• 10.506 nieuwsartikelen
  • 161.593 films
  • 10.090 series
  • 29.635 seizoenen
  • 612.977 acteurs
  • 192.835 gebruikers
  • 8.960.726 stemmen
Avatar
 
Het slechtlopende Viaplay krijgt lucht dankzij kapitaalinjectie: 'Liggen goed op koers'
Foto: © Viaplay

Het slechtlopende Viaplay krijgt lucht dankzij kapitaalinjectie: 'Liggen goed op koers'

Het slechtlopende Viaplay krijgt lucht dankzij kapitaalinjectie: 'Liggen goed op koers'
Foto: © Viaplay

Viaplay, de streamingdienst die in Nederland bekend staat om onder andere zijn Formule 1-uitzendingen, heeft overeenstemming bereikt over het kwijtschelden van een deel van zijn schulden. Bovendien heeft het bedrijf 350 miljoen euro opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven. Viaplay kwam dit jaar in financiële problemen als gevolg van aanzienlijke verliezen en heeft aangekondigd zich uit verschillende landen terug te trekken.

In de afgelopen periode heeft Viaplay aanzienlijke verliezen geleden en kondigde in juli aan dat ze zich uit veel landen terug te trekken. Bovendien is 30 procent van het totale personeelsbestand van 1500 medewerkers ontslagen. Vrijdagochtend heeft de streamingdienst bekendgemaakt dat ze een akkoord hebben bereikt met aandeelhouders en schuldeisers. De eigenaren, met name Canal+ en de Tsjechische investeringsgroep PPF, zorgen voor 4 miljard Zweedse kronen (350 miljoen euro) aan nieuw kapitaal, voornamelijk door nieuwe aandelen uit te geven.  Daarnaast krijgt Viaplay de goedkeuring om 175 miljoen euro aan leningen kwijt te schelden. Het streamingplatform heeft ook nieuwe regelingen getroffen voor 1,3 miljard euro (14,6 miljard Zweedse kroon) aan uitstaande schulden, waaronder het verlengen van de betaaltermijn.

Grote verliezen

Tussen januari en eind september leed Viaplay verliezen van 600 miljoen euro. Om kosten te verminderen, heeft het streamingbedrijf aangekondigd zich terug te trekken uit het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Baltische staten, Canada en de Verenigde Staten. Viaplay blijft nu alleen actief in Nederland en de Scandinavische landen. In Nederland had de streamingdienst aan het begin van het jaar meer dan 1,2 miljoen abonnees. De exit uit het VK, Polen, de Baltische landen kost Viaplay de komende jaren bijna 200 miljoen euro. ''De route naar winstgevendheid voor deze activiteiten is niet duidelijk of realistisch,'' schrijft ceo Jørgen Madsen Lindemann vanmorgen.  Voor de Britse tak is inmiddels een koper gevonden, onder voorbehoud van goedkeuring door toezichthouders. ''De Baltische en Poolse markten zullen we tegen de zomer van 2025 verlaten.''

''Onze kernactiviteiten in Scandinavië, Nederland en Viaplay Select hebben stabiele abonneevolumes en stijgende opbrengsten per gebruiker,'' aldus topman Madsen Lindemann. Ook is de contentmix ‘sterk verbeterd’ en lukt het beter om content aan andere platforms te slijten. ''We liggen goed op koers om onze omzet- en winstgevendheidsdoelstellingen aan het einde van het jaar voor deze activiteiten te bereiken, zoals we in juli hebben uiteengezet.''

Afhankelijk van Max Verstappen

Toch lijkt Viaplay in Nederland sterk afhankelijk te zijn van het succes van Max Verstappen. Nu het Formule 1-seizoen voorbij is, is het waarschijnlijk dat een deel van de abonnees hun abonnement tijdelijk zal opzeggen. Topgear Nederland merkte op dat de zoekterm 'Viaplay Opzeggen' afgelopen week piekte op Google. Viaplay heeft zijn aanbod in Nederland echter verbreed met de toevoeging van voetbal en darts. Naast het uitzenden van dartwedstrijden, verzorgt Viaplay ook de uitzending van Engels en Duits voetbal in Nederland. In het afgelopen jaar heeft de streamingdienst aanzienlijke banen geschrapt, ook in Nederland. Het kantoor in Amsterdam werd gesloten, en alleen de sportafdeling in Hilversum blijft, zij het in een afgeslankte vorm, operationeel.

Reacties (1)


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

  • 10799 berichten
  • 2726 stemmen

Zal een kwestie van tijd zijn dat ze Nederland ook verlaten. Ik verwacht dat volgend jaar al een heleboel abbonees overstappen naar F1TVPro voor de Formule 1. Ik heb nu zelf ook alleen maar Viaplay voor de F1, de rest interesseert me nauwelijks. En dan is 15,99 per maand echt te veel. Enige voordeel is dat ik het nog deel met iemand waardoor ik maar 8 euro betaal.