De streamingservice Netflix verwacht dat een groot deel van de opgebouwde abonnees gedurende de coronacrisis hevig zal afzwakken zodra de lockdown is afgelopen. De dienst boekt momenteel mooie resultaten, maar durft niet te hard te juichen, zeker omdat ook de concurrentie op de loer ligt.
De coronacrisis is voor Netflix - ironisch genoeg - een erg vruchtbare tijd. Nu veel mensen thuis zitten door de maatregelen die werden genomen om de verspreiding in te dammen, is het abonneebestand van 's werelds grootste streamingdienst gigantisch toegenomen. Resultaten die ook werden gezien in het de omzet, die met bijna 28 procent toenam tot 5,8 miljard dollar. Nog indrukwekkender is echter de Nettowinst, die maar liefst ruimschoots verdubbelde tot een duizelingwekkende 709 miljoen dollar. Indrukwekkende resultaten, zelfs voor een wereldbedrijf als Netflix, die als één van de weinig bedrijven zijn beurskoers zag stijgen tot het hoogste niveau ooit.
Tijdelijke stijging
Toch durft de streamingdienst niet te hard te juichen. De stijgende lijn is volgens Netflix namelijk leuk, maar het bedrijf gaat ervan uit dat de groei siginificant zal afnemen zodra de lockdown is opgeheven. "Wij verwachten dat er minder zal worden gekeken en dat de toename van het aantal abonnees zal afzwakken als de lockdownmaatregelen worden opgeheven," zo zegt de dienst. Daarbij gaat het ervan uit dat de groei tegen juni alweer op zijn gebruikelijke niveau zal zitten, voor zover dat te voorspellen is.
Concurrentie
Met het uitrollen van verschillende kleinere streamingdiensten begint de concurrentie binnen de branche serieuze vormen aan te nemen. Zo bereikte Disney+ onlangs nog binnen recordtijd vijftig miljoen abonnees en heeft Amazon Prime zijn Europese beschikbaarheid uitgebreid. Ook de Amerikaanse streamingdienst Hulu denkt erover om de Atlantische Oceaan over te steken. En dan zijn er nog de pas gelanceerde Quibi, en HBO Max dat binnenkort beschikbaar zal worden gesteld. Ontwikkelingen die niet alleen versplintering in de branche veroorzaken, maar op den duur ook een gevaar zouden kunnen vormen voor de grondlegger der streamingdiensten.
Reacties (0)