• 149.616 films
  • 8.301 series
  • 25.321 seizoenen
  • 556.540 acteurs
  • 324.506 gebruikers
  • 8.518.601 stemmen
Avatar
 
'Friends'-bedenker voelt zich schuldig over witte cast: 'Ik heb veel geleerd'

'Friends'-bedenker voelt zich schuldig over witte cast: 'Ik heb veel geleerd'

Donderdag 30 juni 2022 om 12:50, door Dion Olbach
'Friends'-bedenker voelt zich schuldig over witte cast: 'Ik heb veel geleerd'

Marta Kauffman, de bedenker en producent van de razend populaire sitcom Friends voelt zich schuldig over het gebrek aan inclusiviteit in de serie. Dat meldt The Los Angeles TimesKauffman heeft om die reden een bedrag van bijna 4 miljoen euro geschonken voor het geven van Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies. Tevens biedt ze haar excuses aan. 

De Amerikaanse scenarioschrijfster Marta Kauffman, het brein achter de populaire jaren 90-sitcom Friends, heeft haar excuses gemaakt voor het gebrek aan inclusiviteit in de serie. Dat meldt The Los Angeles Times. Kauffman zegt anders over dingen te zijn gaan denken sinds ze de sitcom schreef. "Ik heb de afgelopen twintig jaar veel geleerd. Het is niet makkelijk om schuld te bekennen en accepteren. Het is pijnlijk om in de spiegel te kijken en ik schaam me er dan ook voor dat ik het vijfentwintig jaar geleden niet beter heb gedaan," zo zegt Kauffman, die ten tijde van de eerste aflevering in 1994 net 38 jaar was. 

Friends

De razend populaire sitcom Friends verscheen in 1994 en in het decennium dat daarop volgde verschenen er in totaal tien seizoenen. De serie is inmiddels niet meer weg te denken en heeft veel iconische momenten opgeleverd. Ieder van de zes hoofdpersonages in de serie: Ross, Chandler, Monica, Joey, Rachel en Phoebe heeft echter een witte huidskleur en is bovendien heteroseksueel. Ook hun sociale contacten, veelal afkomstig uit de metropool New York, zijn wit. Iets wat toen al niet helemaal meer in het tijdsbeeld zou passen. "Het heeft me lang gekost om te begrijpen hoeveel institutioneel racisme er in mijn systeem zit. Ik heb heel hard gewerkt om anti-racistisch te worden en juist een bruggenbouwer te zijn. Voor mij voelde deze schenking aan als een manier om deel te nemen aan de gesprekken die we met z'n allen moeten voeren, én vooral moeten blijven voeren."

Volgens Kauffman bestonden de meeste series in de jaren 90 domweg uit een witte cast, maar was het de moord op George Floyd in 2020, die haar anders naar de zaken deed kijken. Om haar excuses kracht bij te zetten heeft ze een bedrag van bijna 4 miljoen dollar geschonken aan Brandeis University, dat ten goede komt aan Afrikaanse en Afrikaans-Amerikaanse studies binnen de faculteit. 

MovieMeter video