Dit jaar, zowel voor als tijdens de coronacrisis, verschenen in Nederland nog een aantal hele sterke oorlogstitels. Sommige haalden de Oscars, maar anderen bleven door hun beperkte release enigszins onder de radar. Wel scoorden ze allen bijzonder goed. Hierbij de vier best-beoordeelde oorlogsfilms, waarvan de Nederlandse release in dit jaar viel.
April 1917, het westfront. We volgen twee Britse soldaten die de opdracht krijgen om een een dringend bericht af te geven aan een geïsoleerd regiment. Als het bericht niet op tijd wordt ontvangen, loopt het regiment in een val en wordt het genadeloos afgeslacht. Om bij het regiment te komen, moeten ze door vijandelijk gebied trekken. Tijd is daarbij van essentieel belang en de reis zal vol gevaren zijn.
Geregisseerd door Sam Mendes, met George McKay, Dean-Charles Chapman en Mark Strong. Deze film krijgt een 3,93/5.
1945, Leningrad. De Tweede Wereldoorlog heeft de stad verwoest, gebouwen zijn geruïneerd en de inwoners fysiek en mentaal uitgeteld. Hoewel de belegering - een van de ergste in de geschiedenis - eindelijk voorbij is, moet de stad er weer bovenop zien te komen, ondanks de nog altijd toenemende doden. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken naar betekenis en hoop en hoop in de toekomst, terwijl ze worstelen om hun leven tussen de ruïnes weer op te bouwen.
Geregisseerd door Kantemir Balagov, met Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina en Konstantin Balakirev. Deze film krijgt een 3,64/5.
De zeventienjarige Portugese soldaat Zacarias belandt in 1917 na een lange bootreis in Mozambique, waar hij de Portugese kolonie moet veiligstellen tegen een Duitse troepenmacht. Hij staat te springen, maar moet achterblijven in het kamp wanneer bij hem malaria wordt geconstateerd. Verveeld en teleurgesteld reist Zacarias te voet door het territorium van het Inheemse volk de Makua. Hij ontmoet hij wilde dieren, kolonisten en Duitsers die hun troepen de rug toegekeerd hebben. Zijn broze fysieke gesteldheid begint ook op mentaal vlak aan hem te knagen. Wat is echt en wat is hallucinatie?
Geregisseerd door João Nuno Pinto, met João Nunes Monteiro, Filipe Duarte en João Lagarto. Deze film krijgt een 3,75/5.
Vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse hospik William H. Pitsenbarger, ook wel 'Pits' genoemd, die gedurende de Vietnamoorlog meer dan 60 levens redde, alvorens zelf te worden gedood. Zijn heldhaftige optreden werd aanvankelijk beloond met een Medal of Honor, de hoogst mogelijke onderscheiding in de Amerikaanse legertraditie, maar later werd deze hem om politieke redenen ontnomen. Zijn vader slaat de handen ineen met andere Vietnamveteranen om ervoor te zorgen dat iedere oorlogsheld krijgt wat hij verdient.
Geregisseerd door Todd Robinson, met Sebastian Stan, Christopher Plummer en William Hurt. Deze film krijgt een 3,40/5.
Reacties (2)