• 10.531 nieuwsartikelen
  • 161.645 films
  • 10.094 series
  • 29.645 seizoenen
  • 613.140 acteurs
  • 192.878 gebruikers
  • 8.963.440 stemmen
Avatar
 
Casting van Denzel Washington als Hannibal in Netflix-biopic zorgt voor controverse in Tunesië
Foto: © ANP

Casting van Denzel Washington als Hannibal in Netflix-biopic zorgt voor controverse in Tunesië

Casting van Denzel Washington als Hannibal in Netflix-biopic zorgt voor controverse in Tunesië
Foto: © ANP

De Amerikaanse acteur Denzel Washington, onder meer bekend van de Equalizer-films, gaat de rol van de oude Carthaagse generaal Hannibal Barkas spelen in een aankomende biopic van Netflix. Dit nieuws over de casting van Washington als Hannibal heeft echter gezorgd voor de nodige controverse in Tunesië, het thuisland van de beroemde militaire strateeg. 

Volgens de Franse krant Courrier International zijn er namelijk zowel in de media als in het Tunesische parlement klachten geweest over het afschilderen van de Carthaagse generaal als een zwarte Afrikaan. Parlementslid Yassine Mami heeft er bijvoorbeeld op gewezen dat Hannibal, die in 247 voor Christus werd geboren in Carthago, het huidige Tunis, de Tunesische hoofdstad, van West-Aziatische Semitische afkomst was. "We hebben geen informatie over de content. Er bestaat een risico dat de geschiedenis wordt vervalst: we moeten een standpunt over dit onderwerp innemen", aldus de Tunesische politicus, die het een kwestie van 'het verdedigen van de Tunesische identiteit' noemde.

Opnames in Tunesië?

Tegelijkertijd heeft ook de Franstalige Tunesische krant La Presse een uitgebreid artikel gepubliceerd waarin zij ook benadrukken dat het afbeelden van Hannibal als een zwarte Afrikaan 'volgens veel Tunesiërs een historische fout is'. De Tunesische minister van Cultuur Hayet Ketat-Guermazi heeft echter een andere, meer pragmatische kijk op de zaak, zo blijkt uit een artikel van de Franse krant Le Monde. "Het is fictie. Het is het recht van Netflix om te doen wat ze willen. Hannibal is een historisch figuur en we zijn er allemaal trots op dat hij Tunesiër was. Maar wat kunnen we doen?" Zo zou de minister gezegd hebben, waarna ze ook onthulde dat ze met Netflix probeert te onderhandelen om ten minste een deel van de film in Tunesië op te nemen. "Ik hoop dat ze besluiten om hier in ieder geval een fragment van de film op te nemen en dat dit openbaar wordt gemaakt. We willen dat Tunesië weer een locatie wordt waar buitenlandse films worden opgenomen”, aldus Ketat-Guermazi.

Hannibal

Hannibal Barkas was een Carthaagse militaire strateeg en een van de grootste tactische genieën in de geschiedenis. Geboren in 247 v.Chr. in Carthago, leidde Hannibal zijn troepen tijdens de Tweede Punische Oorlog tegen het machtige Romeinse Rijk. Zijn meest opmerkelijke prestatie was de beroemde oversteek van de Alpen, waarbij hij een verrassingsaanval op Italië uitvoerde. Hannibal boekte indrukwekkende overwinningen, waaronder de legendarische Slag bij Cannae, waar hij de Romeinen versloeg ondanks grote numerieke inferioriteit. Zijn onconventionele militaire strategieën, gebruikmakend van olifanten en het benutten van terreinkennis, hebben generaties van militaire denkers beïnvloed. 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.