• 150.441 films
 • 8.459 series
 • 25.736 seizoenen
 • 565.849 acteurs
 • 325.807 gebruikers
 • 8.555.782 stemmen
Avatar
 
Academie biedt na bijna 50 jaar excuses aan inheemse actrice aan voor behandeling bij Oscars

Academie biedt na bijna 50 jaar excuses aan inheemse actrice aan voor behandeling bij Oscars

Dinsdag 16 augustus 2022 om 15:22, door Thijs van der Wel
Academie biedt na bijna 50 jaar excuses aan inheemse actrice aan voor behandeling bij Oscars

Een opvallend bericht vanuit de Academie, de organisatie achter de Oscars, kwam gisteravond naar buiten. De inheemse actrice en activist Sacheen Littlefeather krijgt excuses aangeboden, 49 jaar nadat zij bij het Oscarsgala bedreigd, uitgefloten en bijna aangevallen werd. Ze is uitgenodigd voor een speciale avond in het museum van de Academie, waarbij ze als eregast welkom wordt geheten.

Soms komen excuses direct nadat er iets is gebeurd, en soms laten ze even op zich wachten. 49 jaar nadat je een helse avond hebt ondergaan door slechts enkele zinnen te spreken op het podium van de Oscars is echter wel een zeer lange tijd, en daarom was Littlefeather ook stomverbaasd over het bericht, zo liet ze weten aan The Hollywood Reporter: "Ik was echt verlamd. Ik had nooit verwacht dat ik deze dag ooit zou meemaken, dat ik dit zou horen en ervaren," aldus de inmiddels 75-jaar oude activiste. "Toen ik op het podium stond in 1973, stond ik daar alleen." De uitnodiging is al twee maanden geleden verstuurd, maar werd gisteravond publiekelijk gemaakt. In de brief aan Littlefeather waren de volgende woorden te lezen: "De misstanden die u heeft ondergaan vanwege dit statement waren ongewild en ongerechtvaardigd. De moed die u heeft getoond, is veel te lang niet erkend. Hier bieden wij onze oprechte excuses voor aan en uiten we onze diepste bewondering voor."

Levenslang last

Dat we Littlefeather amper kennen als actrice, heeft alles te maken met de gebeurtenissen op de Oscars van 1973. Marlon Brando won dat jaar de Oscar voor Beste Acteur, maar weigerde deze in ontvangst te nemen, uit protest voor hoe de inheemse volkeren in de Verenigde Staten behandeld werden. In plaats daarvan vroeg hij Littlefeather om namens hem een oproep te doen aan de wereld voor eerlijkere behandeling. Al na twee zinnen escaleerde de avond echter al, aangezien het aanwezige publiek hier niet van gediend was. De acteur John Wayne moest door beveiligers zelfs vastgehouden worden, omdat hij achter de schermen klaarstond om Littlefeather aan te vallen. Nadat de avond klaar was, werd de naam van Littlefeather door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst gezet. Wanneer een talkshow of andere productie op tv haar zendtijd zou geven, zou de zender vanuit de overheid op zwart worden gezet. Mede daardoor heeft Littlefeather aangegeven dat het hoog tijd is dat er excuses komen.

MovieMeter video

Reacties (5)

MovieMeter is niet de plek om maatschappelijk-politieke discussies te voeren.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Chris23

Chris23

 • 40 berichten
 • 0 stemmen

" De acteur John Wayne moest door beveiligers zelfs vastgehouden worden, omdat hij achter de schermen klaarstond om Littlefeather aan te vallen." Die goede oude tijd.

In 2022 had John waarschijnlijk alleen maar `Woke!`getweet.


avatar van John Milton

John Milton

 • 18461 berichten
 • 10057 stemmen

Ik las als beginnend filmliefhebber van een jaar of 16 over dit moment in het videojaarboek, maar details ontbraken. Dat van die briesende Wayne die in de Coulissen in toom moest worden gehouden leerde ik recentelijk pas, al was het me al wel duidelijk dat The Duke en ik er andere politieke denkbeelden op nahouden/hielden. Kijk maar eens naar Wayne's ideeën over de heksenjachten van McCarthy. Not in my cool-book.

Even los van alle heisa omtrent woke, lijken deze excuses me ook absoluut terecht, al is de Academy niet de enige die daar een rol in had. Ik vond het toen ik het las midden jaren '90 wat bijzonder dat Brando dit deed, maar ik begrijp het steeds meer, gezien het onrecht dat is aangedaan, en het gebrek aan aandacht ervoor (en getuige de reacties: gebrek aan bewustwording). Je wilt toch iets doen, en bij gebrek aan alternatieven gebruik je de middelen die je ter beschikking hebt. Of de politisering van een entertainment ceremonie als de Oscars wenselijk is (en wanneer slaat zoiets door), lijkt me overigens een lastige discussie.

Nadat de avond klaar was, werd de naam van Littlefeather door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst gezet. Wanneer een talkshow of andere productie op tv haar zendtijd zou geven, zou de zender vanuit de overheid op zwart worden gezet
Ik ben wel benieuwd wat er gebeurd was, als Wayne niet was tegengehouden. Of een grote zender toch de ballen had gehad om haar zendtijd te geven en hier dieper op in te gaan. Zou die echt op zwart zijn gezet? En wat zou dat wellicht in gang hebben gezet? Counterfactual 'history', maar dat kan af en toe best fascinerend zijn.

ik vind het knap dat ze dit gedaan heeft toen, en mooi dat ze dit nog mee mag maken. Ook al is het zoveel jaar later. Wat ik begreep deed het Chaplin ook goed toen hij op latere leeftijd alsnog 'in ere werd hersteld'. Hopelijk doet dit iets vergelijkbaars voor haar, ook al is het verdrietig genoeg zo last minute. Klik vooral, want het is erg informatief en helpt wel om 'er iets van te vinden'.

MovieMeter is niet de plek om maatschappelijk-politieke discussies te voeren.
Ik heb mijn uiterste best gedaan. Maar het is moeilijk bij een artikel als dit.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

 • 6441 berichten
 • 740 stemmen

John Milton schreef:

(quote)
Ik heb mijn uiterste best gedaan. Maar het is moeilijk bij een artikel als dit.

Och, voorlopig is het hooguit een monoloog. Gewoon niet op reacties reageren, en dan kan jou nooit een discussie verweten worden.

Niet reageren hierop dus.


avatar van RuudC

RuudC

 • 4427 berichten
 • 2529 stemmen

Dan moet MoMe maar gewoon de mogelijkheid tot reageren uitschakelen.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1258 berichten
 • 567 stemmen

Mijn monoloog dan, dus geen discussie.

Dit is doorzichtige deugsignalering van het nog steeds in en zieke en hoererende Hollywood. Met nog steeds communistische sympathieen intern (mits de eigen portemonnee daarbij niet inlevert, de studiobazen zijn de varkens in Hollywood's Animal Farm) en buigingen naar China, zie Disney. McCarthy heeft blijkbaar gefaald in zijn missie.

Hollywood, met zijn misselijke viespeuken en ijdeltuitende nitwits, zo woke als een baksteen coke. Of zijn hypocriete klimaatpausen met privejets. Alles voor de PR. Wat hebben zij gedaan voor de natives in de afgelopen 50 jaar? Of ook maar 1 probleem in de wereld? Schijt och uit. Alles is nep en gemaakt bij die gasten.

Het enige interessante bij de vorige Oscars was de klap van Will Smith. De Duke die even flink tekeer gaat was ik ook wel voor gaan zitten.