Waar de ene documentaire bekende verhalen vanuit een nieuwe invalshoek benaderen, zijn anderen er om schokkende nieuwe onderwerpen onder de aandacht te brengen. Een goed voorbeeld van zo'n laatste docu is Tickledvan David Farrier en Dylan Reeve, waarin een schijnwerper wordt geworpen op een verborgen en controversiële subcultuur: die van het competitieve tickling.
In Tickled bekijken we het onderwerp van competitive tickling door de ogen van David Farrier, een journalist uit Nieuw-Zeeland, die online stuit op een vreemd artikel over een tickling-competitie. Intrigerend door dit onderwerp besluit hij deel te nemen aan deze wereld, waar hij wordt geconfronteerd met onverwachte weerstand en agressie van de mensen die de competitie organiseren. In de loop van de documentaire onthult Tickled een web van leugens, manipulatie en bedreigingen, waarbij Farrier en Reeve dieper ingaan op de duistere kanten van deze ogenschijnlijk onschuldige activiteit. Door middel van interviews met deelnemers en onderzoek naar de achtergrond van de organisatoren, onthult de film hoe machtige individuen deze competitie gebruiken om controle uit te oefenen en anderen te exploiteren.
Waar Farrier en Dylan Reeve aanvankelijk nog te woord worden gestaan door belangrijke sleutelfiguren binnen de scene, worden zij naarmate het onderzoek vordert, geconfronteerd met toenemende tegenstand en intimidatie, wat leidde tot onthullingen over de schimmige praktijken van degenen die de competitie beheren.
Tickled ging in 2016 in première op het Sundance Film Festival en werd overwegend goed ontvangen door zowel de critici als het grote publiek. Zo krijgt de titel een 3,21 uit 5 op MovieMeter en is men met een 7,5 op IMDb ook zeer over de titel te spreken. Recensenten zijn echter nog enthousiaster en hebben zelfs een 94%-score voor documentaire over. "Tickled begint als een documentaire over hoe vreemd het internet op een grappige manier is, steekt geleidelijk de losse, poreuze grens over naar hoe angstaanjagend het is, en duikt vervolgens een specifieke rabbit hole in waar helemaal niets geruststellend of knuffelbaars te vinden is," zo schrijft The Daily Telegraph. 'Dit is geen film die je erg snel zult vergeten," luidt het vonnis van The Atlantic.
Tickled is momenteel nergens in Nederland te bekijken, maar wie echt geïnteresseerd is, kan hem altijd nog ergens pindakazen. Benieuwd wat je ervan kunt verwachten? Hieronder is alvast de trailer te bekijken.
Ik heb het al eens eerder gezegd, maar vind het een slechte zaak dat er door de redactie op de frontpage wordt aangezet tot illegaal downloaden van films.
Ah kom kom, het is zoals Jippie zegt een speelse verwijzing. En dan ook nog onderaan een artikel over een docu. Geen onderwerp waar de gemiddelde user met opengesperde ogen in extase op klikt, aandachtig van top tot teen leest, daarbij op iedere hyperlink klikkend om te zien of ze bij iets oneerbaars uitkomen.
Ik denk niet de grafieken bij Brein een piekje zullen hebben.
Als je als filmsite besluit niet openlijk over downloaden te spreken, dan zou je als redactie er ook niet naar moeten verwijzen in een artikel. Doe je dat als redactie wel, dan kan je ook gewoon over downloaden spreken in een bericht vind ik.
Vond het sowieso apart om pindakazen te gebruiken, terwijl iedereen weet waar het over gaat, maar goed, tot dusver begreep ik het nog wel. Maar als de redactie er naar verwijst, zie ik het nut er niet van in.
Overigens heb ik niks tegen “pindakazen” gebruik zelf IPindakaasTV.
Ik heb Netflix, HBO, Disney+, Skyshowtime, Prime Video, YouTube Premium, Mubi, KPN Plus pakket, Spotify en Tidal. Ik heb weinig last van zo'n gewetensmiltonnetje dat in een witte soepjurk vanaf mijn schouder in mijn oor fluistert als ik wat pindakaas, to be honest. Ik vind dat zelf een behoorlijke duit in het legale zakje. Auteursrechtelijk gezien een kulargument, natuurlijk.
Die Brein reclame is wel "nostalgie", wat heb ik die vaak moeten uitzitten als beloning bij elke legaal gekochte dvd (en dat waren er véél).
Reacties (7)