menu

Film / Spoilers / Donnie Darko (2001)

zoeken in:
Ik vind de muziekkeuze in deze film zo gaaf, bijvoorbeeld op het moment dat Gretchen en Donnie de halloween party verlaten wordt het nummer 'love will tear us apart' van joy division gedraaid. Er zit ook een nummer van Echo & the 'Bunnymen' in en de tekst van het nummer mad world heeft veel betrekking tot het verhaal van de film, check het maar eens!

avatar van D-ark
LaCaméraStylo schreef:
Ik vind de muziekkeuze in deze film zo gaaf, bijvoorbeeld op het moment dat Gretchen en Donnie de halloween party verlaten wordt het nummer 'love will tear us apart' van joy division gedraaid. Er zit ook een nummer van Echo & the 'Bunnymen' in en de tekst van het nummer mad world heeft veel betrekking tot het verhaal van de film, check het maar eens!

Het nummer van echo & the 'bunnyman' heet killing moon en de soundtrack is zeker weten een van de beste ooit

Alles gelezen maar het hielp niet echt. Naja, ik heb ook nog wat dingen toe te voegen.

John Doe schreef:
Punt 2 komt ter sprake aan het einde van de film. Donnie heeft de vliegtuigmotor (het artefact) in de portaal gestopt, we gaan 28 dagen terug. Donnie ligt in bed en denkt dat het een droom is of hij gaat lachend z'n dood tegemoet, iig hij kan nog weg uit dat bed zodat de vliegtuigmotor niet op hem valt. Je hoort ook nog getoeter, omdat Frank hem waarschuwd vanuit zijn auto.


Donnie heeft de motor erin gestopt? Wanneer dat dan, toen die op die berg stond met de dode Gretchen. Iemand poste ook dat Donnie telekinetische krachten zou hebben en dat hij zo die motor los zou hebben laten komen. Dat zou dan weer het gesprek met Gretchen verklaren waarin hij zegt dat hij misschien wel een superhero is.

En nog iets over Frank. In de scene in de bios doet Frank zijn masker af, dan moet Donnie hem toch herkennen. Je herkent toch wel het vriendje van je zus of niet soms?

Alles wat hier tot nu toe gezegd is heeft wel een kern van waarheid, maar er is altijd wel weer iets in de film wat het tegen spreekt.

wat ik mij afvraag? waarom zit frank in een konijnenpak is daar ook nog een speciale gedachte achter? het deed mij een beetje denken aan het konijn in alice in wonderland

CasperH schreef:
wat ik mij afvraag? waarom zit frank in een konijnenpak is daar ook nog een speciale gedachte achter? het deed mij een beetje denken aan het konijn in alice in wonderland

Dat is het pak dat hij draagt op het Halloween feest.

avatar van white stealth
svennv schreef:
Ook grappig: 28 dagen en 60 uur! is het dan niet 30 dagen en 12 uur?

als je je ondertiteling aan zet, goed luisterd en/of op de arm van donnie kijkt kun je zien dat er 6 uur staat en geen 60 uur

white stealth schreef:
(quote)

als je je ondertiteling aan zet, goed luisterd en/of op de arm van donnie kijkt kun je zien dat er 6 uur staat en geen 60 uur


Op het eind staat er als fout in de ondertiteling 60 uur ..

avatar van NarcissusBladsp.
Ik heb net het verhaal van Clairest (mei 2005) voor het eerst gelezen. Een mooi psychologische verhaal waar ik voor een groot deel mee eens ben.

Tijdreizen als "gedachte experiment" levert veel inconsistenties op: het verhaal zal nooit sluitend worden.
Maar daar gaat het niet om: veel interesanter is wat de consequenties van tijdreizen zijn. Eén belangrijke gevolg is dat wie tijdreist naar de toekomst paranormale informatie (voorgevoelens dus) krijgt. (Kubricks Space Odyssee 2001 eindigt na een tijdreis ook in een droomachtige mythische wereld...waar ook veel te raden overblijft). Eén van de vragen die tijdreizen bij mij oproept: hoe kom je jezelf in de toekomst of verleden tegen: je ontmoet je eigen mogelijke of al verstarde spiegelbeeld...en wanneer ben je echt.....alleen in Gods channel.... De toekomst bestaat uit mogelijkheden: je "vorm" staat nog niet vast. Het verleden moet al vast liggen....anders heeft dat verwarrende consequenties voor het nu...

Aan het begin van de film staat op de koelkast de volgende geschreven tekst: Waar is Donnie Darko....tja in welke wereld zit hij?

De inhoud van dromen hebben voor de mensen altijd een belangrijke betekenis gehad. Droomuitleggers werden tot legendarische profeten: boodschappers van "het hogere" dus. Sommige profeten maakten lange reizen in één nacht. De eerste tijdreizen waren reizen naar het dodenrijk.(de Odysee van Homerus)

Het geloof in eeuwige leven, het overleven van de dood,
wederopstanding dus, veronderstelt een vorm van tijdreizen. (zie Solyaris van Tarkovsky of Soderbergh): tenminste als je, in het hier en nu, bewijzen van eeuwig leven wil zien of voelen. De meeste paranormalen kunnen onze gestorvenen alleen maar voelen of innerlijk zien......beweren ze. Wie eeuwig leeft reist op een bepaalde manier door de tijd of communiceert vanuit een eeuwige star standpunt. Kortom wie in een (parallelle) metafysische wereld (van God b.v.) heeft belang bij het rechtvaardigen van de mogelijkheid van tijdreizen. Mensen die een bijna doodervaring hebben gehad vertellen vaak over dat ze heel hun leven in korte tijd voorbij zien gaan en ze vertellen over een tunnel met licht.....maar ook dit effect is wetenschappelijk verklaard:..
gebrek of teveel aan bepaalde chemische stoffen doet vreemde dingen met je brein.

Voor mij is de scéne in de bioscoop, helderzien dus, dan ook een prachtig ironische
voorbeeld van zo'n paranormaal fenomeen: Donnie en schijnbaar slapende Gretchen kijken naar "Evil Death"
uit: Frank onthult zich als Frank....zijn gehavende oog wordt later bij het huis Grandma Death verklaard: daar schiet Donnie in Franks oog en probeert tevergeefs Gretchen wakker te schudden (eerste versie Donnie Darko): Wake up Wake up......in de DC versie is dit weggelaten...jammer.

Als je Frank, betekent immers eerlijk, direct, als een symbool of archetype voor de waarheid ziet krijgen bepaalde scénes extra lading: Frank achter vloeibaar glas
waar Donnie doorheen wil: de waarheid, van jezelf, lijkt onbereikbaar. Kelly ziet, al of niet ironisch, Gods channel als het middel om "de waarheid" te beleven. Als Donnie tijdens de "love/fear" clinic met Cunninghams versie van Frank geconfronteerd wordt, lijkt Donnie (zie DC versie) een tijdreis fenomeen te voorvoelen: hij vaart dan ook uit tegen Cunninghem en noemt hem de "Antichrist" wat dicht bij de waarheid zit.....maar Donnie handelt onbewust...als een automaat....als een slaapwandelaar etc. (Pschotische mensen hebben vaak een heel andere tijdsbeleving dan normaal fuctionerende mensen).

DC versie:
Donnie: "I'm crazy"
Daddy: "Youre not crazy" (...) I'know. I'm not the best
communicator. Whatever happens to you...be
honest...tell the truth... Even if they look at you
funny...they do. What you got to understand son
that almost all of those peaple is bullshit...etc

En Frank, als bunnyrabbit, stapt met een clown uit de auto.....dodelijke zwarte humor dus...typisch Darko!

avatar van NarcissusBladsp.
Zie boven, herstel:....Kortom wie in een (parallelle) metafysische wereld (van God b.v.) gelooft heeft belang bij het rechtvaardigen van de mogelijkheid van tijdreizen.

us_raider
Waarom dan wel? Dat er in het geval van Donnie Darko sprake is van tijdreizen, hoeft nog niet te betekenen dat dit zo is in een ander parallel universum of in een metafysische wereld als een hemel.

avatar van NarcissusBladsp.
In principe kan je allles geloven wat je wilt en hoef je niks te rechtvaardigen. Maar als je iemands drijfveren serieus wil nemen dan ben je op zoek naar argumenten "voor" iemands gedrag (opvattingen en/of handelingen). De psychiater onderzoekt Donnies beweegredenen: waarom is hij zoals hij is. Angst om alleen (zinloos) te sterven is een belangrijk onderwerp. De hele tijdreis die Kelly ons toont laat zien dat Donnies dood op het eind niet zinloos is geweest.....ondanks de absurde vliegtuigmotor.

Door Donnies leven zin te geven komt Donnie door een hogere macht, (waar Frank een afgezant van is dmv de voorgevoelens) gestuurd. Alles is in die virtuele of metafysische wereld wordt door "toevalligheden" bepaald. Maar het resultaat lijkt noodzakelijk zinvol......voor Donnie alleen: hij voelt zich gerechtvaardigd want hij redt Gretchen en kan dus gerust alleen sterven: misschien lacht hij omdat hij iemand redt die hem nooit gekend heeft. De illusie van het leven krijgt voor hemzelf alleen zin. (parallel idee: de ene verborgen God is alleen met zijn totale geheim). Het doet denken aan het grapje met z'n vader in de auto over de geheimzinnige herkomst van de afgevallen motor:
"We mogen niemand dus vertellen wat niemand weet" en bijna rijden ze Grandma Death dood.....ironie....ze zitten in een auto waarin tijdreizen mogelijk is.

De dood vernietigen...de dood overwinnen..... onkwetsbaar willen zijn....dat zijn alleen de onsterfelijken
gelukt.... de goden dus en zij die door het goddelijke zijn aangeraakt. God en zijn handlangers zijn in het menselijke bewustzijn de belangrijkste wezens die de mogelijkheid hebben om te tijdreizen: ze kunnen overal en ten alle tijden in de menselijke tijdverloop "inbreken". Ook Grandma Death (oh ironie) lijkt het eewige leven te hebben......

Een wereld zonder tijd en ruimte....zonder verplaatsingen...zonder communicatie, (immers door communicatie wordt iets bewogen), in welke vorm dan ook , is moeilijk voorstelbaar. En als men door ïets "bewogen" wordt.....dan wil men vaak de beweegredenen weten: men wil met de "(massa-)manipulator" wisselwerken. (bv door bidden, met experimenten deeltjes fysica, in de politiek,... etc)
Maar je kan je ook gewoon laten leiden....een (sceptisch) denker laat zich liever niet misleiden.

En wie schrijft die blijft....hhuhmm...hè..tja..die Grandma
Death...No mail today!

Aloys/Bono/Axl schreef:
(quote)


Op het eind staat er als fout in de ondertiteling 60 uur ..

Dit viel mij gisteren ook op.
En omdat ik er een beetje verbaasd over was, heb ik niet gehoord of het ook zo gezegd werd.
Iemand?

Sander2
Volgens mij werd het wel zo gezegd, maar ik kan het fout hebben. Het was niet heel erg duidelijk te verstaan.

avatar van serpico
Nee hoor, er werd 'six hours' gezegd

Oké, dan was het dus gewoon een spellingsfout.
Die zaten er trouwens meer in, maar deze was wel een opmerkelijke.

Ik dacht er eerst ook zo over als clairest op blz. 5, dat het een psychologisch verhaal was, en het voor een deel te maken had met Donnie's ziekte, paranoïde-schizofrenie. Dat zou ook de slaapwandelingen vóór het incident verklaren.

Maar het punt is, het draait voor een groot deel om het boek van Roberta Sparrow (aka Grandma Death) 'The Philosophy of Time Travel', die het heeft over dingen als 'Tangent Universe', en volgens dat boek zou Donnie een uitverkorene zijn, die de Artifact (de vliegtuigmotor) moest leiden naar de 'Primary Universe'. Blijkbaar verkeerde de hele wereld in the Tangent Universe toen de motor (Het boek noemt het de 'Artifact') viel. Ik denk (tenminste, als ik het standpunt van het boek aanneem) dat Frank uit de toekomst kwam, als een 'Manipulated Dead' (ook te lezen in het boek) om Donnie te leiden. Hij droeg hem opdrachten op, en ik denk dat dat te maken heeft met de Engelse les die ze eerder hebben gehad: 'Vernietigen is creëren.' Hij had immers een gesprek met Gretchen toen hij de school onder water had gezet, en hij zei ook nog:'I'm glad the school's flooded. Otherwise we would be never having this conversation.' En met de brand in het huis van Jim Cunningham, zag de wereld het geheim van Cunningham, namelijk zijn zogenaamde 'Kiddy porn dungeon.' Het stomme is wel dat je bij het stukje in de bioscoop een hint krijgt dat Donnie het slechte pad op is gegaan - je krijgt een lang shot te zien van het bord van de bioscoop, waar de films 'Evil Dead' en 'Last Temptation of Christ' aangegeven staan. Wat ze daarmee bedoelen, snap ik ook nog niet.
Iedereen geeft Donnie subtiele hints, zoals 'Cellar Door,' wat Mrs Pomeroy op het bord gezet had, waardoor Donnie naar de kelderdeur van Grandma Death ging. Grandma Death heeft op haar beurt jaren en jaren lang gewacht op de brief van Donnie, aangezien ze telkens op en neer liep van haar brievenbus naar huis. Wanneer de auto van Frank en zijn vriend eraan komen rijden staat Grandma Death op de weg de brief van Donnie te lezen, waardoor de auto uitwijkt om haar niet te raken, en daardoor over Gretchen heenrijdt. Alles was blijkbaar voorbestemd. Die mensen, en de familie etc. van Donnie, die hem ongemerkt de goede richting uitstuurden, heten volgens het boek 'Manipulated Living'. Nadat Frank, een gewone jongen, per ongeluk over Gretchen is gereden, schiet Donnie hem in zijn rechteroog. Op slag dood. De Manipulated Dead zijn volgens het boek sterker dan de Manipulated Living, zelfs sterker dan de 'Living Receiver', de uitverkorene, Donnie dus. Aangezien ze zich blijkbaar in de Tangent Universe bevinden is iedereen die doodgaat in de Tangent Universe automatisch een Manipulated Dead, en Frank, de Manipulated Dead-versie van Frank, gaat terug in de tijd om Donnie te leiden, zoals al eerder gezegd.
Dan zie je ook nog dat de motor van het vliegtuig waar zijn moeder en zusje in zitten losraakt en in een tijdgat beland, wat Donnie waarschijnlijk zelf heeft veroorzaakt met behulp van telekinese, wat een van zijn krachten is die hij heeft ontvangen als Living Receiver, uitverkorene. Je ziet ook dat de hemel opensplijt, de 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden zijn voorbij. Donnie komt zelf ook in een tijdgat terecht en alle tijd wordt teruggedraaid, Donnie komt weer terecht op de desbetreffende avond waar later de motor op het huis zal vallen. Hij lacht - misschien omdat hij denkt dat het allemaal een droom is. Misschien omdat hij beseft dat hij niet alleen is, zoals Roberta Sparrow in zijn oor gefluisterd had. Misschien omdat hij opgelucht is dat het hem gelukt is de tijd terug te draaien, en alles niet gebeurd is. Misschien omdat hij nu beseft dat hij niet gek is, zoals velen beweerden. Misschien helemaal nergens om.
Later komt zijn zus thuis, en Frank, waardoor ze is afgezet, toetert. Sommigen zeggen om Donnie te waarschuwen dat de motor gaat vallen, maar ik dacht gewoon om Elizabeth dag te zeggen. De eerste keer dat 2 oktober beleefd werd toeterde hij namelijk ook, maar de Manipulated Dead-Frank had Donnie al zijn kamer uitgelokt naar buiten, om de voorspelling te doen.

Dit is alles wat ik weet. Als ik verder denk, kom ik behoorlijk in de knoop - want allemaal leuk en aardig, maar de motor valt wéér. En op de eerste 2 oktober kwamen ze terecht in de Tangent Universe doordat de Artifact (motor) in het tijdgat terecht kwam, of niet? Toen kwam Frank, die Donnie zou leiden. Maar het punt is, op de twééde 2 oktober kwam de motor net zo goed weer in een tijdgat en viel, dus als het goed is, zou Frank Donnie weer hebben moeten weghalen. Maar dat gebeurt niet, en Donnie sterft. Wie kan dit uitleggen...?

avatar van Drs. DAJA
Donnie Darko is een in zichzelf gekeerde jongen, vol angsten en psychische kwaliteiten en stoornissen. Wat je veel ziet bij mensen met een geestesstoornis is dat ze in een uiterste vorm van filosofie leven. Ze creeeren een beeld van hoe alles op aarde werkt en vervolgens gaan ze daar in leven. Maar zelfs dan blijven er no bepaalde vragen, bij Donnie is dat "Hoe kun je door de tijd reizen".

Donnie zoekt naar dat antwoord en vlak nadat hij zichzelf red van die vliegtuigmotor, omdat hij gelooft in leven in de toekomst komt hij vreemde personages tegen, zoals Frank. Duidelijk een verzinsel van zichzelf zodat hij niet alleen hoeft te zijn. Doordat hij veel van zijn wereld verlangt gaat hij ook veel van zichzelf verlangen en verwachten, Frank is voor hem de vorm die hem de opdrachten geeft. Frank is zijn psychische steun in deze wereld. Donnie wil in een andere wereld leven en hij gaat zichzelf (Frank) helpen om daar voor te zorgen. Hij ziet verbanden die hij anders nooit zou zien (ook kenmerken bij psychische stoornissen). Hij raakt duidelijk in de war van zijn doel om in de tijd te kunnen reizen. Dan word zijn vriendin aangereden. Als er iets naars en ergs gebeurt omschrijven mensen dat vaak als een moment waarbij de tijd even stil stond. Voor Donnie, stond te tijd stil, tijd waarmee hij wou knoeien. Hij verloor het vertrouwen in de tijd, want hij zag dat de tijd toch zou doen wat zij wou, en dat hij daar niks aan kon veranderen (anders was zijn vriendin niet dood).

Vervolgens was degene die zijn vriendin had vermoord Frank. Frank, Donnie zelf, die door zijn psychologische en geestelijke geknoei dus eigenlijk voor haar dood had gezorgt besloot om de moordenaar te vermoorden, Frank. Hij was dus het vertrouwen in Frank kwijt om hem te helpen en bovendien had Frank alles alleen maar erger gemaakt. Toen hij Frank doodschoot vermoorde hij tevens het vertrouwen in zichzelf om dingen te kunnen veranderen en om dingen te kunnen doen. Als hij dat vertrouwen niet had gehad, had hij die vliegtuig motor niet kunnen voorspellen en had hij zichzelf niet kunnen redden. Zodoende sterft hij op het eind, daar zijn vertrouwen is gestorven.

Dit is mijn itnerpretatie, persoonlijk denk ik dat de regisseur (en tevens script-schrijver) veel interresante scene's en plots met elkaar ging verknoeien, zonder er zelf een bewuste interpretatie aan te geven. Hierdoor is er geen werkelijke verklaring, en blijven de verschillende interpetatie's van de filmkijkers volgen, waardoord de film interesant en mysterieus blijft.

Bij Donnie Darko (2001):

Yuma Q. schreef:
(quote)


Het gaat er juist om dat alle personages in de film gestoord zijn behalve dat twee meter lange konijn. Dat heeft tot gevolg dat niet alle personages 30 cm lang moeten zijn en in de rondte moeten huppelen met een wit pluimstaartje om aan te geven dat de rollen zijn omgedraaid in het parallel-universum waar onze grote konijnenvriend vandaan komt. Met deze prachtige symboliek bekritiseert de film de superieuriteit van de mens.

Dat het je grappig doet overkomen is een leuke bijkomstigheid maar we hebben het nog steeds over kunst en niet over een standup comedian.Dit ben ik niet met je eens. Vergelijk het met Allice in wonderland. Het konijn begeleidt Donny door de `droomwereld`. Hij wordt niet voor niets op een golfbaan wakker.... snappie> rabbithole

Het konijn staat voor vernieuwing van het leven, hergeboorte. De boedhisten zeggen dat `de haas` een teken is van zelfopoffering. Hij/zij worp zichzelf in het vuur om boeddha te voeden toen hij stervende was. Als beloning kreeg hij/zij een een thuis op de maan.

De maan (ook een bron van licht) volgens de `onderontwikkelde mens` gaat onder en komt weer op > Hergeboorte

zit hiet wat in of.........


Sometimes I can´t explain my thoughts properly, because they are to complicated. Sorry.....

avatar van NarcissusBladsp.
stimsmaster schreef:
(quote)Dit ben ik niet met je eens. Vergelijk het met Allice in wonderland. Het konijn begeleidt Donny door de `droomwereld`. Hij wordt niet voor niets op een golfbaan wakker.... snappie> rabbithole

Het konijn staat voor vernieuwing van het leven, hergeboorte. De boedhisten zeggen dat `de haas` een teken is van zelfopoffering. Hij/zij worp zichzelf in het vuur om boeddha te voeden toen hij stervende was. Als beloning kreeg hij/zij een een thuis op de maan.

De maan (ook een bron van licht) volgens de `onderontwikkelde mens` gaat onder en komt weer op > Hergeboorte

zit hiet wat in of.........


Sometimes I can´t explain my thoughts properly, because they are to complicated. Sorry.....


Bij wedergeboortes krijgt je onsterfelijke geest een ander 'jasje'..... Frank is als Halloween konijn vermomd.

Paashaas is een heidens vruchtbaarheids symbool (mand met eitjes) gekoppeld aan het Christelijk Paasfeest....kruisiging en wederopstanding van Christus dus......een godsdienstig compromis!

avatar van Eny
Eny
stimsmaster schreef:
Bij Donnie Darko (2001):

(quote)Dit ben ik niet met je eens. Vergelijk het met Allice in wonderland. Het konijn begeleidt Donny door de `droomwereld`. Hij wordt niet voor niets op een golfbaan wakker.... snappie> rabbithole

Het konijn staat voor vernieuwing van het leven, hergeboorte. De boedhisten zeggen dat `de haas` een teken is van zelfopoffering. Hij/zij worp zichzelf in het vuur om boeddha te voeden toen hij stervende was. Als beloning kreeg hij/zij een een thuis op de maan.

De maan (ook een bron van licht) volgens de `onderontwikkelde mens` gaat onder en komt weer op > Hergeboorte

zit hiet wat in of.........


Sometimes I can´t explain my thoughts properly, because they are to complicated. Sorry.....


NarcissusBladsp. schreef:
(quote)


Bij wedergeboortes krijgt je onsterfelijke geest een ander 'jasje'..... Frank is als Halloween konijn vermomd.

Paashaas is een heidens vruchtbaarheids symbool (mand met eitjes) gekoppeld aan het Christelijk Paasfeest....kruisiging en wederopstanding van Christus dus......een godsdienstig compromis!


Grappig om te lezen hoe ver mensen gaan zoeken om deze film te kunnen begrijpen
Door dit alles te lezen, ben ik juist in de war geraakt. geen één interpreatie is volledig... toch?

avatar van Deftones_JP
De film is natuurlijk ook gemaakt om juist dat soort discussies op te wekken. Het maakt de film zeer geschikt om vaker te kijken en geeft stof tot disussie. Als je de officieele website bezoekt zie je ook allerlei hints en dergelijke.

avatar van Yasmin0
HCForums schreef:
Donnie heeft de motor erin gestopt?


Hij heeft hem er niet zelf in gestopt. Donnie moest zorgen dat de gelegenheid er was dat de motor erin zou vallen. Grandma Death zegt ook dat er storm op komst is en dat hij nog maar weinig tijd heeft.

avatar van GrayFox
Deftones_JP schreef:
De film is natuurlijk ook gemaakt om juist dat soort discussies op te wekken. Het maakt de film zeer geschikt om vaker te kijken en geeft stof tot disussie. Als je de officieele website bezoekt zie je ook allerlei hints en dergelijke.


Op de website word het zelfs uitgelegd, als je eenmaal het boek the philosophy of time travel hebt gelezen wordt het je wel allemaal duidelijk.

Ik snap de hele film, behalve 1 ding; hoe gaat hij terug in de tijd? hij staat bij de auto naar de lucht te kijken en dan spoelt de film terug en zit hij lachend in zijn bed.(en dat lachen is omdat hij nu snapt dat hij moet blijven liggen om alles te voorkomen). Er wordt gezegd dat je alleen met een metalen voertuig sneller dan het licht terug kunt gaan, maar die auto leek mij daar niet voor geschikt, en de poort was in de lucht...

En frank waarschuwt hem niet in de auto, hij toetert gewoon naar zijn vriendin, je ziet haar ook lachen dan. Aan het begin van de film als zijn zus ook thuiskomt maar hij NIET in bed ligt, toetert Frank ook vanuit de auto naar haar, het is dus niet aan hem gericht. Die Frank weet nog van helemaal niets.

avatar van GrayFox
Die poort was een wormhole.

Het gaat er niet om dat het voertuig als werkelijke snelheid sneller dan het licht kan maar dat hij ergens sneller dan het licht kan komen dmv een wormgat. Het universum is namelijk niet plat maar heeft een soort van u vorm (weet ook niet hoe dit precies zit, of cilinder vormig) dus in plaats van de bocht in de U te volgen kun je met een wormgat "oversteken".


(afbeelding)

us_raider
Exact. Donnie Darko zelf gaat dus niet door het wormgat. Uit The Philosophy of Time Travel blijkt dat Donnie Darko over superkrachten beschikt ("The Living Receiver is often (blessed) with a Fourth Dimensional Power(s). These include increased strength, telekinesis, mind control, and the ability to conjure fire and water."). Met andere woorden: Donnie Darko is degene die de vliegtuigmotor in het wormgat 'stopt', met als gevolg dat de twee universums in kwestie weer in 'harmonie' zijn.

avatar van gondwana
us_raider schreef:
Donnie Darko is degene die de vliegtuigmotor in zijn wormgat 'stopt',us_raider
Oeps

avatar van Kel_Club
Bedankt voor de link us_raider, heeft me heel veel geholpen om het verhaal te begrijpen. In het boek staat dat niet alleen Frank een manipulated dead is maar ook Gretchen, dat had ik niet verwacht, maar ze gaat ook dood in de Tangent Universe, dus toen dacht ik daar ook weer over na

avatar van Mescaline
Mescaline (moderator)
Wou toch even wat kwijt waar ik nu steeds aan moet denken..
Heb alle spoilers zo beetje gelezen hier.. en moet zeggen dat het me een vrij helder beeld heeft gegeven van deze film..
Maar 1 ding zitme toch dwars..
Dat dikkere chinese meisje.. heel de film doet ze al een beetje apart.. maar toen bijna aan het einde van de film donnie naar haar toeliep en zei dat alles goed komt.. laat ze een boek op de grond vallen genaamt Donnie Darko.. dit stukje snap ikniet helemaal.. iemand een idee..?

Gast
geplaatst: vandaag om 09:07 uur

geplaatst: vandaag om 09:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.