menu

Film / Spoilers / Donnie Darko (2001)

zoeken in:
Donnie Darko

heb deze film nu een aantal keer gezien, en heb van een aantal mensen verschillende interpretaties van het einde gehoord, maar nog geen 1 is helemaal consistent met alles wat je te zien krijgt. Kan iemand mij uit de brand helpen!?

avatar van jassonn
Heb je de vele posts bij de film dan nog niet gelezen?
Daar staan een paar hele interessante interpretaties.

Kijk eens bijv. op pagina. 5,6,7,9,26 en 33.
Zomaar een paar tussen uit gevist maar er staan er waarschijnlijk nog wel veel meer.

avatar van jassonn
Het leuke is ook dat je dan eigenlijk nog niet weet hoe het zit omdat er niet echt 1 verklaring voor alles is.Het is maar net welke jij het best vind passen en je het meeste aanstaat.
Dat is nou zo mooi aan Donnie Darko.

Ik wou dit expres niet bij de film posten, anders, anders dan moet je alles tussen spoilers zetten.


Maar goed, aantal mogelijkheden volgens mij:

1) hij valt vlak voor de vliegtuigmoter in zijn kamer crash in slaap, droomt hoe het met de wereld (om zich heen) gaat als hij blijft leven, wordt wakker, zit lachend in zijn bed te bedenken wat een rare droom, en dan was het niet een echte droom maar een voorspelling

2) Alles wat er tussen dat de vliegtuimoter in zijn kamer valt en dat hij terug in de tijd gaat is geen droom. Maar hij ontdekt echt tijdreizen, hij gaat terug in de tijd en denkt (misschien ten onrechte): de wereld in beter af zonder mij en hij offert zich voor alle mensen die tijdens het Mad world liedje voorbij komen.

3) Idem als bovenstaande maar hij heeft zich het idee van de vliegtuigmoter dat die ook terug in de tijd valt nog niet gerealiseerd.


Is Frank slecht? of niet? ik denk van niet. De overspoelde school is niet slecht (ze leren bullshit op die school), het in de fik zetten van cunningham's huis is ook niet slecht.

en hoe zit het met grandma death (opoe graftak).

avatar van jassonn
Dat hij lachend op z'n bed zit heb ik zelf ook nog niet helemaal kunnen plaatsen,wat jij zegt zou best is kunnnen kloppen.

Grandma Death loopt de hele tijd naar de brievenbus omdat ze een brief verwacht.Dit is de brief die Donnie aan het eind samen met Gretchen bij haar in de brievenbus doet.( goed opletten!komt heel snel voorbij)
Waarschijnlijk heeft zij ooit de toekomst gezien/heeft ze in de tijd gereist waardoor ze dus kon weten dat ze ooit een brief zou krijgen.

Verders weet ik het ook nog niet helemaal,mochten er andere verklaringen zijn hoor ik dat graag.

Zo weet ik ook niet waarom ze nou aan het eind naar het huis van Grandma Death gaan,iets met die "cellardoor".Al slaat dit volgens mij meer op het kinderpornokamertje van Cunnigham,deze bevond zich ook achter een "cellardoor".

Niemand reageer

avatar van jassonn
Als ik nou eens zeg dat je al weet hoe het afloopt

Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

1) Door Frank ontdekt Donnie Darko hoe je moet tijdreizen

2) Frank redt Donnie Darko's leven en draagt hem op om allerlei dingen te doen.

En dan kom ik met de gedachte: Doordat Donnie door Frank weet hoe je moet tijdreizen, kan hij terug in de tijd, kan hij besluiten om die vliegtuigmoter op zijn dak te krijgen en wordt geheel 2 ongedaan gemaakt. Wat zijn de beweegredenen van Frank?

avatar van BoordAppel
flipsen schreef:

Wat zijn de beweegredenen van Frank?

Hij wil niet dood?

Ok, Frank wil niet dood. Daarom laat ie Donnie terug in de tijd reizen zodat hij er als de tijd helemaal teruggespoeld is weer is. Maar is ie er dan weer (kunnen we dat weten?) Maar hoe weet Frank dan vlak voor dat de moter "voor de eerst keer" in Donnie's kamer valt, dat ie al in moet grijpen.

Ik kom weer klem te zitten

avatar van jassonn
Omdat Frank ook kan tijdreizen,hij heeft al gezien dat de moter in Donnie's kamer zal vallen?

Ok, daar zit wat in, Frank heeft die moter door zijn kamer zien vallen. Maar dan is de bunny rabbit een dooie Frank, toch, ja, nou vooruit, kan er voorlopig mee door, ga hem binnenkort weer kijken, kijken of dit kloppend is

avatar van jassonn
Hoezo is die bunny rabbit een dooie Frank?

Frank gaat dood, voordat de vliegtuigmoter door het wormgat valt, toch?

Zit net te bedenken, misschien is de "bunny rabbit" wel een paashaas!

avatar van jassonn
flipsen schreef:

Frank gaat dood, voordat de vliegtuigmoter door het wormgat valt, toch?


Hmm,zou wel eens kunnen.

avatar van jassonn
en Flipsen,ben je er al helemaal uit?

Jongens het is maar een film

Maar wel een hele vage. Ik heb m gekocht om hem nog eens goed te gaan bekijken, want ook ik had erg veel vraagtekens. En die paashaas, die wordt inderdaad gedood. Doodgeschoten door Donnie.

avatar van jassonn
In het 1e universum niet.

avatar van John Doe
Stevo schreef:

Maar wel een hele vage. Ik heb m gekocht om hem nog eens goed te gaan bekijken, want ook ik had erg veel vraagtekens. En die paashaas, die wordt inderdaad gedood. Doodgeschoten door Donnie.

Kijk 'm dan met directors comment waar Jake Gyllenhaal ook aan meedoet...dan wordt alles duidelijk. Ik had het verhaal ervoor al ontcijfert uit het boek van Sparrow dat op de dvd bladzijde voor bladzijde te lezen is, maar dan moet je wel een goede onrafelaar zijn, omdat het een vrij 'vaag' boek is. Wel handig om te proberen, toen bleek dat directors comment niet nodig was. Wel leuk om Jake gek te horen doen zo nu en dan (z'n motivatie om ziek naar Frank te staren was dat er achter de camera pepperoni pizzas lagen en hij barstte van de honger).

avatar van John Doe
Om mensen even op weg te helpen hier...een paar hoofdlijnen

Op het punt dat Donnie wakker wordt in slaapwandelstaat van de stem van Frank, is de wereld waarin iedereen leeft 'the tangent aniverse' geworden. In the tangent universe is Donnie Darko de uitverkoren persoon om een metalen artefact 'de jet engine' terug te brengen in een portaal die geopent is...als hij dit niet kan doen voor die 28 dagen zal deze portaal als een soort black hole de wereld opzuigen en alles vernietigen.

Donnie Darko heeft hiermee ook superkrachten gekregen (deuren van de school ingebroken, bijl in bronzen hond geslagen). Iedereen behalve Donnie behoort in the tangent universe tot 'the manipulated living'. Iedereen zal Donnie onbewust op zijn eigen manier sturen, om ervoor te zorgen dat Donnie het artefact wel zou moeten poneren in de portaal (Daarom wordt Gretchen vermoord...alleen al om haar te redden zal Donnie z'n leven geven). Cellardoor is een erg duidelijk voorbeeld van het leiden van Donnie. Zelfs Grandma death nam die positie op de weg aan om Frank's auto naar Gretchen toe te leiden. Zij bereidde haarzelf al meer dan 40 jaar voor om Donnie in goede banen te leiden.

Frank is 'the messenger' voor Donnie. De boodschapper van iets dat wij niet weten (Donnie denkt dat God erachter zit). De snel gedraaide scenes laten zien dat iedereen gemanipuleerd wordt. Als een persoon dood gaat in the tangent universe behoort deze tot the manipulated death, vanuit deze positie kan Gretchen als ze dood is Donnie helpen.

The manipulated living voelen dat er iets aan de hand is en langzaam komen ze er meer en meer achter dat het om Donnie draait. Ze zijn gefrustreerd dat ze niet precies weten wat er aan de hand is. In Donnie's dromen komt hij steeds meer achter de waarheid.

Als Donnie's zus thuiskomt is ze net afgezet door Frank. Voordat de vliegtuigmotor in Donnie's kamer valt, probeert Frank Donnie te waarschuwen door te toeteren (luister). Frank heeft net als Donnie the tangent universe tijdcyclus doorlopen en weet dat de vliegtuigmotor zal vallen. Er waren volgens R.Kelly twee mogelijke verklaringen waarvan ik er nog een weet voor Donnie's lachen in bed. Donnie denkt dat de 28 dagen een hele rare droom waren en is zo opgelucht dat het niet echt is. Frank toetert dan op de achtergrond maar het heeft geen zin.

Water en metaal zijn trouwens twee elementen die een belangrijke rol spelen, Donnie komt daarachter (oa. met mes in waterbarriere slaan, de speren en het metale artefact).

avatar van jassonn
John Doe schreef:
(quote)

Welke dromen?
Water en metaal zijn trouwens twee elementen die een belangrijke rol spelen, Donnie komt daarachter (oa. met mes in waterbarriere slaan, de speren en het metale artefact).


Kan me alleen herinneren dat ik hem met een mes in de spiegel heb zien steken

John Doe,

Allereerst, wat een nuttige toevoeging.
Allertweedst, ik zal hem van de week nog een keer zien, met wat je net zei in mijn achterhoofd.

avatar van jassonn
Ik moet toch ook nodig die commentaar trek is gaan beluisteren als ik 'm weer ga herzien.

Ikvind dat altijd vervelend, ik wil gewoon de film zien als ik h em opzet en ik vind het jammer als je niet alles kunt horen. Maar misschien is het toch wel een keer nuttig ja.

avatar van John Doe
[quote]jassonn schreef:
John Doe schreef:
(quote)

[qoute]Welke dromen?[/qoute]
Als Donnie slaapt, je zkijkt niet in zijn dromen (wel die droom van een waterachtige kubistische horizon). Maar daar vergaard hij de kennis die hij opbouwt onder andere van. Tegen het einde aan schrijft Donnie een brief aan Sparrow (waarop ze zolang wachtte) met het stuk 'i can only hope the answers will come in my sleep'.

(quote)


(quote)
Hij kijkt niet in de spiegel, als z'n zusje de badkamer binnenkomt. Mijn verhaal is gebaseerd op Richard Kelly's uitlatingen in de commentaar track en op het boek.

avatar van John Doe
flipsen schreef:

John Doe,

Allereerst, wat een nuttige toevoeging.
Allertweedst, ik zal hem van de week nog een keer zien, met wat je net zei in mijn achterhoofd.


Mooi, dat is precies de manier om de film te doorgronden waar mogelijk.

avatar van jassonn
[quote]John Doe schreef:
(quote)


Okay,ik vat 'm.Vind het trouwens een mooie brief,de tekst is gewoon prachtig.Klinkt misschien stom maar ik heb dat wel vaker met teksten.

"I hope that when the world comes to an end i can breathe a sigh of relief,because their will be so much to look forward to".
Prachtig gewoon!!!

avatar van John Doe
Ja dat is mooi he.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:59 uur

geplaatst: vandaag om 10:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.