• 11.461 nieuwsartikelen
  • 163.677 films
  • 10.471 series
  • 30.454 seizoenen
  • 618.656 acteurs
  • 194.146 gebruikers
  • 9.038.932 stemmen
Avatar
 

Gratis naar Faction Films in de Brakke Grond

zoeken in:
avatar van Soeperman87

Soeperman87

  • 567 berichten
  • 479 stemmen

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond toont van maandag 29 mei tot en met zaterdag 3 juni een aantal ‘documentaires’, voorstellingen en faction-films die allemaal op een zeer eigen manier spelen met fictie en realiteit.

De toegang is gratis, maar wegens beperkte plaatsen kan je reserveren op het nummer 020-626 68 66. Films die vertoond worden zijn This is spinal tap, Haxan, La Promesse, Nanook of the North, Cathy come Home, C’est arrivé près de chez vous, Forgotten silver, American splendor, Vergeef me, Ford Transit en Capturing the Friedmans.

De Amerikaanse comeback-tournee van de rockband Spinal Tap (door fans aangeprezen als de luidste heavy metal band van het Verenigd Koninkrijk) is het onderwerp van deze zogenaamde docu van Rob Reiner. Reiner zelf (als acteur bekend als schoonzoon Meathead in All in the family) introduceert de film met een uitgestreken gezicht: 'Ik wou de beelden vastleggen, de geluiden, de geuren van een hardwerkende rockgroep. En die kreeg ik. Maar ik kreeg meer, veel meer. Maar genoeg gekletst, let's boogie.'

Häxan is Deense documentaire over hekserij door de eeuwen heen, voornamelijk bestaande uit gedramatiseerde vertellingen van hekserij-gerelateerde gebeurtenissen waarvan men beweert dat ze echt plaatsgevonden hebben. Häxan zou wel eens de eerst factiefilm ooit kunnen zijn!

In La Promesse filmen de Dardennes tegen de achtergrond van de Luikse vergane mijn- en staalindustrie, een plaats waar ze persoonlijk ook bij betrokken zijn. Door de korrelige structuur, het confronterende realisme en de rauwe uitstraling, neigt La Promesse dan ook sterk naar het documentarische.

Eén van Ken Loach's vroegste films, Cathy Come Home zette de toon voor zijn verdere werk. De BBC-televisiefilm, een mengeling van fictie en documentaire, vroeg aandacht voor het probleem van daklozen en stelde het sociale beleid van de Britse regering aan de kaak. Met succes, want de film lokte een maatschappelijk debat uit en leidde tot de oprichting van ‘Shelter’, een opvang voor daklozen.

C’est arrivé près de chez vous vertelt het verhaal van Ben. Hij verdient zijn brood als moordenaar. Vooral postbodes trekken zijn aandacht maar nooit valt hij de echte rijken aan. Ben heeft een filmploeg de toelating gegeven om hem te volgen. Wanneer er geleidelijk aan een vriendschap tot stand komt, wordt de ploeg langzaam maar zeker medeplichtig.

Forgotten Silver is een eerbetoon aan de geniale filmmaker Colin McKenzie. Hij is vreemd genoeg tot zijn dood totaal onbekend gebleven. In deze tijd wordt hij door Peter Jackson en Costa Botes herontdekt en op waarde geschat; hij is immers verantwoordelijk voor ontelbare technische vernieuwingen op filmgebied, zoals geluid en kleur in films. Gestoordheid en armoede dwongen hem echter zijn leven te slijten zonder roem voor zijn uitvindingen.

Harvey Pekar is een pessimist met weinig hoop om ooit verder te komen dan z'n saaie baantje in een ziekenhuis. Wanneer hij Robert Crumb ontmoet krijgt hij z'n grote doorbraak als comic schrijver. We zien in American Splendor hoe Pekar z'n vrouw Joyce ontmoet, een vaste gast wordt bij David Letterman, en hoe hij kanker overwint.

De Nederlandse regisseur Cyrus Frisch zette met Jezus/Liefhebber terminale junks, chronische zieken, gekken en alcoholverslaafden op het toneel. Dit theaterstuk diende als basismateriaal voor Vergeef Me, waarin hij de rol van de film in vraag stelt.

Ford Transit is de bekende « documentaire » van Hany Abu-Assad waardoor in Nederland de discussie rond de werkelijkheidswaarde van een documentaire hoog oplaaide.

Robert Flaherty wordt de vader van de documentaire genoemd. Zijn eerste film, Eastern Hudson Bay is jammer genoeg verdwenen. Gelukkig is zijn tweede film, Nanook of the North, wel bewaard gebleven. Maar zelfs in deze documentaire werd er al gemanipuleerd !

Capturing the Friedmans is een documentaire over de familie Friedman, een schijnbaar typische, gegoede Joodse familie. Hun wereld komt op zijn kop te staan wanneer de vader en de jongste zoon gearresteerd worden en beschuldigd van enkele schokkende misdaden.

Zie voor verdere informatie:

http://www.brakkegrond.nl/f...


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.