• 11.462 nieuwsartikelen
  • 163.678 films
  • 10.471 series
  • 30.454 seizoenen
  • 618.662 acteurs
  • 194.162 gebruikers
  • 9.039.190 stemmen
Avatar
 

Lezing over Nederlands filmaffiche-ontwerp in filmhuis Den Haag

zoeken in:
avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

  • 73185 berichten
  • 5824 stemmen

PERSBERICHT

Den Haag, 7 oktober 2005

LEZING OVER NEDERLANDS FILMAFFICHEONTWERP IN FILMHUIS DEN HAAG

Op donderdag 20 oktober presenteren Filmhuis Den Haag en de Premsela Stichting de lezing Nederlands filmafficheontwerp - heden/verleden, gegeven door filmjournalist Jan Pieter Ekker. De lezing vindt plaats naar aanleiding van de uitgifte van een boek en de tentoonstelling in de Affichegallerij (Tramstation Spui) over de filmafficheontwerpster Dolly Rudeman (1902-1980). Ekker vergelijkt het werk van Rudeman met dat van hedendaagse ontwerpers, onder het motto: “Alles in een grote blender – filmafficheontwerp in Nederland.”

Jan Pieter Ekker is filmjournalist voor de Volkskrant en Skrien, en bedenker van de Skrien Afficheprijs. Daarnaast is hij werkzaam als grafisch ontwerper. In de lezing in Filmhuis Den Haag vergelijkt hij het pionierswerk van Rudeman met dat van ontwerpers zoals Ruud van Empel (André Hazes – Zij gelooft in mij), Michael van Randeraat (Minoes) en Gijs Kuiper. Met Kuijper, die in 2003 winnaar was van de Skrien Afficheprijs voor zijn afficheontwerp voor Van God los, praat Ekker over de totstandkoming van affiches, ervaringen met distibuteurs, de eisen van acteurs met sterallures en de praktijk dat steeds meer affiches op elkaar gaan lijken.

De lezing vindt plaats naar aanleiding van de presentatie van het boek Pionier van het Nederlandse filmaffiche – Dolly Rudeman 1902 – 1980 die plaatsvond op 23 september in Filmhuis Den Haag. Rudemans bekendste affiche is Potemkin (1926) voor de film van Sergei Eisenstein, dat in een oplage van 7500 exemplaren werd verspreid. Van haar honderden filmaffiches uit de jaren twintig en dertig leek het merendeel verloren gegaan, maar zo’n 100 affiches zijn de afgelopen jaren in archieven herontdekt. Het boek is geschreven door Bastiaan Anink en Paul van Yperen (Premsela Stichting). Tijdens de presentatie ervan vertelden de auteurs meer over het leven van deze ontwerpster, die onder andere bij Cassandre en Hohlwein studeerde, en over haar kleurrijke litho’s. Het boek is het vijfde deel in een reeks monografieën over Nederlandse affichekunstenaars die wordt uitgegeven door Stichting Het ReclameArsenaal en VK Projects. Na de presentatie werd een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Dolly Rudeman geopend in de Affiche Galerij in Tramstation Spui. Deze is nog te zien tot 21 november 2005.

LEZING: NEDERLANDS FILMAFFICHEONTWERP - HEDEN/VERLEDEN

Filmhuis Den Haag

donderdag 20 oktober 2005 – 20.00 uur

reserveren kan vanaf één week van te voren, via 070 – 365 60 30 en/of www.belbios.nl

voor meer informatie zie www.filmhuisdenhaag.nl en www.premsela.org


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.