• 11.739 nieuwsartikelen
 • 164.308 films
 • 10.537 series
 • 30.592 seizoenen
 • 620.452 acteurs
 • 194.422 gebruikers
 • 9.058.609 stemmen
Avatar
 

MM Filosofie

zoeken in:
avatar van Animosh

Animosh

 • 4665 berichten
 • 525 stemmen

Ik Doe Moeilijk schreef:

Volgens mij werken zelfhulpboeken ook nooit: niet (alleen) omdat de schrijvers ervan slechte (of geen) filosofen zijn, maar vanwege het gebrekkige uitgangspunt dat filosofie (kennis) je leven zomaar kan verbeteren.

Zelfhulpboeken kunnen welzeker werken. Nee, kennis werkt niet "per definitie", zoals je een alinea eerder zegt, maar in de juiste condities kan het wel werken: als je er open voor staat, als de motivatie er is om er iets mee te doen, etc. Die condities zijn er vaak niet (mensen zijn vaak lui, of drukken kennis weg), maar beweren dat zelfverbetering op basis van kennis *nooit* kan werken lijkt me nogal een overdrijving.

En daaraan ligt weer ten grondslag een idee van een stabiel, kenbaar subject, een ik.

Waarom vereist zelfverbetering een "stabiel, kenbaar subject"? Zelfverbetering vindt toch niet plaats in de vorm van een stappenplan waarbij je eerst jezelf volledig doorgrondt, en vervolgens een plan opstelt om jezelf te verbeteren? Je hoeft alleen een bepaald aspect van jezelf te kennen, waarmee je vervolgens aan de slag gaat. En een psychisch probleem als een depressie is veel dingen, maar het is niet onkenbaar.


avatar van Laars

Laars

 • 89 berichten
 • 654 stemmen

Onderhond schreef:

Wel een beetje een "everybody's special" quizje zo te zien, of zit MM vol weirdos?

In Het Begin....... donker en licht (zwart en wit)....? Yin en …….

Yin en yang zijn de bekende

begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn.

Het yin-yangsymbool is een Oud-Chinese voorstelling van een kosmische dualiteit, waarbij yin het vrouwelijkheid ( koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert.

En dus yang het tegen over gestelde het mannelijkheid ( warmte, het zuiden, droogte).

Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden.

Elk begin heeft dus een einde (vice versa), je zou dus kunnen denken dat de oerknal werd gegenereerd door een explosie of implosie maar van wat dan?

Als een ster of zon na miljarden jaren zijn einde nadert dan explodeert een ster en een deel van de massa energie implodeert tot een black hole (zwart gat).

Mede dan zou je ook kunnen bevestigen dat er ooit een laatste zwart gat was, wat alles en de overige materie en de andere zwarte gaten totaal hebben opgeslokt.

Maar hoe dan?

Er zijn dus 2 bewezen soorten aan zwarte gaten bewegende en stilstaande Kerr en Hawking.

Elke ster die in vele kleuren en samenstelling voorkomen en aan hun einde uitgebrand is vormen dus een nieuwe vorm van opzuigende massa

Na een oerknal word alles weer gevormd tot wat het natuurlijke toelaat.

Er zijn dus zwarte gaten opgeslokt door andere zwarte gaten tot aan de laatste oerknal en zo komt dus alle opgeslokte massa en materie weer vrij …..hoe dan?

Zo dra dus het laatste zwart gat alle massa van dus een eerdere oerknal heeft opgeslokt en niets meer aan materie heeft om op te zuigen.

Dan ontslaat er in de opgenomen materie een zeer grote temperatuur verhoging die dus op een gegeven moment tot een nieuwe oerknal zal leiden.

Hoe kom je tot zo'n conclusie?

Mede door de grootste breinen als Steven Hawking en Albert Einstein.

De zo genoemde bewezen Hawkingstraling en relativiteitstheorie van deze (Nobelprijs winnaars).

Meer door de bewezen theorie Bekenstein-Hawkingstraling dat is straling die in een zwart gat ten gevolge van kwantumeffecten uitstraalt.

Deze straling is dus genoemd naar Stephen Hawking die dus deze theoretische onderbouwing leverde.

Jacob Bekenstein is de natuurkundige die voorspelde dat zwarte gaten een temperatuur hebben die boven het absolute nulpunt ligt en dat ze entropie hebben....

Entropie is dus een zeer belangrijk begrip in deze vorm van thermodynamica.

Het is op het fundamenteelste niveau een maat voor de wanorde of de ontaarding in een systeem, of liever gezegd de waarschijnlijkheid in een materie.

Mede als het aantal mogelijke moleculaire configuraties van een macroscopische toestand (in termen van macroscopische grootheden druk, temperatuur, etc.)

En dus ook mede gedeeld door het totale aantal mogelijke moleculaire configuraties.

Entropie is dus een toestand waarin macroscopische grootheden als druk en temperatuur ongelijk verdeeld zijn.

Dus over een groot volume heeft in het algemeen veel minder realisatiemogelijkheden dan één met een gelijkmatige verdeling.

Mede door de ongelijke verdeling van macroscopische grootheden in een geïsoleerd systeem.

En dat wil zeggen met een vast volume, zonder dat er energie in of uit kan en neigt dus op statistische gronden tot afvlakken van die ongelijkmatigheden.

Een formele manier om dit uit te drukken is de tweede wet van de thermodynamica. Het begrip entropie werd geïntroduceerd door Rudolf Clausius.

Toen na het jaar 1916 Albert Einsteins de algemene relativiteitstheorie, en ook nog kwam met een nieuwe theorie over de zwaartekracht.

Werden ook door J. Robert Oppenheimer en zijn student H. Snyder onderzoeken gedaan naar deze zwarte gaten en implosies.

En ook mede met deze eerste nauwkeurige berekeningen van deze vorming (werden deze later ook gebruikt in het Manhattan project).

Door de vele erkende wetenschappers die ook mee werkte aan het Manhattanproject mede ook door onderzoek en de ontdekking van een zwart gat uit een gasbol volgens de algemene relativiteitstheorie ontdekte.

En dus ook enkele maanden later door Karl Schwarzschild na het bestuderen van deze theorie en het door deze relativiteitstheorie ook de voorspelde zwaartekrachtsveld voor een puntmassa ontdekte.

En zo dus ook kon bewijzen waaruit de theoretische mogelijkheid van een waarnemingshorizon bleek.

Roy Kerr vond in 1963 een familie van exacte oplossingen van Einsteins vergelijkingen zonder elektrische lading die later op zwarte gaten betrekking bleken te hebben.

Deze oplossingen beschrijven ze als roterende zwarte gaten.

Algemene oplossingen voor de Einstein-Maxwell-vergelijkingen met rotatie én lading werden daarna gevonden door Newman en anderen in 1965.

Met de Kerr-Newman-geometrie kunnen draaiende (on)geladen zwarte gaten worden beschreven

Schwarzschild zwarte gaten die deze zelf beschouwde als horizon en niet als fysisch realistisch;

Deze waarnemingshorizon bleek later echter wel degelijk de betekenis te hebben en wordt dus tegenwoordig geïnterpreteerd als de "rand" van het zwarte gat.

Het verschil tussen een zwart gat van Schwarzchild en een zwart gat van Kerr gaat nauwelijks over bewegen maar meer over de werking, het Schwarzchild-model draait niet en is gemodelleerd.

En scheen dus een bolvorm en een puntachtige singulariteit te hebben.

Het Kerr-model heeft daarentegen een aanzienlijke spin die aanleiding zou geven tot een ringvormige singulariteit en ook de ergosfeer, met een afgeplatte bolvorm.

Daarmee is dus ook bewezen dat zwarte gaten elkaar kunnen opslokken.

Elk einde heeft dus een nieuw begin tot in het oneindige

En elk bestaan in ons universum is aanwezig of niet. Dus de schepping is bij deze een bewezen onderbouwend feit.

En De schepper(God)dan? Deze is meer om mensen dom te houden als de bekende schaapjes.

Veel films kijken en het kunnen begrijpen van materie en een beetje filosofie met een dobbelsteen.


avatar van wibro

wibro

 • 11590 berichten
 • 4098 stemmen

CORONA vanuit filosofisch oogpunt.

“Einmal ist keinmal” zoals een Duits gezegde luidt “Wat maar één maal gebeurt, hoeft net zo goed helemaal niet te gebeuren. Als we maar één leven mogen leven, hoeven we net zo goed helemaal niet te leven.”

Wijze woorden zoals verwoord door Milan Kundera in “De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan”. Nu zal je je natuurlijk afvragen wat dit met de coronacrises te maken heeft. Meer dan je denkt. De angst voor corona is alleen niet een angst om besmet te worden maar vooral een angst voor de dood. Want je leeft maar een keer niet waar en dat betekent vooral het leven zo lang mogelijk rekken. Dat zie je dus nu met de Corona patiënten die op de I.C. liggen. Maandenlang misschien en mochten ze herstellen dan zullen ze maandenlang de gevolgen daarvan dragen. Bijna niets meer kunnen maar is dat het leven waard? Zou ik inderdaad geloven wat Kundera beweert dan zou ik zeggen althans dat hoop ik: Het is genoeg. Wat ik in dit bestaan niet voor elkaar kan krijgen doe ik wel in een volgend bestaan.

Tot zover nu mijn uiteenzetting over dat Duitse gezegde. Hier laat ik het even bij. Wat ik trouwens hier geschreven heb is volledig mijn subjective waarheid en daarom ook on-wetenschappelijk, ik hoef namelijk niets te bewijzen. Het is een zaak van mijn persoonlijke aanschouwing van de wereld. Ik wil niet meer dan degenen die geïnteresseerd zijn in deze filosofie alleen maar aan het denken zetten.


avatar van macrobody

macrobody

 • 2232 berichten
 • 1850 stemmen

wibro schreef:

CORONA vanuit filosofisch oogpunt.

“Einmal ist keinmal” zoals een Duits gezegde luidt “Wat maar één maal gebeurt, hoeft net zo goed helemaal niet te gebeuren. Als we maar één leven mogen leven, hoeven we net zo goed helemaal niet te leven.”

wat een dom Duits gezegde. Mijn persoonlijke beleving.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.