Genre: Documentaire / Misdaad
Geregisseerd door: Benedict Sanderson
Met onder meer: Elizabeth Smart
Bekijk via Netflix
Plot Kidnapped: Elizabeth Smart
In de vroege ochtenduren van 5 juni 2002 werd de 14-jarige Elizabeth Smart ontvoerd uit haar slaapkamer in Salt Lake City, wat leidde tot een van de meest intense en breed uitgemeten vermiste personen-zaken in de Amerikaanse geschiedenis. Kidnapped: Elizabeth Smart is een documentaire die kijkers meeneemt in het echte verhaal, verteld in Elizabeths eigen woorden en aan de hand van exclusieve interviews met haar familie, onderzoekers en degenen die het dichtst bij de zaak staan.
Zichzelf
Detective
Brian David Mitchell
Zichzelf (archiefmateriaal)
Zichzelf (archiefmateriaal)
lang pee
Ik zie elke dag wel een paar keer true crime op Play Crime en ID. Dit is bij de slechtste dat ik ooit gezien heb. Eerlijk gezegd heb ik zelfs mijn twijfel over sommige dingen, ik geloof zeker niet alles.
En om het cru te zeggen, was ze niet zo achterlijk opgevoed, dan was het een heel ander verhaal. Ze was op een gegeven moment 15 jaar, dus dan ben je toch al een beetje zelfstandig en zeker slimmer dan wat zij deed.
En bij alles wat er gebeurde werd er God bij gehaald!
De VS is een wondermooi land, zeker Utah. Ben er veel geweest, maar ik denk dat het aantal gekken per inwoner nergens groter is, ik vond elke reis fantastisch, maar ik voelde mij toch op vele plaatsen niet echt veilig.
mrkos
Eerlijk gezegd vind ik deze redenering nogal kort door de bocht en neigend naar victim blaming. Elizabeth was 14 toen ze werd ontvoerd, had geen enkele ervaring met relaties of zelfstandigheid en leefde maandenlang onder constante dreiging en manipulatie. Leeftijd zegt in zo’n situatie weinig. Zelfs volwassenen raken volledig verlamd door angst en controle.
Haar zwijgen en gedrag waren geen teken van naïviteit of “domme opvoeding”, maar van overleven. Juist het feit dat ze wachtte op een moment waarop de politie in groten getale aanwezig was, laat zien dat ze wél nadacht over haar veiligheid. Achteraf oordelen over wat iemand ‘slimmer’ had moeten doen, doet geen recht aan de realiteit van trauma en dwang.
lang pee
Maar iedereen gelooft in wat hij wil, maakt mij niets uit, maar ik denk er toch dikwijls het mijne van. Het gezin was lid van de Kerk van Jesus Christus van de Heilige der laatste dagen. Ze hebben bijzonder strenge regels, en ik heb er eens een docu van gezien, en ik kreeg er toch buikkrampen van. Ik zou zeggen, gewoon eens opzoeken hoe verschillend de kinderen zijn die zo streng gelovig worden opgevoed, is genoeg over te vinden.
Ook kuisheid is natuurlijk belangrijk en sex mag alleen met iemand van hetzelfde geslacht en na het huwelijk.
De zeer strenge vader van Elisabeth is ondertussen gescheiden, omdat hij homo was(natuurlijk niks mis mee, je bent zoals je bent en liefde is liefde) en uit zijn kerk gegooid. Heeft er niets mee te maken, maar dan zie je maar wat een onzin dat is, al die strenge regels. En Elisabeth kon op bepaalde momenten niets zeggen omdat ze alleen geleid werd door God. Ja daar zakt mijn broek van af. De docu duurde ook veel te lang, mijn vrouw nog meer fan van true crime ging liever strijken...
Rotterdam@1
Zieke gast.
lang pee
Beste, deze docu is zeer twijfelachtig. Ik kreeg toen ik negen was ineens een visioen, en herkende de stem, jaja het zal wel, ik geloof er niets van.
En waarom over zoiets vreselijks nog een docu maken? Dit meent u toch niet? Elke streamingsdienst geeft tegenwoordig true crime, er zijn zenders die de ganse dag niets anders geven, en die over veel gruwelijker zaken gaan. En ten eerste heb je zelf gekeken, en die zenders hebben een enorm aantal kijkers, waaronder mijzelf!
charmie
Merkwaardige documentaire. Zo gladjes. De twee betrokken zusjes die deze horror hebben meegemaakt, pinken weliswaar zo nu en dan een traantje weg, maar doen er verder -dik in de plamuur en met identieke geblondeerde haren- uiterst beheerst verslag van. Heel vreemd ook dat Elizabeth twee keer ruimschoots in de gelegenheid was om zich uit de klauwen van deze gek los te maken {in die horecatent en later in de bibliotheek}, maar beide kansen liet lopen. Dan ga je je toch afvragen: waar is de olifant in de kamer hier? Het Stockholmsyndroom wellicht? Hoewel best voor de hand liggend, wordt nergens ook maar een suggestie in die richting. gedaan.
mcdaktari
Ik heb er ook moeite mee om te geloven dat ze helemaal niks zei tegen die agent, toen ze aangesproken werden. Ik bedoel, kom op zeg, als er een politie voor je staat dan zou je toch wel zeggen "help, ik ben ontvoerd" ook al ben je nog maar 14. Maar ik weet het ook niet wat er allemaal gebeurde met dat meisje. En hoe bang ze echt was. Maar de docu moet natuurlijk ook spannend zijn anders kijkt er niemand. Ik wil nou ook weer niet beweren dat het zo niet is gegaan, ik vind het alleen een beetje moeilijk te geloven.

ontvoeringtraumapsychologievictimutahcommunityangstfamilieschuldtrue crimeontvoering van kinderensilencestoryunited states of america (usa)truereconstruction