• 9.372.317 stemmen

Geregisseerd door: Olaf de Fleur Johannesson

Met onder meer: Ágústa Eva Erlendsdóttir en Hilmir Snær Guðnason

Gesproken taal: IJslands

Plot Borgríki 2

Om een grote criminele organisatie op te rollen besluit het ambitieuze hoofd van interne zaken van het politiebureau van Reykjavik een corrupte politie-luitenant te onderzoeken. Hij is getipt over de criminele handelingen van de luitenant door een voormalige misdaadbaas, die nu gevangen zit. Hij besluit een vrouwelijke, voormalige narcotica agent in te zetten om de man te bespioneren. Deze actie is echter niet zonder risico.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Deze heer Stefansson heeft vragen beantwoord van IFFR publiek. Dat deed hij met veel flair. Aan bod kwam dat de film geïnspireerd is door de voorbeelden uit de VS. Ook werd opgemerkt dat de film een sequel is, maar dat de film "op zichzelf" ook goed te bekijken is op het IFFR 2015.

En: waarom is er nu sprake van een essentiele bijdrage aan de internationale filmcultuur als hier beschreven? Nieuwsgierig heb ik dan ook inmiddels de prequel bekeken. stinissen merkte al op over de prequel, dat die wat onsamenhangend is. De sequel heeft dezelfde soort flashbacks, maar is misschien iets gelikter. Voorgenoemde scenarioschrijver legde uit dat de film oorspronkelijk veel langer was en dat met name de flashbacks flink zijn ingekort. Ook hij zag in dat het allemaal ook wel grappig overkomt. In Reykjavik gebeurt namelijk nooit wat: sinds jaren had de politie dit jaar een schot gelost, vertelde Stefansson. De tegenstelling tussen de gladde criminelen en de politieambtenaren, de hypocrisie: het wordt keihard en erg stoer gebracht. En hoe prachtig: ook de mens achter de crimineel komt aan bod. Al met al een heel leuke over the top ervaring over het in werkelijkheid zo brave IJsland...waar genoeg mensen een wapen thuis hebben... Geen hoogvlieger maar wel een welkome snack: de frikandel tussen de IFFR delicatessen.

In de woorden van Stefansson: "Wordt..misschien wel...vervolgd".

avatar van joolstein

joolstein

Tweede deel van de Ijslandse gangsterfilm Borgríki. En ik ben redelijk positiever over dit deel aangezien de tijdverspringingen veelal achterwege zijn gelaten. Of ze zijn strakker, zodat het minder opvalt! Hierdoor krijgt de film zeker meer vaart. De actie in de film is verder weer keihard!

Er zijn wel twee kleine minpuntjes en dat zijn:

Ten eerste: lijkt het me moeilijk voor mensen die de eerste film niet gezien hebben om overzicht te hebben op alle personen. Het gaat wel maar als je de eerste film wel heb gezien dan heb je duidelijk een voorsprong!

Ten tweede: Moet ik toegeven dat ook al is de film een stuk spannender! Het script ook een paar scene`s die wel heel simpel zijn. Ze doen dan ook geen recht aan de film. Mede doordat de rest van het verhaal zeer goed in elkaar zit!

De film eindigt met een eind wat duidt op nog een vervolg en dat is zeker geen straf! Borgríki 1 en 2 kijken weg als een scandinavische detectiveserie!

avatar van AniSter

AniSter

Kijk eerst het eerste deel: Borgríki (2011).

Deze tweede film is nog iets harder dan de eerste en iets minder rommeliger qua tijdvolgorde. Een derde film is er tot op heden niet.