Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 mei 1983
Bekijk via Videoland
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot De Lift
"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"
Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...
Felix Adelaar
Ober
Gérant
Ober
Tom de Haas
De beste Nederlandse horror film aller tijden (helaas zijn dit maar een paar) die ik als kleine jongen 9 jaar stiekem gekeken heb op onze BETAMAX videorecorder. Had ik beter niet kunnen doen want vanaf die dag was in een lift instappen niet meer het zelfde voor mij, en dat heeft wel een paar jaar geduurd voor dat ik weer met een gerust hart een lift pakte. Nu kan ik nog steeds van dit Horror juweeltje genieten en heb hem dan ook op dvd. De film maakt gebruik van het idee dat wij mensen af en toe het idee hebben dat een apperaten ook gevoelens hebben of het Ghost in the machine idee. En dan heb ik het nog niet gehad over de geweldige sountrack (mono) die nu nog steeds krachtig is, en doet denken aan Jaws, het dreigende gevaar deuntje. De gehele structuur is dan ook gebaseerd op Jaws, als eerst de introductie van het gevaar dan de kennis making met de hoofd personages, en dan het ene slachtoffer na het andere. En dn nog die geweldige film poster met het bloederige titelwerk. het meisje (de onschuld) en de LIFT (het kwaad). Top film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TheVoice
Ik zag onlangs dat hij voor klanten van UPC via de On Demand-functie te bestellen is voor €1,99. Maarja, je kan ook gewoon wachten tot-ie weer eens op tv komt, want dat gebeurt ook nog regelmatig.
Tha-Joker
Dit was waarschijnlijk de eerste Horror/Thriller die ik ooit had gezien. Ik denk dat ik 7 was, misschien wel jonger. Ongelooflijk spannende film vond ik het toen en ik weet nog bijna precies waar hij over gaat. Nog niet opnieuw bekeken. En misschien dat mijn cijfer iets te veel gebaseerd is op mijn ervaring toen. Maarja dat moet ook meetellen.
Phantasm
Aardige horrorfilm, al gebeurt er niet erg veel in, leuk tussendoortje.
harm1985
Superspannende Thriller die zeker voor zijn tijd behoorlijk revolutionair was. Ook voor mij was met de lift gaan niet meer hetzelfde na deze film, want ik was hooguit 12 toen ik deze voor het eerst zag (mijn ouders hadden 'em gehuurd bij de videotheek). Het gegeven achter de film is niet zo heel ingewikkeld: door een storing met de lift zijn er een paar mensen om het leven gekomen, als kijker vermoed je direct dat er meer aan de hand is, maar de personages hebben natuurlijk niks door, wat het juist zo leuk maakt. De reden dat de lift autonoom en moordzuchtig werd was destijds best goed gevonden, maar het is de spanningsopbouw die het 'em doet.
lizzy123
Het opzich een leuke film, maar niets meer en niets minder Er zijn engere horror films. Het was leuk om te kijken meer niet. Het idee is wel weer zo het is eng om in een lift te stappen. Als je ziet dat deze dingen ook kunnen gebeuren...
killerfreak
dit blijft voor mij de beste nederlandse thrillerhorrorfilm. De ontknoping is wel een beetje goedkoop, maar komkom soms hoort dat er nu eenmaal bij in dit genre.
Overigens goede vertolkingen van de personages en bijgevolg een verdiende 3.5*
TheVoice
Ik zag enkele weken geleden dat de dvd in een heruitgave in de winkel lag met een aangepaste hoes. Wel jammer dat het gebouw op de hoes niet het gebouw is uit de lift.
wess16
Doodenge film. Durfde hem als kind ook niet af te kijken. Schrik me keer op keer rot van hand voor de mond van Huub Stapel in de schacht en lichaam dat druipend van het bloed lift in valt, terwijl je weet dat dat gaat gebeuren. Prima synthesizer-muziek wekt de spanning flink op.

En als Gerard Thoolen met zijn hoofd vastzit. "Zal ik groene zeep halen?"
Durf je wel inmiddels in een lift te stappen
bjerik76
Dit hoort toch ook tot een nederlandse klassieker.
de muziek alleen al.
Zeker toen ik nog kind was vond ik hem doodeng.
Nu kijk je hem gewoon als een echt klassiek iets met al je vroegere herinneringen.
fappie
- 2005 stemmen
Al die lovende reacties en toch maar een 3,04... ben nu wel benieuwd
movie acteurs
Film is te zien op Video Google: De Lift - video.google.com
Simon Smith (crew films)
Is dat niet illegaal op die site gezet? Lijkt me raar dat de hele film daar zo maar te zien zou zijn.
movie acteurs
De film is anders gewoon geheel te bekijken zonder problemen.
Leland Palmer
Leuke, uiterst vermakelijke film van Dick Maas. Had ''vroeger'' al eens wat stukjes gezien, maar moet eerlijk bekennen dat ik deze De Lift nog nooit in haar totaliteit zag. Dat werd tijd dus.
En ik heb me prima vermaakt. Echt bijzonder is het nergens, maar de film is sfeervol en vooral in het begin valt er nog wat (droge) humor te ontdekken; ''twee flessen champagne en kaviaar'' bijv. Die onnozele gast bij die liften steeds is ook wel grappig.
De film is nooit echt spannend of eng (ben 1 keer wat geschrokken), maar ik heb me gewoon prima vermaakt.
Huub Stapel doet het prima, van Ammelrooij vond ik daarintegen maar vervelend, net als dat relatie- gedoe van Stapel. Die scéne met dat hoofd tussen die lift is wel lichtelijk memorabel. Voldoende.
DiDa
Heeft deze film (en andere films van Dick Maas zoals Amsterdamned) een 16:9 uitgave? Het wordt wel tijd (zeker nu met de populariteit van Sint) dat zijn films een fatsoenlijke dvd uitgave krijgen vind ik. Weet iemand dit?
robertus65
Zijn in breedbeeld uitgegeven, tenminste die ik heb.
DiDa
Ook Amsterdamned? En hoe is de beeldkwaliteit van De Lift (en Amsterdamned)?
Quentin
Die is heel goed, maar die DVD's zijn al een paar jaar Out of Print. Nu komen er nieuwe uitgaves aan, maar daar is de kwaliteit klote van (4:3).
robertus65
Waanzin zoals men hier hiermee omgaat.
Laatst nog een inventaris gedaan van mijn dvd's, inderdaad, circa een kwart Out of Print.
Te gek voor woorden.
Ook met bluray disc vaak niks extra's erbij. Ook al zo'n tegenvaller.
Reint
Aardige film. Zitten een paar vermakelijke scènes in, maar ook een paar storende dingen zoals wanneer die blinde man in de schacht valt klopt er niks van de beelden die elkaar opvolgen: hij valt vooruit en opeens houdt hij zich omgekeerd vast aan de rand. Iets anders waaraan ik mij ergerde was het overspel-verhaaltje, het slijm op het kastje dat voor mij niet helemaal strookte met de rest van het hele chip-verhaal, en de bizarre laatste moord.
sweinsteiger

En als Gerard Thoolen met zijn hoofd vastzit. "Zal ik groene zeep halen?"
Zo ongelooflijk spannend was hij ook weer niet.
quintein
Dit hoort toch ook tot een nederlandse klassieker.
de muziek alleen al.
Zeker toen ik nog kind was vond ik hem doodeng.
Mee eens,volgens mij zag ik deze film toen ik een jaar of 14 was en maakte toen een diepe indruk.
Pas weer eens teruggezien en nog steeds vermakelijk,[Josine van Dalsum soms licht storend].
Deze film mag dan ook zeker een klassieker worden genoemd ondanks de nodige fouten als de net genoemde val van die blinde man en ook de onthoofding is visueel niet echt hoogstaand als je dit nu terugkijkt,maar heb voor de rest toch best genoten van deze jeugdherinnering.
Ik had overigens wel eens iets gelezen dat de geldkraan was dichtgedraaid ergens halverwege de opnames,vanwege een ruzie oid maar daar weet ik het fijne voor de rest niet van,.
cjr

En als Gerard Thoolen met zijn hoofd vastzit. "Zal ik groene zeep halen?"
Leuk dat je dat voorbeeld van die hand noemt. In de bioscoop destijds zat men te gillen bij dit moment. Op de TV of DVD vond ik het minder overkomen. Toch al met al een erg vermakelijke film, hoe gedateerd ie inmiddels ook is.
NightSpirit
1 van de weinige briljante films van eigen bodem. Leuk van begin tot eind, mede door Huub Stapel uiteraard!
5*, en dat verdient ie ook gewoon.
NBDF
Ik heb het zo niet met thrillers maar dit vind ik de beste thriller van Nedeland na Amsterdamned. Huub Stapel vind ik een geweldige acteur! Gelukkig herhalen ze deze film 100keer.
The Hidden
Niet al te best geacteerd, irritante personages, met daartegenover spannende muziek, origineel en een angstaanjagend gegeven, die lift.
Elke lift die ik instap, denk ik aan deze film, echt waar.
Ik kijk 'm op dit moment weer, en nu pas valt me op dat de blinde man "meneer Vink" heet
Komop zeg haha
En dan heb je nog Mieke de Beer, Felix en Saskia Adelaar, Ravestein, Kraayvanger, en Eric Visser in Amsterdamned. Het lijkt het grote beestenbos wel.
Jammer dat de Nederlandse film, vooral vroeger, al dan niet onbedoeld zo komisch overkomt op de kijker.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime