Heavenly Creatures (1994)
Genre: Drama / Romantiek
Speelduur: 99 minuten (bioscoopversie) / 108 minuten (uncut versie)
Nieuw-Zeeland / Duitsland
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Melanie Lynskey, Kate Winslet en Diana Kent
Releasedatum: 16 februari 1995
Plot Heavenly Creatures
"Not all angels are innocent."
De intelligente, maar toch wat naïeve Pauline Parker groeit op in het stoffige plaatsje Christchurch in Nieuw-Zeeland. Als op een dag de Engelse Juliet op school arriveert, gaat voor Pauline een nieuwe wereld open. Juliet heeft een scherpe geest en een rappe tong, en oefent op Pauline een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. De twee meisjes delen dezelfde fantasieën, die ze toevertrouwen aan hun dagboeken. Maar voor hun familie is de vriendschap te intiem. De ouders van Juliet overwegen zelfs hun dochter onder het mom van een kuur naar Zuid-Afrika sturen. Pauline en Juliet zien maar één mogelijkheid om bij elkaar te blijven.
- So Brilliantly Clever: Parker, Hulme and the Murder That Shocked the World (BoekMeter)
- Heavenly Creatures (MusicMeter)
Pauline Parker
Bill Perry
Dr. Bennett
Rev. Norris
niethie
Een heel aparte film, ook heel vreemd om na al die fantasie en die bloederige low budget cult horrorfilmpjes ineens een serieuze film van jackson te zien.
Het verhaaltje is redlijk interessant er wordt erg goed geacteerd (door de twee veelbelovende hoofdrolspeelsters), er zit een hele aparte sfeer in de film en een mooie kruising tussen fantasie en realiteit maken dit tot een prima filmpje.
Alleen mer dan een prima filmpje kan ik er niet van maken dit komt vooral zo om dat er de helft van de tijd zo'n aparte kille sfeer in de film hing dit is ook wat mij erfvan weerhoud een hoog cijfer te geven. 3 sterren (tot ik hem weer eens zie)
ML Webdesign
Precies wat mescaline zegt, soms wat langdradig.
Weet niet echt wat ik van deze film moet denken, geef m dan ook 2,5 sterren.
realmadrid
ik vond dit een zeer matige film heeft me geen moment kunnen boeien
Knisper
Toch wel een fijne film met toch wel veel verschillende gezichten. Ik ben in ieder geval altijd te porren voor films waar de realiteit gecombineerd wordt met een droomwereld. Wat mij betreft zijn die scenes dan ook heel fijn. Jackson heeft ook een hoop leuke ideeen, zoals bijvoorbeeld vanuit het zandkasteel filmen of een prachtig moment als Bill Perry in haar fantasie met een ambulance aan komt en dan plots het rode zwaailicht dat de donkere omgeving overheerst verdwijnt. Van mij had hij veel meer in die richting verder mogen gaan. Nu zitten er soms lange stukken in, met soms iets te veel drama. Wel prachtig hoe in deze film naar voren komt hoe de twee meisjes klap na klap krijgen en om te zien hoe ze hiermee omgaan en uiteindelijk nog maar een weg uit zien.
Winslet is bij vlagen zeer irritant, maar op de een of andere manier vond ik dat bij het personage horen en kon ik het wel hebben. Lynskey doet het ook wel goed. Ik zat tegen het einde nog op 3,5 sterren, maar het werkelijke fantastische einde, waar voor de verandering iemand niet in een klap wordt doodgeslagen, maar echt ongelofelijk bruut zes klappen nodig heeft halen nog een betere score uit het vuur.
Devoo
Het duurt lang voor deze film echt op gang komt, maar het is wel een zeer apparte film. De hoofdrolspelers zijn eigelijk twee psycho's, en je ziet ze eigelijk gek worden. Ook mooi hoe je de vriendschap ziet evolueren tussen die twee. En het einde is werkelijk schokkend, maar toch goed.
notorious_kim
Deze film heb ik eens ergens zeer goedkoop, ik denk voor 1 euro meegenomen. Ik dacht de regisseur is peter jackson en kate winslet speelt erin, dat kan geen slechte film zijn.
Het verhaal was bizar. Ik had deze lang uitgesteld omdat er op de dvd-hoes staat dat dit een thriller is. Maar in feite vind ik het meer een drama, 't is psychologischer en 't is geen verhaal waarvan ik op het puntje van mijn stoel ga zitten. Ik vond dat het verhaal vrij traag was, wat me op het einde van de film duidelijk werd, aangezien dit op een waargebeurd verhaal is gebasseerd en het wellicht ook daardoor sereen is gebleven. Toch miste ik enkele momenten waardoor je aandacht terug naar het verhaal getrokken wordt, want ik moet toegeven dat ik af en toe eens afdwaalde en meer naar de sneeuw buiten zat te kijken.
De cast is schitterend, maar ik vind dat ze een grote fout hebben gemaakt in hun casting. Kate Winslet was 30 en Melani Lynskey was 28 toen ze deze film maakten. En ze spelen meisjes van 14 à 15 jaar, en daar knelde het voor mij een beetje in de overtuigingskracht. Zonder twijfel zijn ze beide fantastische actrices die deze rol hun eigen maken, maar de leeftijdsbarrière is zichtbaar.
De film is echt in de stijl van Peter Jackson gestoken. Dat merk je zowel aan the screenplay als aan de beelden. Die man heeft een schitterende inbeeldzetting! Zeker zijn close-ups, die geven mij altijd de kriebels.
De overtuigingskracht van de film ging grotendeels verloren door de taalbarrière zoals ik al zei. Maar voor de rest vond ik alles wel goed aangepast aan de tijd waarin het speelde.
De film laat geen gevoel bij mij achter. Ik weet dat dit een film is waar je een "damn"-gevoel moet bij krijgen, maar dat heb ik echter niet. Alles is goed geacteerd en in beeld gezet, maar ik mistte iets om me zo'n gevoel te geven.
8/10
Denden 100 Piek
8/10
notorious_kim
Ah just, oeps, rekenfoutje gemaakt, maar ik vind wel dat ze er veel ouder uitzagen :-s. Te oud voor de rollen die ze speelden in ieder geval.
Ze zien er eerder wat jonger uit dan de echte Parker en Hulme vind ik. Die waren trouwens 15 en 16.
LuCos
Ook in deze film kon Jackson geen maat houden.
Kun je misschien zeggen waarom?
madonnagirl3
Jeetje, deze film is echt gewoon weg schokkend.
Het heb met mij heel wat gedaan, ik ben misschien wel te jong voor deze film(nee, me leeftijd zeg ik maar niet
Ik snap, dat er mensen zijn waarbij het verhaal hun niets doet. Maar bij mij wel, omdat ik zeg maar wel ooit een intense vriendschap heb gehad. Maar niet zoals dit natuurlijk, ik ben zelf volgens mij lesbisch, of bi. Dus je kan je voorstellen, hoe ik me voel bij deze film.
Ik vind het verhaal schokkend, omdat het echt gebeurt is. Het is zo mooi, om te zien hoe deze 2 meiden zo naar elkaar toe groeien en op gaan in hun fanatasie wereld. Dit is ook heel mooi in beeld gebracht, of ze echt lesbisch waren kan je niet echt zeggen vind ik... Lijkt wel op, aangezien ze zoenen, en in bad liggen. En niet gewoon een kusje ofzo iets ze liggen ook naakt in bed.
Maar je kan het ook bekijken als dat ze in fanatasie wereld zeg maar man en vrouw zijn en daar te ver in door schieten zeg maar, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat is een beetje lastig om uit te leggen.
Ook de moord op Paulien's moeder is gewoon weg schokkend. Ik vind het 1ste instanie zielig voor de meiden, dat ze zo behandelt worden en niet meer met elkaar mochen om gaan.
Dat is de kracht van de actrices, ze spelen zo overtuigend dat ze van elkaar hiouden en genieten van hun 'wereldje' dat ik eigenlijk meer medelijden had met hun als de moeder, ah hoewel ik zo'n moord op je moeder niet vind kunnen. Was vooral schokkend om te zien hoe ze met een baksteen om haar hoofd slogen, en na 1 x slaan nog niet dood was en het geschreeuw en bloed zag van de moeder, daar door krijg je ook weer medelijden met haar.
Vooral het allerlaaste stukje dat Juliet, met de boot vertrekt en Paulien aan de zijkant staat te huilen vind ik echt heel erg om te zien, het doet me wat. Om zo iemand niet meer te mochen zien waar je zoveel van houdt.
Deze film, heeft echt wat achter gelaten bij mij..
4,0
woooh wat een film.
heel schokkend.
het begin en eigenlijk nog een heel stuk in de film zelf. vond ik het een rara film. Wel een film die trekt want ik wilde echt niet zomaar stoppen, maar raar. In wat een fantasiewereld leven die meiden.
Maar later kwam die verbintenis van elkaar. Dat houden van elkaar en niet zonder kunnen van elkaar naar voren. Ik vond het meer dan geloofwaardig, echt prachtig. Ook niet op een standaard manier, maar precies op de manier van de karakters. Op een of andere manier weet ik niet precies wat ik met zo'n film aan moet.
en om te reageren op madonnagirl3.
Ik denk dat je naar aanleiding van deze film helemaal niet kan zeggen of die twee meiden lesbisch zijn of niet. Ze houden gewoon heel erg van elkaar, maar dat zegt nog niets over geaardheid. denk ik.
Een film om over na te denken.
lottetje
Ik weet niet meer hoe ik mijn eigen bericht kan veranderen.
maar ik wil ook nog even zeggen dat ik vind dat de regisseur het van een prachtig oogpunt heeft gefilmt.
De meisjes werden in die tijd 1954 in de pers aangeduidt als twee verschikkelijk meisjes die niet helemaal normaal zijn die het aller ergst hadden gedaan op de wereld, en dat er geen reden was om de moord te plegen, ze waren ziek. Terwijl deze film eigenlijk laat zien dat er wel degelijk een reden was om de moord te plegen. (Ik zeg niet dat ik de moord goed keur, maar het was niet voor niets) bij het kijken van de film had ik veel meer medelijden met de meisjes dan met de moeder. Door de intense vriendschap die ze hadden.
mensen krijgen bij het kijken van deze film het verhaal te zien vanuit een ander oogpunt, en dat vind ik heel erg goed.
mikey
Kun je misschien zeggen waarom?
lebowski
Gisteren de film voor derde keer gezien, blijft een sterke sfeerfilm, spannend. Een vriendin van mij heeft net een documentaire gemaakt voor de Duitse tv over Anne Perry (Juliet), en haar veelvuldig gesproken, maar de vrouw blijkt ook in marathon sessies ondoordringbaar en is niet bereid te praten over haar vriendschap, haar verleden of haar ouders.
Interessant ook om haar website te lezen - in haar biografietjes zwijgt ze in alle toonaarden over de gebeurtenissen.
Legan
Ondanks een matig en totaal onnodige beginscène, is Heavenly Creatures een film die erin slaagt je mee te nemen op zijn reis. Het zijn vooral de heerlijke sfeer en het fantasygedeelte die de film maken. De kleipoppen en -kasteel zijn super. Wel jammer van hier en daar wat matige CGI (bijv. kleipop door midden hakken).
Het kent een leuke en luchtige mix van humor, drama en fantasy waarbij geen van allen echt domineren of doorslaan. Er wordt door velen overgeacteerd, maar dat vind ik in dit geval goed bij de film passen. Lekker ADHD. Ook visueel en cinematografisch gezien is er meer dan genoeg om je bezig te houden met leuke scènes, shots en overgangen. Zoals ik al zei, is de gekozen wijze van beginnen totaal onnodig, maar dat doet gelukkig niet veel afbreuk aan de film. Gewoon de voorspelbare afloop de deur uitgegooid en gewoon genoten.
Ik vond het begin juist erg sterk en essentieel, gaf aan dat er een scherpbrandje aan de schijnbaar idylische droomwereld van de meisjes zat. Zorgde daarmee precies voor de spanning die de film een niveau hoger brengt.
powerman
Wat vooral een pluspunt is, is dat de film erg goed speelt met spanningen, zowel als thrillerelement als erotiek.
De film verlaagt zich ook niet tot een uitdieping van of de relatie tussen de meisjes nu wel of niet homoseksueel genoemd moet worden, ze zijn beste vriendinnen en delen het bed, en verder gaat het de kijker niet aan.
horrorfreak14
Ik vond deze film eerst wel oke. Maar later begon hij saai te worden en boeide het me niet meer. Het was vaak veel te langdradig en heel raar. Bvb de stukjes waarop die grijze verzinsels moorden vind ik echt raar, en ze leven in een hele andere wereld. De moord op paulines moeder vind ik al helemaal gestoord, ze hadden veel langer moeten krijgen
Je moet maar van dit soort gekke films houden, er zat ook een hoop gezeur in.
Ik vond de steeds maar overdreven gezichtsuitdrukkingen van Kate winslet bij elk woordje dat ze zei irritant.
riefenstahl
Niet mijn type film maar zeker niet slecht; mooie beelden en kleifiguren.
De actrice die de moeder van Winslet speelt is een bijzonder aantrekkelijke vrouw .
Meest opvallende detail komt aan het eind van de film:de ultra-korte straffen die de harteloze meiden kregen voor hun gruweldaad! onvoorstelbaar gewoon
Fixi88
Vond de film in het begin te dramatisch. Naarmate het einde naderde werd de film steeds boeiender. Het einde was daarintegen wel sterk. 3*
lebowski
Voor de liefhebbers van deze film, deze documentaire is echt de moeite aard.
lottetje
Ik keur het absoluut niet goed, maar Die moeder spoorde ook niet met haar ideeen om ze uit elkaar te rukken, waarom zouden ze niet met elkaar om mogen gaan. daarnaast is de enige reden dat ze die gruweldaad uitvoerde dat ze met z'n tweeen waren en niet met z'n tweeen mochten zijn.
TragieStar.*
Vond het best wel een rare film. Maar toch hier en daar vermakelijk, goed en drama!
Kate Winslet speelt weer geweldig en was echt grappig.
Vooral het einde vond ik zielig en aangrijpend.
En je voelt echt mee met al die mensen in het verhaal.
Met iedereen.
Niet om vaker te kijken, meer voor 1 keer.
Degelijke film van Peter jackson, die ook in deze film bij vlagen laat zien een sterk regisseur te zijn. Lynskey en Winslet spelen redelijk, maar is vooral de sterke band tussen die twee die erg goed uitgewerkt wordt. De afwisseling tussen droom en realiteit is aardig gedaan en vooral de droomscene's zijn som erg mooi om te zien. De [spoiler zandkasteelscene is erg mooi gemaakt en zo heeft Jackson er nog wel meer mooie zaken in verwerkt. Helaas deed de film mij peroonlijk niet zo heel veel, misschien ook door het feit dat de afloop niet zo moeilijk te raden is en het daarom allemaal wat minder sterk overkwam. Desondanks kijkt het allemaal lekker weg, al is het wel een film die ik waarschijnlijk over een paar dagen alweer vergeten ben.
akira124
Wat een irritante film. Ik denk dat deze erg overgewaardeerd wordt, door de steengoede regisseur.
Ik heb veel liever deze dan die triloge van 'm anders.
Intothefreedom
Deze film heb ik gezien toen ik 15 was (nu 18). In die tijd heeft het erg indruk op mij gemaakt. Vooral om te zien hoe heftig een vriendschap kan zijn tussen twee jonge meisjes waarvan de ouders in opstand komen.
De film is heel mooi gemaakt met mooie beelden en het acteerwerk is ook heel sterk. Het is een waargebeurd verhaal uit de jaren 40/50 en als je de film bekijkt dan zie je ook echt elementen uit die tijd.
De twee meisjes hebben een rijke fantasie, een ontsnapping uit hun eigen leven waar ze niet gelukkig mee zijn. Die fantasie heeft ze dichter bij elkaar gebracht.
Het einde was wel heel shockerend.
Toch vind ik dit een heel mooi film omdat er betekenis in zit.
Daarom geef ik m ook een 5.0 en staat ie in mijn top 10.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik herriner me nu dat ik deze film een lange tijd geleden eens heb gezien en dat ik best geraakt was door het verhaal. Het is eng als je bedenkt dat zoiets echt gebeurt is.
Ik vond de film toen best goed, maar ik moet de film zeker nog eens een keer herzien.

Trainspotting
Drama / Komedie, 1996