• 9.371.617 stemmen

Geregisseerd door: Boris Barnet en Fyodor Otsep

Met onder meer: Natalya Glan, Igor Ilyinsky en Vladimir Fogel

Gesproken taal: Russisch

Plot Miss Mend

Drie verslaggevers en een kantoormeisje proberen een biologische terreuraanval tegen de Sovjet-Unie, opgezet door een aantal machtige westerse zakenmannen, te voorkomen. Dit blijkt echter niet eenvoudig te zijn.

Vivian Mend - Typist

Tom Hopkins - Clerk

Vogel - Reporter

Barnet - Reporter

Arthur Stern / Engineer Johnson

Elizabeth Stern

avatar van joachimt

joachimt (crew films)

Oh, eerste stem? Had ik niet verwacht. Boris Barnet, mensen! Toch bepaald niet de kleinste naam uit die tijd. Epische avontuurlijke film met lekker veel tempo erin. Voelt dus niet aan als een film van ruim vier uur (oké, ik geef toe, ik heb hem niet in één ruk gekeken), ook al is het een stomme film. Verhaal was niet altijd even goed te volgen, maar met zoveel goede scenes mag dat de pret niet drukken.

avatar van Flavio

Flavio

Film die qua structuur en plot nogal lijkt op de serials van Feuillade een decennium eerder. Met als twist dat een groep kwaadaardige kapitalisten moet worden bestreden die de communistische heilstaat bedreigen met biologische oorlogsvoering. En dat de helden Amerikaans zijn, toch best bijzonder voor een Sovjet-propagandafilm maar geheel in lijn met de internationale aspiraties. De film duurt behoorlijk lang en het was soms wat onduidelijk wie nu weer precies achter wie aan reed/ rende/ galoppeerde, maar er zitten leuke scenes in met voldoende afwisseling en af en toe knappe stunts. Favoriete scene is denk ik de paniek op het pestschip in deel 2, met het kroeggevecht in het eerste deel als goede tweede.

De actrice die Miss Mend speelt maakt geen overweldigende indruk. Ook Barnet en Fogel als de twee helden zijn niet heel memorabel, al voldoen ze wel en is met name Barnet behoorlijk atletisch. Als ik dan toch een acteur moet noemen die er bovenuit stak is dat wel Sergey Komarov als de sinistere Chiche.

Overigens verbaas ik me over de titel. De Engelstalige dan. Want voor zover ik weet zijn het twee reporters en een kantoorklerk die Miss Mend bijstaan, waar die derde reporter vandaan komt is me een raadsel.