Genre: Drama / Misdaad
6,9 (910)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 29 januari 2015
Plot Gluckauf
"Back to back on the mean streets"
Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder leeft, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.
Djarune
Bij Remy van Heugten:
Film over Limburgse mijnstreek in de maak
Regisseur Remy van Heugten begint dit najaar nog met de opnames van een nieuwe Nederlandse speelfilm genaamd Gluckauf.
"GLUCKAUF (de mijnwerkersgroet voor een behouden terugkeer) is een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu.
Met GLUCKAUF, dat volledig in Limburgs dialect is gesproken, maakt Remy van Heugten zijn debuut als auteursregisseur. De film is gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen, op zijn woelige jeugd in dit prachtige, maar vergeten stuk aan het diepste einde van Nederland. Een streek waar de sociaaleconomische gevolgen van de sluiting van de mijnen nog steeds zeer voelbaar zijn."
(persbericht)
Vanaf 29 januari 2015 in de bioscoop (September film)
Volledig in Limburgs dialect. Nice. Zo hoort dat.
Weer eens wat anders dan Flikken Maastricht
Malick
Schept wel verwachtingen. Hoewel ik dit zinnetje niet kan plaatsen:
Mochizuki Rokuro
Valentino lijkt me niet echt auteurscinema en TV-werk is misschien ook niet volwaardig in de ogen van het persbericht opstellers. Voor wat betreft dat eerste kan ik het begrijpen. Het tweede kan ik niet beoordelen.
Malick
Maar is dat voor Valentino niet wat vroeg om te bepalen? En daarbij, het is de keuze van het IFFR om de film op te nemen in de Tijgercompetitie. Alsof we nu opeens te maken hebben met een debuterend regisseur of aanstormend talent en we vergeten de rest gewoon. Wat een verschil met Ricky Rijneke of Guido van Driel. Vind het een beetje ongepast als je het mij vraagt ...
Wel opvallend nieuws; Gluckauf is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van IFFR.
Mochizuki Rokuro
Er zijn wel meer films in de Tiger competitie geweest van regisseurs die al meer hadden gemaakt.
Maar wellicht was er niet beter voorhanden als NL-se bijdrage, of wilde men iets met Van Heugten doen en kijkt men niet zo nauw. Dat enkele MoMe users zo kritisch zijn, ach.
Malick
Klopt, ieder jaargang heeft er wel een 'verdachte' titel tussen zitten. We moeten wel kritische blijven op ons lievelingsfilmfestival. Morgenvroeg weet ik meer of die wel de moeite waard is.
HK Senator
Gezien op IFFRiG. Zeer meeslepend en indrukwekkende film. Dramatisch en goed geacteerd. Veelbelovende regiseur als je het mij vraagt. De hele film is wat on-Nederlands en doet Vlaams aan. Een pluspunt als je het mij vraagt.
ArnoldusK
- 2058 stemmen
Helemaal mee eens HK Senator.
On-Nederlandse productie, (en dus?) steengoed.
Belichting en camerawerk is goed over nagedacht. De verpauperde kolenmijn-omgeving is een perfect decor voor een dergelijk drama.
Qua omgeving/gevoel deed het me overigens enigszins denken aan Les Géants (2011)
John Milton
Heel bijzonder, er waren in de eerste helft momenten dat ik me zorgen maakte dat het nergens heen ging met deze film en me zelfs even verveelde, maar de film wist zich in de tweede helft compleet te revancheren. Behoorlijk sterk, moet ik zeggen. Deed me echt wel wat.
Malheur
Goed! Film sterk inderdaad enorm aan in het tweede gedeelte. Cast doet enorm zijn best, is op orde en de passie voor het maken van de film is prominent aanwezig. Qua script en opbouw wel eea aan te merken maar dat doen we niet en gewoon uitkijken naar een volgende film van m. 3,5. Zou 3,75 geven als de mogelijkheid er zou zijn.
Sterke film, en hoeveel shit kan een mens verdragen.... Geheel in Limburgs dialect gesproken en zeer mistroostig neergezet. Een liefde tussen vader en zoon en de liefde van een zoon en zijn vader. Een film waar je niet vrolijk van wordt maar eerder een beetje depressief..
Trailer werkt niet meer hier een andere GLUCKAUF officiële NL trailer - YouTube
perceived
joko16
Na een wat saai begin wordt de film sterker en sterker.
Geeft de Limburgse sfeer goed weer.
Wat een triest verhaal is dit.
Sterk geacteerd door Johan Leysen.
Mistroostige sfeer.
barcam
Een film die volledig in het Limburgs dialect is gesproken en zich afspeelt in Nederlands Limburg, voor verschillende inwoners een uitzichtloze plaats zonder toekomst na de mijnsluiting.
Zeer sterke film over de relatie tussen een vader die volledig op de dool is en alles doet om te overleden en een zoon die probeert om te zorgen voor zijn vader en daarvoor samenwerkt met een lokale onderwereldfiguur.
Sociaal-realisme op een pijnlijk harde manier in beeld gebracht.
Gouden Kalf-winnaar Gluckauf opnieuw in de bioscoop
Afgelopen vrijdagavond is GLUCKAUF als grote winnaar uit de bus gekomen bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht. GLUCKAUF werd uitgeroepen tot Beste Film en won daarbij de Gouden Kalveren voor Beste Regie (Remy van Heugten), Beste Scenario (Gustaaf Peek) en Beste Camera (Mark van Aller).
In samenwerking met de Nederlandse filmtheaters wordt GLUCKAUF opnieuw uitgebracht en zal de film vanaf de komende speelweek landelijk te zien zijn in 22 bioscopen. Op deze wijze krijgt het publiek alsnog de mogelijkheid om de bekroonde arthousefilm op het grote doek te bewonderen.
(persbericht)
timburton
Het was een leuk idee; nadat het Belgisch-Limburgse Rundskop zo'n succes bleek te zijn met het familiedrama in een Limburgse set te filmen en het masculine vraagstuk te verweven met de Bourgondische cultuur, besloten de Oosterburen (Nederlands-Limburg) dat het ook aan de andere kant van de Maas kon werken. GLUCKAUF werkt verrassend goed; hij heeft alle ingrediënten om verder te bouwen op de nieuwe, duistere Limburgse cinema: Heerlen is een perfecte stad voor ieder drama met historische familievetes, de Limburgse taal wordt eindelijk goed gebruikt door een Randstedelijke productie (zelfs Slegers vreemd taalgebruik en woordkeuze stoort niet echt), de acteurs zijn in orde, de regie werkt, de sfeer klopt. Toch lijkt het allemaal net iets geknutselder dan gehoopt; zo lijkt de mijngeschiedenis van deze streek er een beetje ingepropt te zijn om de titel te rechtvaardigen, en voor de Limburgse taal wordt bewust de meest "Oerlimburgse" woorden gebruikt, zodat het zo onverstaanbaar mogelijk wordt gemaakt voor niet-Limburgers. Zeg nu eerlijk, ik richt mij nu tot de Limburgstaligen, welke achttienjarige zegt nu nog "dösj" in plaats van "taofel". Nu goed, onze regionale taal mag best gepromoot worden, hij is immers veel mooier dan de Nederlandse, maar door het bewuste Limburgse purisme neemt de film wel af aan realiteit. Één moment wordt het echt ongemakkelijk, de scène met de Luikenaren: wat voor taaltje brabbelen deze nep-Belgen nou? Het is zeker geen Waals (het dialect van Luik), ik kan het weten als Maastrichtenaar, en al helemaal geen Frans. Tsja... De kritiek zal vooral aan mij liggen. Na de eerder genoemde film van onze westerburen had ik toch te veel euforische hoop in " eus Vaojerlandse cinema", die -met het door nationale grenzen gespleten Limburg- nog eens pionier kon worden in een grensoverschrijdende Europese filmstreek. Maar de waarheid blijft nationaal: Belgische regisseurs studeren af van Brussel, Nederlandse regisseurs van Amsterdam. Of ze nou Limburgs zijn of niet. En dat maakt GLUCKAUF toch weer een typische polderfilm: goede ingrediënten, geweldige sfeer maar veel te enthousiast begonnen aan een project zonder te veel te hebben nagedacht over een sterk verhaal.
Och, wat zanek iech. Drei dikke stare veur 'ne sjieke Limbörgse film.
hoffhaan
Limburgs misdaaddrama, de karakters van de familie Frissen worden goed weergegeven. Als je voor en dubbeltje geboren bent wordt je nooit een kwartje. Droefgeestige film die boeit, maar traag op gang komt en aan het eind steeds beter wordt.. 3.0
Diederik58
Niet al te best Limburgs vader-zoon drama in het criminele circuit waar ze als een slachtoffer worden weggezet. Acteren was in orde. Het dialect was een prima zet. Het maakt het verhaal authentieker. Verder vond ik het tamelijk saai.
Yugnav
Erg pakkende film. Moest er even inkomen, maar was na het ietwat langzame begin enorm onder de indruk. Vooral Bart Slegers vond ik erg sterk spelen. Ook film technisch was het erg mooi. Beter dan veel andere Nederlandse producties. Mooie beelden van het prachtige landschap, maar ook van de armere wijken van Zuid Limburg. Erg goed camerawerk. De soundtrack was ook echt fantastisch. Het enige minpuntje vond ik Joy Verberk, die vond ik erg zwak spelen.
AmazingPP
Prachtig, maar zo droevig drama. Na een wat langzame start pakte de film me ineens in. Erg goed geacteerd door eigenlijk heel de cast. Mooi script, mooi einde ook. Knappe film, kan niet anders zeggen. 4 *
bisse
Behoorlijk overschatte film waarvan ik de waardering en hoge scores echt niet kan plaatsen. Het limburgse thema waar de film zwaar op leunt is er echt ingepropt en heeft nergens diepgang of waarde. Het scenario is cliche en al honderden keren gedaan.
Er zitten behoorlijk wat scenes in die totaal ongeloofwaardig overkomen zoals de zogenaamde wapenhandel en de vrouwenhandel. De enige pluspunten van deze film zijn het acteerwerk van de vader in het verhaal en dat de film er qua belichting en kleur erg mooi uitzien, zeker voor low-budget werk. Naar mijn mening echt een onoriginele matig uitgevoerde tranentrekker.
gauke
Ondanks het dramatische en deprimerende verhaal (over een onbeduidende kruimeldief/loser en zijn zoon in combinatie met de tol die ze moesten betalen) kon deze productie me op een of andere reden in het geheel niet raken. Misschien kwam het wel doordat er teveel plotgaten waren en dat het hele gebeuren nogal onwaarschijnlijk was.
Collins
Sociaal drama waarin een vader-zoon relatie centraal staat. De intense relatie vormt in de film een immer dreigende doemfactor. Het noodlot en de kans op ontsporing liggen steeds op de loer. Soms lichtjes sudderend, soms explosief uitbarstend, maar altijd en overal aanwezig. Het dreigende perspectief van rampspoed druipt van de vader en de zoon af en creëert onrust en onmacht in beider levens en in dat van anderen.
De vele treurigstemmende beelden van het kale winterse landschap aangevuld met kille beelden van achterstandswijken en sombere beelden binnenshuis, zorgen voor een sfeer van wanhoop en uitzichtloosheid. De sociaal-economische malaise van de mijnstreek voegt meer zwaarmoedigheid toe.
Geen vrolijkmakende film.
De dialogen in het Limburgs zijn niet heel storend en met een beetje hulp van de ondertiteling goed te volgen. Realistisch en rauw taalgebruik. Goed passend in de cultuur waarin de personages zich bewegen.
Ondanks de sfeer, de mooie beelden en het goede acteerwerk, kan ik helaas niet zeggen dat de film mij diep raakt. De afstand tot de personages is daarvoor te groot. Ze zijn mooi en oprecht emotioneel, maar hebben weinig nuance. Ze blijven vlak. Hun doen en laten brengen me te weinig herkenning en mogelijkheden tot inleving. Het klikt niet echt.
Goed acteerwerk van Slegers. Leysen is met zijn stoïcijnse blik en doorgroefde gelaat een perfecte 'Godfather'.
david bohm
Beklijvend drama met sterk acteerwerk. Film komt behoorlijk realistisch over door het verhaal en de settings. Aanrader.

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

28 Up
Documentaire, 1985