Wonderbroeders (2014)
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Wonderbroeders
Het verhaal van een groepje monniken dat zich staande probeert te houden in de jachtige, materialistische moderne wereld. Als de gemeente hun klooster wil annexeren, leidt dat tot spanningen tussen de mannen. Dan gebeurt het wonder: er stroomt bloed uit het Jezusbeeld! Het klooster staat volop in de belangstelling, maar of de heren daar nu zo blij mee moeten zijn...
Franciscus Schalle
Bishop Heijntjes
Annemarie Ternouw
Salomon Hammu
Patrol Officer
Nieuwe productie van Eyeworks.
Vanaf 10 april 2014 in de bioscoop (A-film)
Klopt inderdaad.
Dat wordt via een geautomatiseerd systeem aangepast. Ik meld niet alle tussentijdse veranderingen, de datum die bovenaan staat is in principe de juiste.
adso
Scenario van Martin van Waardenberg... zie toch duidelijk overeenkomsten met
Les Voies Impénétrables (2012)
en dat was bedroevend
John Lee Hooker
Ik moest even wennen aan de hele opzet en die typische Nederlandse gezichten. Het leek ook wat op Adams Æbler (2005) met de appeltaart, religie en het mysterieuze object in de tuin. Vijf normale gasten verhuld in een kleed en het komt wel goed; ik vreesde dat de boel later zou losbarsten en iedereen uit zijn slof zou schieten. Het tegenovergestelde bleek waar: de acteurs hadden karakter en er komen niet veel geforceerde grappen aan bod. De nuchtere dochter was ook een leuke toevoeging. Ik had het wel beter gevonden als de uitslag van de stemming over hun project (doorgaan of stoppen) 3-2 was geworden in plaats van 4-1. Lucas leek namelijk ook tegen te zijn (hij zei nog: ''schande tegenover de kerk!'').
Leviwosc
Vanavond ben ik samen met mijn moeder naar de film Wonderbroeders gegaan van regisseur Johan Timmers. Voor het eerst in jaren weer eens een Nederlandstalige film. Wonderbroeders is een humorvolle film, maar breekt met de Nederlandse traditie om alles maar zo ordinair en gênant mogelijk te maken. Maar wat wellicht nog wel beter is aan deze film, is dat de geforceerdheid van het 'grappig moeten zijn' totaal afwezig is.
Thomas Acda, Egbert Jan Weeber, Ton Kas, Martin van Waardenberg en Kees Hulst spelen vijf monniken die nog de enige bewoners zijn van het klooster waar zij wonen. Echter het onderhoud van het klooster is té duur en een projectontwikkelaar wil een wellnessresort van het klooster maken. Dit betekent dat de broeders zouden moeten verkassen naar een stilteklooster in België. Hier hebben zij geen zin in en willen het lot in eigen handen nemen en hopen op een goddelijk wonder.
Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van deze film. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Dus wat mij betreft is Wonderbroeders een aanrader.
Mrs. Donut
Tijdens het bekijken van de film dacht ik aan bedevaartplaatsen. Ik zag het als een dikke knipoog naar mensen die een bedvaartplaats bezoeken, waar lekker aan verdiend wordt en de geestelijken hun uiterste best doen alles in stand te houden. Normaal ben ik geen liefhebber van Nederlandse films, deze vind ik echter zeer de moeite waard. Vier punten zijn zeker verdiend.
Sjoerdow
Best leuk. Al raakt de inspiratie wel vrij snel op. Ton Kas vind ik echt een topper en Martin van Waardenberg zit ook op zijn plek in deze komedie. De rest van de monniken zijn geinig, maar niet meer dan dat.
De film kent een leuk begin en ik hou ook erg van deze humor, soms subtiel en regelmatig een beetje onnozel, maar zelden gaat het echt over de top.
Toch kabbelt de film naar een wat simplistisch einde. Daar had meer in gezeten. Een leuk concept dat redelijk werkt (niet alle monniken zijn top) maar een weinig creatief einde.
VincentL
Wonderbroeders
De Goddelijke Komedie van de Lage Landen. Een aantrekkelijke leuze om reclame te maken voor je film. Ondanks dat de film niet zo goed is als het werk van Dante, is het een zeer vermakelijke film. Vol met Hollandse subtiele humor, die je wel moet liggen, is de film erg vermakelijk.
Het verhaal is natuurlijk al grappig op zichzelf. Vijf abnormale monniken die uit hun klooster worden gezet hopen op een wonder waarmee ze mogen blijven. Het wonder is dan ook schitterend. Nog mooier is hoe de gehele poespas van het Vaticaan erin verwerkt wordt. De bloedgroep van Jezus sloeg natuurlijk alles. Prachtig. Toch zit er in mijn ogen ook een morele kant aan het verhaal. Het feit dat de gewone burger massaal naar het wonder komt kijken en gelooft, terwijl men keihard bedrogen wordt is nog steeds aan de orde van de dag. Ook de seksuele uitspattingen van de bisschop zijn niet geheel verzonnen. Subtiel of per ongeluk? Ik denk dat eerste.
Het kwintet aan monniken is een geniaal gezelschap. Alle vijf hebben ze eigenschappen die perfect op elkaar aansluiten. Humor, laksheid, geloof, overtuiging en een flinke dosis onhandigheid maken het een heerlijke mix om naar te kijken. Oké het niveau is laag, maar het moet je liggen. Daarnaast vervullen ook mensen Noortje Herlaar en Beppie Melissen hun rol met verve. Het zit hem hier vooral in de kleine dingetjes.
Het klooster ziet er prachtig uit. Het geeft je nog net geen vervulling van de Heilige Geest. De simpele setting wordt ten volste benut, ook al is het voor het verhaal weinig van invloed. De sfeer zit er redelijk goed in.
zoals ik al zei is Wonderbroeders niet zo goed als Dante's Divina Commedia, maar wel erg leuk. Een goede productie van eigen bodem die vol zit met flauwe, subtiele en droge humor. Wel zeg ik er bij: het moet je liggen. Heb je een geheel ander type humor dan komt hier ongetwijfeld een 0.5 uit. Gelukkig was dat in mijn geval niet zo.
3.5
Flat Eric
De film steekt de draak met mirakels en bedevaartsoorden maar doet het op een luchtige bescheiden komische wijze.
De film doet vrij minimalistisch aan mede vanwege de prachtige setting van het idyllisch gelegen klooster. De personages zijn gelukkig niet al te veel over de top en de film is qua lengte precies goed.
fcdenhaag
Leuke film, prima humor in de stijl van De Marathon. Het kan dus wél; een grappige Nederlandse film. (Onze sitcoms zijn verschrikkelijk, vind ik)
gauke
Een ingetogen, maar voorspelbare en clichématige religieuze komedie, waarin mannenvriendschap centraal stond, met een te voortkabbelend en oppervlakkig verhaal, waarin gelukkig nog wel de draak met het geloof gestoken werd, al kwamen de grappen belegen en ook wel goedkoop over. Het slot was uitermate teleurstellend.
Waku
Leuke komedie die mij positief verrast heeft.
Accda en Kas zonder amsterdams accent Ook verrassend.
Kracht van "Wonderbroeders" zit hem in de simpelheid maar toch ontwapenende vermakelijke scenes.
Verder mogen we blij zijn dat wij over wat betreft religie gewoon een leuke komedie kunnen en mogen maken zonder dat er groeperingen zijn die uit geloofswaanzin volledig doorslaan.
Maar dit terzijde.
HALVE TAMME. (moderator series)
Bij de Nederlandse film ben ik altijd extra kritisch, zo ook bij deze.
Wonderbroeders (2014) is niet meer dan een aardige Nederlandse Komedie die
heel sporadisch een glimlach om mijn gezicht wist te toveren.
Het is spijtig om te moeten melden dat het allemaal over het geheel niet echt
bijzonder te noemen is, een herziening zal er voor mij dan ook niet snel inzitten.
Tweeënhalve ster van mijn kant.
Drrrrkkk
Nietszeggend en niet grappig. Totaal geen chemie ook tussen de acteurs.
Pazmaster
Matige komedie. Meer dan af en toe een grijns zat er niet in. Het einde slaat werkelijk nergens op. De hele film draait om het redden van het klooster, en als ze het uiteindelijk gered hebben zetten ze het te koopPffff... belachelijk. Waar heb je dan in godsnaam voor zitten kijken?
john mcclane 2
graag had ik hier een een ruime voldoende gegeven.
helemaal gezien de film voor een groot deel uit de zelfde koker komt als de marathon.
in mijn ogen de beste nedelandse film in lange tijd.
deze film was op zijn best gezegd aardig,maar ook behoorlijk voorspelbaar.
net niet grappig.kijkt aardig weg.maar nee,,,helemaal gezien mijn hoge verwachtingen,geen voldoende.
zondagmiddag met regen?
missl
Deze film is jammer, alle broeders vind ik los van elkaar leuke acteurs maar als groepje komt er niets bijzonders van gemaakt. Niet grappig al wordt het wel getracht. Verhaal is ook jammer.
spirit2011
Zeer matige film. Ik heb deze film met de Marathon, die ik wel leuk vond, als uitgangspunt gekeken en dan valt deze film tegen. De acteurs deden niet onverdienstelijk hun best maar al met al bevatte de film te weinig humor. En dat is jammer.
cor1946
Ik had er meer van verwacht het viel tegen. Het verhaal was goed bedacht de boel in de maling nemen.
ricone
ik hoopte op het nivo van Marathon, maar dat wordt bij lange niet gehaald, nee al met al een matige film, zonde!!!!
Lennert
Genieten. Nee, het is geen Marathon, daarvoor is deze film toch iets teveel gericht op het komische aspect en mist er echt die human touch, maar het is allemaal wel weer heel goed geacteerd en geschreven. De cast doet waanzinnig de best om sympathieke monniken neer te zetten die ondanks hun knulligheid, seniliteit en wereldvreemdheid allemaal oprecht en aimabel over komen. Ik ben geen fan van de Katholieke Kerk en zal me zodoende ook niet snel beledigd voelen, maar ik kan me bij een film als deze ook moeilijk voorstellen dat gelovige Katholieken echt beledigd zouden kunnen zijn. Het hele geloof wordt vrij respectabel neergezet (ja, misschien dat de monniken wat achterhaald zijn, maar het zij in ieder geval wel echt sympathieke mannen), maar er zit geen anti-religieuze thematiek in, waardoor het een film is die voor een groter publiek leuk kan zijn.
De individuele acteerprestaties zijn stuk voor stuk briljant. Martin van Waardenberg blijft met zijn markante kop en stem toch wel de grootste aandachtstrekker zijn, maar de rest van de cast was eveneens weergaloos. In tegenstelling tot een Marathon was de humor niet zo grof en direct, maar vooral wat subtieler. Veel zwijgzame momenten waarbij mensen elkaar pijnlijk aankijken of situaties waarbij de monniken op dermate beschaafde wijze proberen orde op zaken te brengen, dat een plotselinge stemverheffing of frustratie ineens heel treffend over komt. Ja, de film is in dat opzicht misschien licht aan de knullige kant, maar het doet veel meer denken aan Britse komedies dan aan de doorgaans vrij platte Nederlandse humor.
De film is daarnaast prima geschoten. Het klooster voelt imposant aan en de sobere levensstijl komt heel goed naar voren. Het zal een deprimerend rotleven zijn, maar tegelijkertijd voelt het allemaal aan alsof de heren er ook echt niet weg willen, waardoor hun strijd tegen 'die Turkse stoomzooi' wel intrigerend over komt. Het is misschien allemaal wat braaf, maar het hart zit heel erg op de juiste plek. Wat mij betreft is de score dan ook erg aan de lage kant.
Fabian123
Ik wilde hem eigenlijk 2,5 ster geven, maar toen moest ik weer denken aan Thomas Acda met zn appeltaartje, haha. Toch wel wat leuke momentjes, hoewel de algehele toon nogal lafjes en standaard was
AmazingPP
Gek genoeg vond ik deze film echt nergens leuk. Het spel is mat, de acteurs lijken niet weg te kunnen met het flauwe script, het camerawerk is erg standaard, maar wat vooral opviel: hij was nergens grappig. Zo subtiel als "De Marathon" was in zijn humor, zo vergezocht was het allemaal in deze film. Ook het einde voelt zeer afgeraffeld aan. Zonde, had best iets ingezeten. 1 *
Lennert
In welk opzicht was het vele vloeken en tieren in De Marathon dan subtiel? Ik vond dat ook een leuke film, maar subtiel zal ik hem absoluut niet noemen.
AmazingPP
Dat vond ik ook nergens toe dienen, hoor, dat gevloek en getier. Dat ben ik helemaal met je eens. Dat schrijf ik ook in mijn recensie van "De Marathon".
Niks subtiels aan, maar de humor vond ik die film veel subtieler dan in deze film.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen