• 9.370.069 stemmen

Geregisseerd door: Kon Ichikawa

Met onder meer: Sayuri Yoshinaga, Mitsuko Mori en Bunta Sugawara

Gesproken taal: Japans

Plot Eiga Joyû

Gedramatiseerde biografie van Kinuyo Tanaka (1910-1977), één van de grote actrices van de Japanse film die haar carrière begon in de jaren 20 en die abrupt veranderde in de jaren 50. In het begin van haar carrière is ze nog een naïef meisje met paardenstaarten, maar het is duidelijk dat de studiobazen, suikerooms en later de industrialisatie in de Tweede Wereldoorlog niet alleen sporen nalaten in de filmindustrie, maar ook in het leven van Tanaka. Hoewel ze met grote regisseurs als Ozu en Naruse werkt, kende ze vooral een lange samenwerking met Mizoguchi al botsen hun stijlen regelmatig. Als Mizoguchi haar negeert aan te bevelen als eerste vrouwelijke regisseur verbreekt ze hun samenwerking en richt zich op regisseren, als één van de eerste vrouwen in die tijd.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Lees net dat Tanaka het nichtje van Masaki Kobayashi is.

avatar van beavis

beavis

De plotbeschrijving hier is inderdaad een kleine biografie, maar niet alles daarvan zit ook in de film. Het is wél een zeer gedegen geschiedenisles van de Japanse cinema in het algemeen, en de Shochiku studio in het bijzonder, vanaf de allereerste film tot aan de realisatie van Saikaku Ichidai Onna (1952) waarmee deze film stopt. Vol met stills en scenes uit oude films en een beelden van de sets. Dat maakt dit een erg cool filmpje en een must voor iedereen met interesse in de geschiedenis van de Japanse cinema.

Nadeel vond ik wel het script (van o.a. Kon Ichikawa en Kaneto Shindo, toch niet de minste namen) die alle dialogen volstoppen met hun zeer gedetailleerde geschiedenisles, waarmee alle natuurlijkheid van de spelers ontnomen wordt... de film hinkt nu te veel tussen een drama en een pure documentaire en heeft dus bijvoorbeeld niet dezelfde kwaliteit als de Chinese variant van een paar jaar later Yuen Ling-yuk (1992)

Blij dat ik gisteren eerst Kanzashi (1941) nog even gekeken heb. Shimizu heeft in het begin van de film een grote rol als de ontdekker van Tanaka en haar eerste (maar niet officiële) man. Ook Heinosuke Gosho (regisseur van de eerste Japanse talkie Madamu to Nyobo (1931) waarin Tanaka ook de hoofdrol had) en uiteraard Yasujirô Ozu passeren de revue om in de tweede helft van de film de focus geheel op Kenji Mizoguchi te richten (gespeeld door de altijd, en ook hier weer, geweldige Bunta Sugawara).