• 9.377.427 stemmen

All the Light in the Sky (2012)

Geregisseerd door: Joe Swanberg

Met onder meer: Jane Adams, Sophia Takal en Kent Osborne

Plot All the Light in the Sky

Marie woont in een strandhuis op Malibu Beach, dat boven de rest verheven is. Net als haar levensambities, die ook verheven zijn boven alles. Nu de jaren beginnen te tellen worden haar mogelijkheden in het leven echter alleen maar beperkter . Daar komt verandering in als haar nicht een weekend komt logeren.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Een paar weken terug maakte ik kennis met Joe Swanberg middels zijn Drinking Buddies, een bijzonder fijne film om te zien. Alleen zaten er teveel oninteressante -saaie haast- scènes in om een echte topscore te geven. Over deze All the Light in the Sky kan ik precies hetzelfde zeggen.

Ditmaal dus een portret van Marie, een actrice die weliswaar nog niet is uitgeblust (ze is geen Norma Desmond), maar ook niet meer de beste jaren voor zich heeft. We zien dat ze nog bezig is met een nieuw project, ze surft een beetje (of probeert dat althans), ze eet vreemd uitziende groene shakes en rommelt wat aan met vrienden en buren. En haar nichtje komt op bezoek, wat op het oog ook gewoon niet bijzonder is.

En dat is dus de kern van de film - het alledaagse wordt vooral getoond. Dat geeft sommige sterke scènes met vooral een registrerende camera, maar ook compleet oninteressante een-op-eengesprekken die in de korte speelduur toch nog erg langdradig aanvoelen. En dat is jammer, want het portret an sich is best heel aardig, al doet de hoofdpersoon zelf me niet heel veel. Ik heb ook geen idee of er überhaupt een verandering heeft plaatsgevonden, hoogstens een korte opleving in een verder redelijk leeg en eentonig bestaan. Typerend is de laatste scène waarin Marie weer gaat surfen, ergo: het leven gaat gewoon door met zijn gangetje.

Verder met lekkere muziek soms licht op de achtergrond en heel aardige composities waarin pogingen tot abstractie te vinden zijn (de oceaan, maar al te vaak) en leuk wordt gespeeld met kleur en belichting. Vooral één van die laatste shots, met een lamp die de linkerkant verlicht (en Marie) en de buitenlucht verlicht de rechterkant vanaf achteren met een schaduw van een man daarvoor. Schitterend contrast. En dat met alle lijnen (het balkon volgt de horizon) maakt dit echt een foto voor aan de muur waard.

En verder is het prettig om te zien dat er nog mensen in een film naakt uit bed stappen na een vrijpartij en niet al keurig weer met nachthemd aan. 3,5*.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Op het moment mumblecore een beetje aan het onderzoeken en vandaar deze film gekeken. Ik kon er helaas helemaal niets mee. Visueel is het niet om aan te zien, met slechts één aardig shot in de gehele film. Verder heb ik niet echt het gevoel dat er een personage wordt neergezet. Het is allemaal te wollig daarvoor, zonder echt toegespitste dialogen. De hoofdpersoon doet eigenlijk ook helemaal niets (ze moet actrice zijn, maar ze is er blijkbaar nooit mee bezig). Veel nodeloze scènes, waaronder een gehele sequentie met een vent die compleet willekeurige crap vertelt over de zon, begonnen mij op een gegeven moment te irriteren. Al met al is de film visueel pijnlijk voor de ogen, waren de dialogen te losstaand, voelde ik weinig voor het personage en werd er ook vrij weinig verteld. Jammer, want de bovenstaande synopsis is niet onaardig.