• 9.374.517 stemmen

Gojô Reisenki: Gojoe (2000)

Actie / Fantasy | 138 minuten / 106 minuten (international cut)

Genre: Actie / Fantasy

Speelduur: 138 minuten / 106 minuten (international cut)

Alternatieve titels: Gojoe / 五条霊戦記 Gojoe

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Gakuryû Ishii

Met onder meer: Tadanobu Asano, Masatoshi Nagase en Daisuke Ryû

Gesproken taal: Japans

Plot Gojô Reisenki: Gojoe

"Something evil lurks at gojoe bridge."

Benkei, een groot krijger, zweert geen leven meer te nemen en bekeert zich tot het Bhoedisme. Zijn vertrouwen in het pacifisme wordt danig op de proef gesteld, wanneer drie andere krijgers, bekend als 'the demons', verschillende aanvallen uitvoeren. Door nog éénmaal zijn zwaard op te pakken doet hij een uiterste poging om een eind te maken aan hun dodelijke terreur.

avatar van Black Math

Black Math

Deze heb ik lange tijd vermeden te kijken, omdat ik al had begrepen dat de film niet geheel representatief is voor het werk van Ishii. Nu toch maar eens bekeken, en ja, het is een flinke tegenvaller.

De film biedt een nieuwe interpretatie van de geschiedenis van Yoshitsune en Benkei. Ik heb ooit een slechte J-dorama serie gezien over het leven van Yoshitsune, de broer van de eerste Minamoto shogun (de Minamoto worden vaak de Genji genoemd, zo ook in deze film), en degene die eigenlijk zijn broer dat baantje heeft bezorgd door voor hem alle veldslagen te winnen tegen hun vijanden, de Taira, die vaak de Heike genoemd worden. Als dank daarvoor gaf broer de opdracht om Yoshitsune te vermoorden, want laatstgenoemde was veel populairder dan de shogun zelf.
Benkei was de trouwste bondgenoot van Yoshitsune, en ze hebben elkaar - nog voordat Yoshitsune de belangrijkste generaal van zijn broer werd - ontmoet bij de Gojoe-brug, waar Benkei passanten terroriseerde door hun zwaard te stelen. Op een gegeven moment had hij 999 zwaarden veroverd, toen Yoshitsune voorbij kwam en onverslaanbaar bleek tijdens het gevecht waar Benkei zijn 1000e zwaard wilde veroveren. Benkei was zo onder de indruk, dat hij Yoshitsune vazal wilde worden.
Toen ze tijden later ingesloten waren door de troepen van broerlief, verschafte Benkei Yoshitsune de nodige tijd om zelfmoord te plegen door de troepen tegen te houden. Na verloop van tijd was hij doorzeefd met pijlen, maar stond nog altijd recht overeind, en de vijandelijke troepen durfden niet in de buurt te komen. Toen ze goed keken, bleek hij dood te zijn. Vanwege deze legende beschouwen veel Japanners Benkei als het toonbeeld van kracht en trouw. Yoshitsune wordt door veel Japanners gezien als de ideale tragische held.

Het verhaal dat in deze film wordt verteld staat hier behoorlijk haaks op en heeft voor zover ik heb begrepen de nodige kritiek opgeleverd. Om een poging tot het maken van een vergelijking te doen: het is alsof er een film gemaakt is waarin Michiel de Ruyter Johan de Witt wil vermoorden.

Genoeg geleuter over de achtergronden, die ik overigens wel handig vond om enigszins feeling met de personages te krijgen. De film an sich stelt helaas teleur, niet omdat het een verdraaiing van de geschiedenis is (die kan me gestolen worden), maar omdat grote gedeelten gewoon niet al te boeiend zijn. Visueel is het redelijk in orde, soms een mooi shot tussendoor, maar ik word niet voortdurend overdonderd zoals bij andere films van Ishii. Het gevecht tussen Shanao en de Heike troepen is niets anders dan mannetje neerslaan, naar het volgende mannetje, die ook neerslaan en naar het volgende mannetje. Het eindgevecht is aanvankelijk ook niet al te best. Er wordt ontzettend vaak in geknipt, ja zo kan ik ook wel een gevecht suggereren. Maar dan ineens gaat het natuurgeweld een rol spelen, en wordt het toch eventjes visueel interessant. Helaas veel te laat.

Het moet gezegd worden, de soundtrack is zoals gebruikelijk bij Ishii prima in orde en tilt de film naar 2,5*. Uiteindelijk zorgt het einde ervoor dat ik toch 3* uitdeel.

Blijft toch wel goed.

Ondertussen blijkbaar wel iets coulanter geworden, heb er ook meer vrede mee dat Ishii hier een wat andere aanpak gebruikt dan in z'n meer befaamde films. Het is dan ook eerder een soort van blockbuster project, zo'n film waar een niche regisseur veel te veel geld krijgt en teveel z'n ding mag doen. Het is dan ook geen verrassing dat de studio mede door deze film failliet ging.

Met een dikke twee uur op de teller is de film inderdaad wat aan de lange kant. Zeker het middendeel, waar niet zo uitzonderlijk veel gebeurt, had net iets korter gekund. Maar de aanloop is zeker wel de moeite en ook de finale is er knal op. Daar gaat Ishii eindelijk volledig los.

Visueel erg netjes, een slimme soundtrack (drums, waardoor het nog steeds bij het genre aansluit maar toch een stuk ritmischer is), sterke cast en een geweldige finale. Het is best je verwachtingen bij deze film even op zij te zetten, want wat Ishii hier laat zien is gewoon erg leuk.

4.0* en een uitgebreide review