• 9.372.317 stemmen

Cutie and the Boxer (2013)

Documentaire | 81 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Zachary Heinzerling

Met onder meer: Ushio Shinohara en Noriko Shinohara

Gesproken taal: Japans en Engels

Plot Cutie and the Boxer

De film vertelt over het 40-jarige huwelijk van Ushio en Noriko Shinohara, twee Japanse kunstenaars die elkaar ontmoeten en trouwen in New York in de vroege jaren '70. Na het overleven van decennia aan ontberingen, wrok, financiële angst, gedwarsboomde aspiraties en het chronische alcoholprobleem van Ushio, blijken ze de belichaming van artistieke symbiose te zijn.

avatar van Thomas83

Thomas83

Op zich een heel echt portret van een best boeiende en complexe relatie tussen deze man en vrouw, maar ik heb met dat hele wereldje niet zo heel veel eigenlijk, en over het algemeen ben ik ook niet zo'n fan van moderne kunst eerlijk gezegd. Aan de ene kant vind ik de passie van vooral Ushio wel mooi. Hij leeft echt voor zijn kunst. Maar aan de andere kant vind ik hem maar een onverantwoorde en maffe vent, en het gaat duidelijk wel wat dieper dan alleen iemand die heel erg houdt van zijn kunst beoefenen en daar voor leeft. Het is niet iets waar hij alleen maar van geniet. 3.0*.

Ontroerend toch wel. Vooral richting het einde.

Volkomen unieke mensen die hun hele zelf er constant uitgooien. En ondanks dat het niet helemaal mijn kunst is is het allemaal wel echt met het hart gemaakt.

avatar van mrklm

mrklm

Openhartige, buitengewone documentaire over kunstenaarsechtpaar Ushio en Noriko Shinohara. Ushio vestigde zijn naam in Japan als 'actiekunstenaar' in de traditie van Jackson Pallock. Hoewel hij al 40 jaar in New York woont is hij daar echter nooit doorgebroken. Hij is getrouwd met de 18 jaar jongere Noriko, een kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in cartoons over 'Cutie and the Boxer', dat gebaseerd is op haar huwelijk met Ushio. Deze documentaire volgde het worstelende echtpaar en hun zoon Alex gedurende vijf jaar en bevat ook home-video's uit eerdere jaren. Gedurende documentaire blijkt hoe dicht die cartoons bij de werkelijkheid staan, maar ook dat Noriko zich daar het meest bewust van is. Ushio lijkt vooral met zichzelf bezig en na 40 jaar huwelijk blijkt Noriko nog steeds te moeten strijden voor een stukje erkenning van haarzelf als kunstenares... en als echtgenoot. Een fraai gemonteerde, unieke documentaire met een veelzeggende slotscène.