• 9.371.015 stemmen

Geregisseerd door: Artur Aristakisyan

Met onder meer: Anna Chernova

Gesproken taal: Russisch

Plot Mesto na Zemle

In de nasleep van het Sovjetregime kiezen een aantal mensen vrijwillig om te leven op de rand van de samenleving en bezetten onder leiding van een charismatisch figuur een bouwvallig burgerhuis. De 'hippiegemeenschap' moet echter het hoofd bieden aan schaarste, individualistische neigingen en politiedepressie. Maar er is een groot verschil met degenen die aan de rand van de samenleving leven en dezen die daartoe gedwongen worden. Tot die laatste categorie behoort Maria, een jonge, zieke zwerfster op het einde van haar krachten. Hoewel opgenomen binnen de commune, observeert ze er het doen en laten van de anderen op een afstandelijke manier. Maar na een politie-interventie wordt iedereen op de straat gezet en in een miserabele dagelijkse realiteit ondergedompeld.

avatar van beavis

beavis

Snap wel dat Second Run zich na het gelauwerde Ladoni (1993) zich toch niet ook aan deze tweede Aristakisian film waagde. Deze is nog net een stapje transgressiever en heeft qua stijl (hoewel technisch uitstekend en in sfeervol zwart-wit) meer weg van de underground cinema van Yevgeny Yufit . Het is waarschijnlijk geen toeval dat ook van die regisseur nog niets op DVD is verschenen (misschien wel wat in Rusland, maar niet met ondertiteling, daarvoor moet je echt in het fansub circuit zijn, zoals ook voor deze film).

Papa, Umer Ded Moroz (1992) meets Tsuitô no Zawameki (1988) is een typering die aardig in de buurt komt van de stijl van deze film. Waarom dan toch niet het volle pond? Omdat hier toch wel minder uit te halen valt dan uit die films. De (nogal repetitieve / eenzijdige) focus op een commune bij elkaar geraapt uit zwervers en verschoppelingen / gehandicapten door een free-love-guru ala Otto Muehl (hoewel deze jonge Rus toch wel wat naïever is; en na een actie ala Rudolf Schwarzkogler het plot volledig kwijt raakt), lijkt op een deconstructie van iets dat al decennia geleden gedeconstrueerd werd... en veel meer bied de film dus niet, behalve een aantal transgressieve spektakels die door het gebrek aan relevante context (voor mij, misschien ligt in de film ook wel een kritiek op de huidige Russische maatschappij verborgen, maar die ontging mij dan) ook niet veel meer zijn dan dat... voor sommige wellicht een reden om de film geweldig te vinden, voor andere een reden om de film niet uit te brengen ik ben persoonlijk toch wel blij dat ik weer een film van deze bijzondere regisseur heb kunnen zien en hoop dat ik met een volgend werk weer nog iets meer uit de voeten kan!