• 9.373.095 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Gerry Anderson

Met onder meer: Ed Bishop, Michael Billington en Wanda Ventham

Plot Invasion: UFO

"An organization called SHADO fights off aliens who are infiltrating Earth by disguising themselves as humans."

In de 20ste eeuw wordt de aarde bedreigd door een buitenaards ras dat mensen en zelfs dieren ontvoert en vermoordt om ze te gebruiken voor hun lichaamsdelen. In het jaar 1980 is de zeer geheime militaire organisatie S.H.A.D.O. (Supreme Headquarters Alien Defence Organisation) opgericht, in de hoop de aarde te verdedigen tegen deze buitenaardse bedreiging. Deze organisatie werkt vanuit een geheime locatie onder de Henderson-Straker filmstudio in Londen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Cmdr. Ed Straker

Col. Paul Foster

Col. Virginia Lake

Dr. Doug Jackson

Skydive Commander

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Deze Britse film is gebaseerd op de S.F. tv-serie 'UFO' van Gerry en Sylvia Anderson uit 1969. Ook voor de Italiaanse markt, waar de tv-serie al razend populair was, is een film nav deze serie gemaakt. T.o.v. de Thunderbirds hiervoor, zijn de super-marionetten nu vervangen door echte mensen en is de film in principe bedoeld voor volwassenen.

De futuristische auto's komen uit Gerry Andersons 'Doppelgänger' uit 1969.

* Trailer.

Korte synopsis: 'In de 20ste eeuw wordt de aarde bedreigd door een buitenaards ras die mensen en zelfs dieren ontvoeren en vermoorden om ze te gebruiken voor hun lichaamsdelen. In het jaar 1980 is de zeer geheime militaire organisatie S.H.A.D.O. (Supreme Headquarters Alien Defence Organisation) opgericht in de hoop de aarde te verdedigen tegen deze buitenaardse bedreiging. Deze organisatie werkt vanuit een geheime locatie onder de Henderson-Straker filmstudio in Londen. S.H.A.D.O. heeft ook een basis op de maan met zwaar bewapende straaljagers (Interceptors genaamd), en een waarschuwingssatelliet (alias S.I.D.), die naderende U.F.O.’s voortijdig detecteert, plus een vloot van onderzeeërs. Generaal James Henderson en commandant Ed Straker van S.H.A.D.O. kunnen rekenen op een team van hoog opgeleide en goed uitgeruste vrouwen en mannen om de regelmatig aan-vliegende vijandige U.F.O.’s te bestrijden.'

Het gebeuren rond de maanbasis in deze film was zo populair, dat daaruit onder Gerry Anderson de S.F .tv- serie 'Space-1999' is ontstaan. Deze serie heeft echter nooit de populariteit van 'UFO' gehaald.

* Posters.

'Invasion: UFO' is een spannend verhaal met thriller elementen, geweldige decors adv Gerry Anderson en prachtige outfits van acteurs en vooral actrices adv Sylvia Anderson ( de beroemde paarse wigs van de moonbase crew!). Geweldig vind ik de typisch eind jaren 60/begin 70 uitstraling van deze film.

De filmmuziek van Barry Gray mag er ook zijn.

(Opvallend is dat de meeste betrokkenen bij deze film, op Sylvia Anderson, Gay Ellis en Wanda Vent-ham na, inmiddels zijn overleden.)

Voor mij een IMDb *8/10.

avatar van zombie

zombie

Dogie_Hogan schreef:

prachtige outfits van acteurs en vooral actrices adv Sylvia Anderson...

In deze film dragen vrouwen aan boord van de onderzeeër een weinig verhullende visnet 'trui', toch?

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

zombie schreef:

Klopt; enige impressies:

- still 1,

- still 2 ,

- still 3.

Tja, en Gabrielle Drake....

PS

Schitterend schaalmodel van de Sky Diver: link.

avatar van zombie

zombie

Dogie Hogan schreef:

Klopt; enige impressies:

- still 1,

- still 2 ,

- still 3

Het mag een wonder heten dat ze bij S.H.A.D.O. überhaupt enig werk gedaan krijgen

avatar van clubsport

clubsport

Leek inderdaad wel een thunderbirds kloon , ik kon er verder weinig mee , dit werkt dan mischien als poppen of animatie film maar niet als live action .

avatar van Captain Proton

Captain Proton

[quote]Dogie Hogan schreef:

Ik las dit en dacht: Gerry en Sylvia Anderson? Waar ken ik ze van? Oh, wacht. Van Space 1999. Dat was een vette serie. Deze film en tv-serie ken ik niet. Thunderbirds weer wel. Mee opgegroeid.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

De film heb ik niet gezien, de serie ben ik momenteel aan het kijken (zit aan episode 10). Zeer genietbaar!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Vreselijk. Dat het niet veel zou worden vermoedde ik al. Speelgoedwapens, aliens in zilverfolie, playmobil voertuigjes... Voor een film uit 1980 ziet dit er erg sixties uit. Voeg daar nog saaie procedure dialogen bij en als film stelt dit gewoon niks voor. De "onderwateropnames" lijken in een gewone aquarium geschoten na het verwijderen van de goudvis.

SHADO is een geheim overheidsagentschap dat moet voorkomen dat aliens onze atmosfeer binnendringen en op aarde terechtkomen. Het opgezette systeem werkt niet altijd en soms dringt er wel eens ééntje door. Naar het einde toe is er een hele invasie op til. Het plot klinkt eigenlijk een beetje als Men in Black en qua stijl is dit het soort films waar Mars Attacks! naar refereert.

Ik was hier nieuwsgierig naar maar nieuwsgierigheid loont niet altijd.