• 9.375.219 stemmen

L'Imbalsamatore (2002)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Matteo Garrone

Met onder meer: Ernesto Mahieux, Valerio Foglia Manzillo en Elisabetta Rocchetti

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 24 juni 2004

Plot L'Imbalsamatore

De dwergachtige Peppino is dierenopzetter. Hij voelt zich aangetrokken tot de atletisch gebouwde Valerio. Bij wijze van aardig gebaar weet hij de naïeve Valerio in te palmen om zijn assistent te worden. Hij doet er tevens alles aan om zo veel mogelijk in het gezelschap van deze jongen te kunnen verkeren. Wanneer Peppino moet toezien hoe Valerio een relatie krijgt met de mooie Deborah, en Valerio uit 'zijn vingers' wegglipt, is hij aldus behoorlijk jaloers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Vermoedelijk de beste Italiaanse film van deze eeuw!

Als Marco Ferreri in z'n beste doen.

Dus waarom de MovieMeter-waardering zo laag is?

Te ongemakkelijk kijkvoer voor de meesten?

avatar van leatherhead

leatherhead

Had wat meer verwacht van deze Garrone.

Eigenlijk is L'Imbalsamatore helemaal geen slechte film: op meerdere facetten steekt de film best vakkundig in elkaar. Best mooie muziek, aardig verhaaltje, en hoewel de film nergens écht visuele middelen aanwend om emoties te vertalen naar beeld, kent de film een handvol erg fraaie shots. Stijlvol belicht, voornamelijk.

Maar meer dan 'gewoon aardig' is het allemaal niet, waardoor de film een beetje als een grijze muis overkomt, en het allemaal niet zo wil vlotten. Wat meer venijn/bite had deze film zeker geen windeieren gelegd. Temeer omdat de personages lege hulzen blijven, wiens drijfveren het nogal aan context ontbeert. En voor een dramafilm van dit allooi is dat geen overbodige luxe.

Einde was trouwens nog wel aangenaam, evenals een aanzienlijke portie vrouwelijk schoon. Maar de film zal niet lang in m'n geheugen gegrift staan, vermoedelijk. Net een 2,5*.

avatar van starbright boy

Viel me tegen. Best een fascinerende en bij vlagen mooie film, maar het probleem is dat ik de driehoeksverhouding nooit echt geloof. Valerio is bovendien nogal ongeloofwaardig passief naar Peppino toe, tot het einde dan. Een wat sterkere uitwerking had wonderen gedaan. Of door de film door beter uitgewerkte personages meer geloofwaardigheid te geven of door qua sfeer en toon veel meer een thriller ervan te maken.