• 9.372.496 stemmen

Met onder meer: Atom Egoyan, Mamoru Oshii en Frank Henenlotter

Gesproken taal: Japans en Engels

Plot Rewind This!

"Never Forget."

De videoband veranderde de wereld en legde de basis voor de hedendaagse digitale cultuur. Goedkope apparatuur zorgde voor ongekende mogelijkheden. Grote studio's en kleine indies opereerden voor het eerst in dezelfde branche. Het verhaal van de home video revolutie is een verhaal van zowel de technologische vooruitgang als de menselijke ambitie. VHS versus Betamax, porno dringt de huiskamer binnen en straight-to-video wordt een doorslaand succes.

zombie

Lijkt me super! Leuke poster ook...

Het is blijkbaar een geslaagd kickstarter project.

trailer

Aardig...maar niet super.

Een heldere structuur ontbreekt helaas en de speelduur van 90 minuten helpt daar ook niet bij. De docu bestaat voor minimaal 90% uit interviews met een hoop mensen. En bij een aantal mensen kun je vraagtekens zetten of zij iets toevoegen aan het geheel, zoals Shôko Nakahara. Leuk dat ze ook de Japanse VHS markt betrekken in het geheel (Mamoru Oshii doet ook even mee), maar dat voelt wel een beetje willekeurig, aangezien de Europese markt niet aan bod komt. En naast de welbekende geeky-VHS-verzamelende-nerds (daar val ik misschien zelf ook onder...al zie ik af en toe wèl daglicht ) komen er ook nog wat interessante mensen aan bod, maar ontbreekt het toch een beetje aan boeiend beeldmateriaal.

Het voelt aan als een uit de hand gelopen hobby project (wat het waarschijnlijk ook is), dat op alle fronten net wat tekort schiet. Beetje jammer...

zombie

Gelukkig haalt Yoshinori Chiba nog wel even Godfrey Ho's gekunstelde ninja films aan...

avatar van Biosguru

Biosguru

Grappig, maar ik hou niet zo van transmediaal gezever over het medium en zijn artefacten. Een van de geinterviewden zet dat scherp neer; wat is de blijvende invloed van radio? Het is ook een beetje raar om het helemaal niet over internet te hebben. Ja de piratenbaai komt even in beeld. Maar is torrent niet de combi van vhs, dvd en blu ray? kwa wat we nu kunnen zien.

Die cinefamily programmeur heeft een interessant punt, studio's zouden alles al klaar hebben staan voor digitaal. Wordt verder niet op ingegaan. Erg jammer. Die cinefamily lui zitten behoorlijk dicht op de grote archieven van Hollywood. En maken nog een aantal scherpe punten over abonementen op "vaults" van studio's.

avatar van Shinobi

Shinobi

"The best source in the world is a VHS."

Een docu over de videoband leek me wel interessant, helaas kwam ik enigszins bedrogen uit.

Het is meer een aaneenschakeling van interviews met wat random mensen uit de filmwereld en enkele fans, waarbij sommigen niet veel toevoegen. Hierdoor is er geen sprake van een echte structuur, waardoor de durf een bepaalde richting op te gaan simpelweg ontbreekt. Wel is het lachen om een aantal scènes uit lang verloren films terug te zien.

Zowat alle onderwerpen die aan bod komen, worden dan ook veelal oppervlakkig besproken. Zo komt o.a. de huidige online problematiek met piraterij en hoe het zit met de rechthebbenden ter sprake, waar vervolgens niet dieper op wordt ingegaan.

Al met al een aardig uitgangspunt voor een documentaire die niet helemaal goed uit de verf komt. De speelduur van 94 minuten voelt om die reden te lang aan, omdat de langdradigheid op momenten al gauw om de hoek komt kijken.

2,5 Sterren.

avatar van beavis

beavis

staat als extra op de koch media bluray uitgave van Mandy, inclusief director commentary

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Erg leuke docu voor fans van films en het medium vhs en dvd. In eerdere reacties zijn alle minpunten al wel genoemd. Erg bijzonder vond ik de ENORM GROTE montage fout (vhs beeld was te zien, interviewer zag je 'er achter' met de videolaag. Dat zag je links en rechts naast het VHS beeld). Leuk om te zien en nog dingen te leren. Erg diepgaand werd het niet. Ook zag ik de noodzak niet om zoveel mensen te interviewen. Het werd allemaal wat rommelig. Maar erg leuke fan-docu!