• 9.375.523 stemmen

Rommel (2012)

Biografie / Oorlog | 120 minuten

Genre: Biografie / Oorlog

Alternatieve titels: Rommel, le Stratège du 3ème Reich / Generaal-veldmaarschalk Rommel

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk / Oostenrijk

Geregisseerd door: Niki Stein

Met onder meer: Ulrich Tukur, Rolf Kanies en Benjamin Sadler

Gesproken taal: Duits

Plot Rommel

'Rommel' vertelt het verhaal van de vruchteloze pogingen van veldmaarschalk Erwin Rommel, om van Hitler versterking te verkrijgen voor het Westelijke Front en het geleidelijke begrip over de slechte situatie na de militaire nederlaag in Normandië. Door zijn stafchef Speidel wordt hij voorzichtig op de hoogte gebracht van de plannen om Hitler ten val te brengen, waarbij Rommel zich afwachtend gedraagt, maar de samenzweerders niet verraad. Geconfronteerd met Hitlers halsstarrige vasthouden in het geloof op de eindoverwinning en steeds meer absurde militaire orders is Rommel, om verder bloedvergieten te voorkomen, vastbesloten om een nieuw front te openen op eigen risico.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Erwin Rommel

Oberleutnant Hofacker

Comtesse La Rochefoucauld

Gen. Major von Tempelhoff

avatar van 606

Deze wil ik graag zien een Tweede wereld oorlog film met een boeiend verhaal over Rommel.

Ik heb de film thuis maar zonder subs

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Hup weer prime-time Geschichte op de Duitser.

Normaliter gaat dat ook gründlich met historici die toezien op de feiten.

Bij Rommel werd het gerommel want de historica van dienst distantieerde zich van de film omdat Rommel er te sympathiek in werd voorgesteld.

En toegeven we willen vanavond best wel een biertje drinken met Erwin Rommel.

Film bestrijkt de periode maart 1944-14 oktober 1944 zeg maar de laatste maanden uit het leven van Rommel.

De Atlantikwall, de geallieerde invasie en de aanslag op Hitler.

Prima gedocumenteerd allemaal, wel wat weinig filmisch meeslepend, maar interessante materie.

avatar van stinissen

Redelijk oorlogsdrama met inderdaad een symphatieke Rommel.... De echte beelden tussen de film door geven net iets extra's.

avatar van Tarkus

Tarkus

Uitstekende film die ik evenwel in het Duits heb bekeken zonder Nederlandse ondertitels, en hoewel ik me aardig uit de slag kan trekken in het Duits was toch alles niet duidelijk.

Maar de gebeurtenissen, mij niet onbekend door de vele boeken en docu's die ik erover heb verslonden, kloppen allemaal wel.

Rommel was onschuldig aan de hem ten laste gelegde feiten, het zoveelste slachtoffer van het nazisme.

De prent duur 2 uur en had van mij best langer en uitgebreider op de zaken mogen ingaan dan nu al het geval was.

Een film die ik beslist terug ga zien mét Nederlandse ondertitels dan, hij blijft op mijn verlanglijst staan en zodra ie op DVD of blu-ray verschijnt schaf ik me hem aan.

avatar van Petina

Petina

stinissen schreef:

Ik heb de film thuis maar zonder subs

Respect!!!.....

avatar van Theunissen

Deze film lijkt me echt rommel

avatar van Theunissen

Nee rommel is deze film zeker niet en het is best een geslaagde biografie over de laatste 7 maanden van zijn leven. Het verhaal weet te boeien en zit goed in elkaar en ook de uitvoering was in orde hoewel deze film helaas niet met een al te groot budget is gemaakt (de actie zag er zeer nep en computerachtig uit). De cast deed het best aardig en Ulrich Tukur speelde de rol van Rommel goed. Helaas was de Hitler gespeeld door Johannes Silberschneider wel een aanfluiting en ook niet altijd goed verstaanbaar. Wat men leuk en goed heeft gedaan in dit verhaal is het veelvuldig toevoegen van echte beelden uit die periode. De film is hier en daar wel wat langdradig en het gedoe met de verzetsvrouw was wat mij betreft overbodig en voegde niets toe aan het verhaal.

• 2073 berichten

Rommel was een militair en geen politicus. Dat vond ik goed in deze film. Of hij zo hoog geplaatst niet geweten heeft van de jodenvernietiging, tja. Maar verder, Duitse productie, iedereen tegen de oorlog, iedereen tegen Hitler. De Duitse filmproductie heeft nog weinig lef.

avatar van blurp194

blurp194

Geschichtsbebilderung ohne Erkenntnisgewinn.

Dat is de afsluiting van een Duitse recensie, en natuurlijk te mooi om niet te citeren. Want waar de vraag uiteindelijk op neerkomt is wel of het nou echt zo gegaan is, en wat de rol van Rommel in deze periode geweest is. Daar komen we niet meer zo makkelijk achter. Zeker voor Rommel geldt wel dat hij in de Afrika-periode al het onderwerp was van een promotiecampagne die een zorgvuldig opgebouwde cult of personality heeft neergezet, en dat het erg waarschijnlijk is dat dat ook daarna nog wel z'n effect gehad zal hebben.

Het verhaal behandelt alleen de laatste periode. Dat is op zich wel wat begrijpelijk, want veel goedkoper te verfilmen - enkel wat acteurs met uniformjassen aan, in plaats van kuddes in originele kleur gespoten tanks in de woestijn. En dat daarop gelet is, zie je ook al goed bij de scenes waarbij er een vliegtuigje komt schieten - de vliegtuigen komen nauwelijks in beeld. Kennelijk vonden de makers dat het verhaal daarmee wel wat simpel werd, en is het een beetje opgeleukt met de Franse contesse. Nogal een overbodig verhaaltje wat er bij is geharkt om het een beetje romantisch op te leuken. Jammer. Had dan een wat kortere, maar meer correcte film gemaakt.

Wat er bij mij in ieder geval erg slecht in wil is dat Rommel niet op de hoogte geweest is van jodenvervolging of excessen in Frankrijk. En de duiding van de plannen achter operatie Walkure lijkt ook wel wat achteraf bepaald te zijn. Slordig - dan zou het bij mij echt beter overkomen om die onderwerpen maar open te laten. Op deze manier is het een bijdrage aan meer cult, nog meer sprookjes waarvan het bewijs uiteindelijk niet te leveren is.

Ulrich Tukur speelt prima. Wel zet hij ook een erg menselijke Rommel neer, iemand die meer lijkt op een aardige oom dan op een doorgebeten ijzervreter. Tsja. Ik zeg maar niks meer.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Best aardig, en met redelijk acteerwerk. Leuk voor een keer

avatar van Piratje

Piratje

Een vrij aardige maar eentonige biografie van de laatste maanden van de Duitse Generaal Rommel.

Rommel komt hier vrij menselijk en familiair over. Ook tov zijn vriendenkring oogt hij zeer positief.

De bijdrage van de Franse contesse heeft weinig met romantiek te maken, maar geeft volgens mij de positieve bijdrage weer van de Franse weerstand, waar zij de opgedane informatie aan doorspeelde. De contesse kon enkel rekenen op het vertrouwen van Rommel.

Bij mij kwam hij vooral over als een vriendelijke huisvader, trouw aan het uitvoeren van bevelen, maar persoonlijk twijfelachtig over het uitvoeren van de opgedragen plannen.

Toch spijtig dat die heldhaftige leiders van het Deutsche Reich allemaal kiezen voor zelfmoord en Rommel voor de schijn naar het volk een eervolle staatsbegrafenis krijgt. Dit is net het lugubere van de ongeloofwaardige politieke houding waartegen de militair Rommel zich wilde verzetten.

Bewijs hiervan, zijn verzet tegen zijn zoon die bij de SS wilde gaan. Verder komt tot uiting dat Rommel toch door verschillende topofficieren op de hoogte gebracht werd van de Joodse uitroeiïngskampen waarmee hij blijkbaar niet akkoord kon zijn en zelfs helemaal niet kon geloven.

Wordt hier duidelijk met de spons gewerkt? Ook al beweert men dat historici accoord waren met het verhaal.

Op Hitler na, waren de acteurs vrij goed, maar was de lange film toch over de hele lijn een nuchtere, bijna sfeerloze documentaire. Dus wie denkt van een oorlogsfilm te zien is hier glad mis, want op enkele schoten na en enkele vliegtuigen wordt alles in discussies rond de tafel afgerond.

Ook werd het scenario vrij slordig uitgewerkt. Misschien wegens tijds- en geldgebrek?

Maar dan nog mag een regisseur zich voor zo'n film niet laten ompraten en moet altijd de perfectie nastreven. Al waren er prima stukken te zien.

Omwille van zijn historische waarde, voor zover het waar is, geef ik, niet helemaal overtuigd van de waarheid, deze film een 3,5 score.

avatar van sandrokan

sandrokan

Hoe is he mogelijk, Hitler met een haviksneus....

avatar van stinissen

Net de film herzien en inderdaad een mooi portret van een groot veldheer , ze laten hier het einde van zijn carrière zien en we zien geen fanatieke SS leger commandant maar meer een realistische militair die zijn taken uitvoerde en die het op het einde ook niet kon schikken met de waanzinnige bevelen van Hitler , ik ben trouwens benieuwd wat er is gebeurt met de vrouw van Rommel en zijn zoon daar moet ik maar eens in duiken.

Manfred Rommel - Wikipedia - nl.wikipedia.org

Lucia Maria Rommel - Wikipedia - no.wikipedia.org

avatar van Roodkapje 1964

Roodkapje 1964

Zeer goede film, ik wist niet dat Rommel een slecht einde van zijn leven had.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Zoals ik in mijn eerste bericht had gezegd, zodra deze film op DVD/blu-ray zou verschijnen zou ik me hem aanschaffen, en dat is dus bij deze gebeurd.

Het verhaal, nu met Nederlandse ondertitels is me veel duidelijker en dusdanig vind ik de film nog beter dan de eerste maal.

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en meer bepaald die van Wereldoorlog 2 en ook nog eens de laatste 7 maanden van Erwin Rommel wil meebeleven is deze film de prent die U moet zien.

Puike Duitse productie is dit !!

avatar van ipman-99

ipman-99

"General Erwin Rommel." ... " !!!

Fantastisch Drama-Oorlog !!! Wat een geweldige film met geweldige acteerprestaties van de

hele cast ! Laat weer een stukje geschiedenis zien van die zwarte bladzijde

tijdens WO 2 ! Het verhaal kent aangrijpende, ontroerende en dramatische momenten !

Een biografie van de laatste periode van de Duitse Generaal Erwin Rommel.

Erwin Rommel stond bekend als de veldheer van het Duitse leger.

Alweer een geweldige Duitse productie over de 2-de wereldoorlog !

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Prima film maar ik had eerst gedacht dat het grootste deel van de film zich in Afrika af zou afspelen, wat dus niet het geval is.

Goed spel en een mooi verhaal, ook voor mensen (zoals ik) die iets meer over de 2e wereldoorlog willen weten.

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijke film met vroegere zwart/wit fragmenten er doorheen, leuk voor een keer.

avatar van Boompus

Boompus

De betere Rommel om het zo maar te zeggen.. goede film. De James Mason uitvoering was een stuk symphatieker. Geen beste Hitler vertolking vond ik. Het lukte hem maar niet om echt kwaad te worden...

avatar van Boompus

Boompus

stinissen schreef:

Rommel was geen SS commandant. Sterker nog... hij was er tegen dat zijn zoon zich bij de SS zou aansluiten.

avatar van stinissen

Klopt hij hoorde toe tot de Wehrmacht

avatar van sorbonne

sorbonne

sterke film

Boomschors

Een niet onaardige film met een interessant thema: Rommels prestaties aan het westelijke front, maar bovenal zijn groeiende bewustwording van de jodenvervolging en zijn betrokkenheid bij de aanslag en staatsgreep van juli 1944. Gelukkig neemt de film rustig de tijd voor uitgebreide dialoog over de militaire en verzetskwesties. Helaas is het beperkte budget van de film duidelijk merkbaar, zoals voor zo veel Duitse oorlogsfilms van de laatste tien jaar geldt (Stauffenberg, Die Gustloff, Dresden, Die Flücht, etc.). De vliegtuigaanvallen zijn veel te onrealistisch en de gevechtsscènes, die letterlijk na luttele seconden voorbij zijn, zijn van zeer matige kwaliteit. Het geheel krijgt hierdoor een wat vreemde, vredige sfeer. Niettemin een ruim voldoende voor deze interessante weergave van Rommels laatste maanden.

Boomschors schreef:

maar bovenal zijn groeiende bewustwording van de jodenvervolging

Zo'n hoog geplaatst militair die niet vanaf het allereerste begin van de jodenvervolging heeft geweten, kom dat getuigd toch wel van grote naïviteit hoor.

Boomschors

Hoewel ook Wehrmachteenheden aan moordpartijen op joden meededen, werd de Holocaust toch voornamelijk door de SS uitgevoerd. Of Rommel als Wehrmachtgeneraal hier niet vanaf het begin vanaf heeft geweten, of naïef de kop in het zand stak, of dat de film op dit vlak de gebeurtenissen niet waarheidsgetrouw weergeeft, daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen. Het is goed mogelijk dat de waarheid in het midden ligt.

• 2073 berichten

Tja, laten we daar maar vanuit gaan, kom je als Duitser weer lekker weg. Een echte naïeve onwetende held! Slachtoffer zelfs. Jaj,ja. Dat zijn we wel gewend inmiddels.

Smullen toch.

Boomschors

Jij hebt de waarheid in pacht?

• 2073 berichten

Nee, maar das haben wir nicht gewust verhaaltje is wel grote onzin. Kwestie van een beetje historische kennis.

Boomschors

Het is verre van bewezen dat alle Wehrmacht-opperofficieren weet hebben gehad van de Holocaust. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er aan het Oostfront generaals waren die niet op de hoogte waren van de grootschalige jodenvervolging aldaar, maar bij de andere fronten ligt dit anders. Vergeet niet dat Rommel eerst een jaar in Frankrijk zat - vóórdat daar deportaties plaatsvonden - en vervolgens twee jaar in Afrika, waar helemaal geen joden werden vervolgd, alvorens hij in januari 1944 weer naar Frankrijk werd overgeplaatst.

Laten we oppassen met generaliseringen. Net zoals het onjuist is dat geen enkele Duitser op de hoogte was van de Holocaust is het onjuist dat ze er allemaal van op de hoogte waren. Tot welke categorie Rommel behoorde weten we eenvoudigweg niet. Hoe het ook zij, je hebt het over een "echte naïeve onwetende held", maar ik betwijfel of naïviteit een eigenschap is om trots op te zijn.