menu

La Belle & la Bête (2014)

Alternatieve titels: Beauty and the Beast | Belle en het Beest | La Belle et La Bête

mijn stem
3,15 (207)
207 stemmen

Frankrijk / Duitsland
Fantasy / Romantiek
112 minuten

geregisseerd door Christophe Gans
met Vincent Cassel, Léa Seydoux en André Dussollier

1720. Nadat zijn schepen schipbreuk hebben geleden, moet een geruïneerde koopman met zijn zes kinderen naar het platteland te verhuizen. Onder hen bevindt zich Belle, de jongste van zijn dochters, maar ook de vrolijkste en de charmantste. Tijdens een uitputtende reis ontdekt de koopman het magische domein van het Beest, die hem ter dood veroordeeld voor het stelen van een roos. Belle voelt zich verantwoordelijk voor het verschrikkelijke lot dat haar familie treft en ze besluit om de plaats van haar vader in te nemen. Op het kasteel van het Beest wacht Belle niet de dood, maar een vreemd leven, waar een sprookjesachtige wereld, vreugde en melancholie zich met elkaar vermengen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=64zyIAIwWJw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Gerlof1378
Erg mooi aangeklede film, effecten, kostuums en het Beest (wat minder qua CGI) maar al met al een leuk gemaakte film. Dacht ook eerst het zal wel in de richting van Brotherhood Of The Wolf zijn, maar dat had ik mis. Het is wel een mooie film om samen met je vriendin/vriend te gaan zien.

4,0
ik dacht daar gaan we weer met zo'n zoete film .
maar ik vond het een mooie film.
het vehaal is wat anders maar dat vond ik geen probleem.
de muziek van Pierre Adenot is ook zeer mooi hij lijkt soms een beetje op danny elfman's edward scissorhands weg.

avatar van knusse stoel
3,5
Uitstekende film volgens mijn vriendin en mijn mening is ongeveer dezelfde. Een hedendaags (techniek) sprookje wat in het begin nog realistisch overkomt en steeds naarmate de film vordert, sprookjesachtiger wordt. Meer een film voor vrouwen in mijn ogen maar het boeide mij ook wel.
Zoals sommigen al schreven is inderdaad het decor heel mooi en zijn ook de kostuums passend in het geheel. Mooie film!

avatar van james_cameron
3,5
Aardige hervertelling van het bekende sprookje, ditmaal voorzien van een wat meer duistere kant. Visueel bij vlagen indrukwekkend, zoals de meeste films van regisseur Christophe Gans, maar sporadisch neigt alles wel naar romantische kitsch. De plot is niet altijd even boeiend maar naar het einde toe wordt de film wel steeds spannender en interessanter. Er valt in ieder geval genoeg te beleven.

avatar van Noodless
4,0
Prachtige vertelling van het sprookje dat al meermaals verfilmd is, maar nooit op deze wijze. Het verhaal heeft een duister kantje en zoals hier al gezegd is het begin nog realistisch, maar naarmate de film vordert wordt het sprookjesachtiger. Ook al kennen we het verhaal, toch blijft de hele film boeiend omdat de regisseur kiest voor een andere benadering en oog heeft voor een goede opbouw van het verhaal met een passende sprookjesachtige sfeer. Daarbij zijn de decors, de aankleding, de fantasierijke beelden indrukwekkend mooi. De knappe Léa Seydoux speelt haar sprookjesachtige rol vol overtuiging. Prima film voor een gezellige, dromerige avond. 8/10

avatar van mjk87
2,5
Het is dat de film mooi eruit ziet, en dan bedoel ik niet alleen de schoonheid die Seydoux is, maar de hele lookk met een sprookjesachtige belichting, plaatjes van natuur en dat huisje zo uit schilderijen uit de romantiek en veel felle kleuren in decors en jurken en het kasteel zelf natuurlijk. Dat maakt het kijken het echt wel waard, net als enkele mooie scènes.

Maar inhoudelijk is het allemaal zo zwak. Dat hele begin gaat enorm snel voorbij, de personages (zeker Belle en het Beest) gaan nooit leven, die flash-backs zijn onnodig en dat gedoe met die broers slaat ook nergens op, Dat je afwijkt van het oorspronkelijke verhaal kan prima, maar dan mag het wel wat strakker, zoals Disney deed met haar musical. Nu is het een wat chaotisch geheel dat matig is uitgewerkt en waarbij de liefde nooit echt overkomt terwijl dat het hoofdgedeelte zou moeten zijn. 2,5*.

avatar van carbayon
3,5
Mooie verfilming van het sprookje soms op het randje van traag maar het verhaal loopt wel door. Net als bij maleficent vraag ik me af of disney elementen uit het verhaal heeft weggelaten of dat hier elementen zijn toegevoegd (de reuzen). Ken ik het sprookje niet goed genoeg voor. Ik had alleen wat moeite met Lea als Belle aangezien ik door la vie d'adele steeds emma zag (wat een mooie belle was adele geweest).

avatar van madmax2011
1,0
ik vond ik echt niets aan

avatar van gauke
3,0
Der bloedrode japon van de hoofdpersoon stond als het ware symbool voor een op visueel vlak werkelijk overladen overvloedig, indrukwekkend en duister sprookjesspektakel. Voordat ik de film zag dacht ik nog: "het verhaal zelf is in ieder geval niet kapot te krijgen". Maar dat viel tegen want de vertelling was leeg, saai en traag, miste bezieling en diepgang en de dialogen waren beroerd. Misschien was daardoor de gehele productie wel te kunstig om toverachtig te zijn. De cast speelde trouwens zonder meer goed

avatar van weberanja
4,0
Hier kan Disney wat van leren. Mooi!

avatar van blurp194
3,0
Mooi sprookje, zoals het hoort met een duister randje dat voorkomt dat het al te zoetig wordt. Als enige kritiekpuntje eigenlijk dat de omslag waar het verhaal om draait wat te veel uit de lucht komt vallen, te weinig gemotiveerd wordt. En vooruit, wat kleine foutjes in de beelden.

Visueel best sterk verder, mooie vormgeving die leuk consequent doorgevoerd wordt. En Seydoux gelukkig weer met een mooie bos haar - dat ziet er toch een stuk leuker uit dan dat lelijke paars.

avatar van Ste*
3,0
Tja, wat moet je hier nu mee?

Hebben de makers zich vertilt aan een aangepaste versie, of is dit het echte verhaal van Belle et la Bête? Hoe dan ook; het is nogal all over the place. Alle ingredienten van Belle en het Beest zijn in principe aanwezig, de roos, het beest in het kasteel, een geheimzinnige geschiedenis en wat magie hier en daar, maar om nou te zeggen dat het allemaal lekker bij elkaar komt; nee. Alsof alles bij elkaar gegooid is, en er wat gehusseld is met de materie.

Hoe langer de film, hoe meer het zich lijkt te verliezen in wankel uitgewerkt plot en saaie magie (op een gegeven moment heb je dat fluisterende lichtgedoe ook wel gehad). Wanneer er dan ook nog eens een reus ten tonele verschijnt en wat vage protagonisten die we de hele film amper gezien hebben had ik het helemaal gehad en wilde ik eigenlijk alleen nog maar dat het een beetje snel en overzichtelijk eindigde.

Los daarvan is het grootste euvel eigenlijk nog wel dat het allemaal wat afstandelijks en koels uitstraalt. Ik heb werkelijk waar geen moment liefde zien ontstaan tussen Belle en het Beest, laat staan dat ik ook maar iets voelde bij de ontknoping. Kan zijn dat ik ergens de boot gemist heb, maar ik vond het Beest en zijn menspersonage eigenlijk tot op het einde een soort bad guy, en zeker niet iemand voor wie ik op het eind ineens sympathie kon opbrengen. Sowieso root je de hele film voor niemand, zelfs niet echt voor Belle.

Heel jammer allemaal, want de film ziet er wél prachtig uit. Was het verhaal inhoudelijk gezien een beetje op orde geweest hadden we hier een klein meesterwerkje gehad.
Vandaar ook dat ik de film nog een héle nipte 3* geef, maar die heeft hij voor de inhoud zeker niet verdiend.

2,75*

avatar van Rodger
2,5
Wel aardig,..
Mooie special effecten,. en leuk om de film een keer te zien.
2.5**

avatar van Biosguru
3,0
Lastig, zit er allemaal prachtig uit, maar ik blijf problemen houden met het "script" net als in het origineel is het verhaal niet denderend spannend of interessant.

avatar van Thorongil
3,0
Echt een mooie, feeërieke film. Decors, kostuums, CGI, alles is echt verzorgd, moet echt niet onderdoen voor de grote Hollywoodverfilmingen. Niet superspannend of zo maar kijkt lekker weg en verveelt nooit. Geef mij deze film maar boven al die revisionistische sprookjes à la Maleficent waar de slechterik uit het sprookje ineens de protagonist wordt of Snow White and the Huntsman waar Sneeuwwitje ineens legers aanvoert in veldslagen 3.0*

avatar van Katharina
3,0
gauke schreef:
Der bloedrode japon van de hoofdpersoon stond als het ware symbool voor een op visueel vlak werkelijk overladen overvloedig, indrukwekkend en duister sprookjesspektakel. Voordat ik de film zag dacht ik nog: "het verhaal zelf is in ieder geval niet kapot te krijgen". Maar dat viel tegen want de vertelling was leeg, saai en traag, miste bezieling en diepgang en de dialogen waren beroerd. Misschien was daardoor de gehele productie wel te kunstig om toverachtig te zijn. De cast speelde trouwens zonder meer goed

Helemaal mee eens! Exact mijn gevoel bij deze film. Het zag er geweldig uit (behalve het beest, die zag er erg nep uit), maar de vertelling miste absoluut bezieling.

avatar van Thomas83
3,0
Het eerste deel van de film vond ik echt heel behoorlijk. Alles ziet er mooi uit, vooral dat huisje op het platteland waar Belle met haar familie komt te wonen, en de presentatie is ook echt sprookjesachtig met de moeder die haar kinderen voorleest. De muziek is ook heel passend en goed en Seydoux maakt er een leuke Belle van, herkenbaar de vrolijke noot (zonder irritant te zijn) uit de Disneyfilm die ik onlangs weer eens zag. Maar hoe verder ik in de film kwam hoe meer de zwakkere punten me gingen tegenstaan en ook toenamen in aantal.

Die twee zussen van Belle zijn bijvoorbeeld bijzonder vervelend personages die eigenlijk totaal overbodig zijn. Eigenlijk hadden ze het wel bij Belle en de door Dussollier goed warm gespeelde vader kunnen laten. Verder ziet het kasteel en de omgeving er ook nog wel mooi uit, maar toch niet van het niveau van dat pittoreske huisje. Zo'n kasteel ziet er toch al snel kil uit. En de film doet nog behoorlijk veel in vergelijking met Hollywoodfilms met een nog hoger budget, maar toch is de CGI ook een paar keer een storende factor. Die soort hondjes zagen er niet uit en hadden ze er echt uit moeten laten, en stenen reuzen horen al helemaal niet in de film thuis en vormen alleen maar het excuus voor een ongepast "grootse" finale.

Het achtergrondverhaal vond ik in vergelijking met de Disneyfilm nog opvallend aardig in elkaar steken eigenlijk (los van personages die wat overbodig zijn), maar het liefdesverhaaltje tussen Belle en het Beest, toch het hart van de film, is gek genoeg een nogal ondergeschoven kindje. Nu weten dat soort liefdes me eigenlijk zelden te overtuigen in de film, maar er ligt net wat te weinig focus op en de prins in menselijke gedaante is bepaald geen George Clooney. Hadden ze niet een wat aantrekkelijkere en charmante acteur uit kunnen kiezen? Nu denk je vanuit het Beest bekeken dat hij in Belle echt een aanwinst heeft, maar omgekeerd? 3.0*.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film over een rijke koopman die zijn vermogen verliest wanneer zijn schepen zinken. Een fantasievolle verfilming van het sprookje Belle en het Beest. De film oogt ook zeker als een sprookje en ziet er visueel dan ook prachtig uit. Qua verhaal komt het minder sterk uit de verf en is het hier en daar wel wat langdradig.

3,5
Mooi gemaakt sprookje

Fonzzz002
Ik heb deze één dag gezien nadat ik de La Belle et la Bête uit 1942 had gezien. Met de 1942 versie had ik, op het gebied van narratief, redelijk wat problemen met de film & zijn personages. De 2014 versie heeft, in vergelijking met de 1942 versie, betere personage ontwikkeling en het verhaal zit wat logischer in elkaar. Het heeft nog steeds problemen, zeker in de laatste twintig minuten. Maar in vergelijking met de film die ik die avond ervoor had gezien is het een verbetering.

In deze versie zie je meer interactie tussen Belle & haar familie voordat ze vertrekt. Het is minimalistisch, maar ik kreeg een beeld van hoe haar leven in elkaar zat voordat ze vertrok. Ook hoe ze reageert op het beest voelt wat geloofwaardiger aan. De film verbergt het beest z’n gezicht tot Belle in het kasteel is, en wanneer ze hem van dichtbij ziet is het een schok voor haar en een onthulling voor het publiek. Wat me ook is bevallen is dat de film uitlegt waarom de prins is veranderd, ook deze reden is vrij minimalistisch maar voor wat het is werkt het.

De film ziet er adembenemend mooi uit. Hoe het gefilmd is, de special effects, de kostuums & sets, de belichting & kleur, het is een waar genot om naar te kijken. Mijn favorieten shots zijn degene waarin het beest een sprong maakt en je z’n cape in slow motion ziet wapperen. Het zijn artistieke shots die op intense momenten te zien krijgt.

Helaas is de film niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoewel het plot en de personage ontwikkeling ‘aardig’ is werd het voor mij nooit meer dan dat. De kinderlijke dingen voelen erg geforceerd en hebben geen logische plaats in de wereld. Bijvoorbeeld: de puppy’s waren er om schattig te zijn maar ze deden eigenlijk niets. Je had ze eruit kunnen knippen en je zou niets missen. Maar met name de laatste twintig minuten gaat de film van een aardig verhaal naar een lachwekkend absurde climax. Het hele gevecht met de reuzenbeelden vind ik niet thuishoren in de context, met name hoe de bad guys reageerde op de beelden voelde heel cartoonisch. Ik kon lachen om de absurdheid ervan, maar de geloofwaardigheid van het plot werd het raam uitgegooid.

Het laatste kritiekpunt is dat ik het voorlezen een slecht onderdeel vond. Ik geloof dat ze iets wilde bereiken als The Princess Bride, maar in The Princess Bride was er duidelijk spraken van een sprookje dat zich niet in dezelfde wereld afspeelt. In deze film komt het over alsof Belle aan haar kinderen haar levensverhaal verteld. Heeft zij het zelf geschreven? Zo ja, waarom zouden de kinderen de connectie niet zien tussen hun moeder, tantes, ooms, opa en de fictieve personages? Tenzij de moeder geen Belle heet en inspiratie uit haar omgeving heeft opgedaan om het Beauty and the Beast verhaal te bedenken. Dit zou echter een heel verwarrende conclusie zijn omdat je als kijker niets weet over haar leven en daarom de inspiratie niet kunt zien. Dus nee, ik vind dit plot element vrij slordig uitgewerkt.

Een hele amuserende sprookjesfilm met mooie beelden, een aardig verhaal maar wel hier en daar wat absurde & zwakke kanten.

3,5*

avatar van frolunda
2,5
Bijzonder fraai en weelderig vorm gegeven sprookje met helaas te veel oninteressante randzaken om me over de volle lengte te kunnen blijven boeien.Gemiddeld.

avatar van Decec
4,0
Een goede fantasie/romantiek film....
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende actrice Léa Seydoux en ook een bekende
acteur Vincent Cassel...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

avatar van Mac Hammer Fan
3,0
Zeker niet slecht, maar toch beduidend minder dan Panna a Netvor (1978). De speciale effecten zijn soms wat overdreven.
Het kijkplezier werd bij mij echter voor een stuk verminderd doordat het op VTM werd uitgezonden, waar je om de haverklap reclames ertussen krijgt en waar ze het blijkbaar verkozen van een Nederlandse gedubde versie voor te schotelen in plaats van de originele versie met onderschriften. Foei.

avatar van Black Math
4,0
Mooi vormgegeven sprookje. Wat duisterder dan de Disney animatie; de Disney live action moet ik overigens nog zien. Deze film staat dichter bij het originele sprookje, wat de andere toon verklaart, maar ook waarom de personages qua handelingen en vooral qua plotselinge gevoelens (althans, de wijze waarop Belle verliefd wordt) niet geheel overtuigen.

Ook de special effects overtuigen niet geheel, al blijft dit beperkt tot de geanimeerde dieren. Voor de rest is de film een lust voor het oog, de tuinen en het kasteel zijn prachtig vormgegeven, wat ook voor Seydoux en haar jurken geldt.

De muziek valt dan wel weer tegen, want vaak veel te nadrukkelijk aanwezig. Het maakt dat ik een beetje twijfel tussen 3,5* en 4*. Toch uiteindelijk het laatste, al is het maar omdat het tempo er goed in zat, de film prettig wegkijkt, en met name om de sprookjesachtige sfeer.

3,0
Aardig, maar ik had er meer van verwacht.

avatar van Film Pegasus
4,0
Film Pegasus (moderator)
geplaatst:
La Belle & la Bête leek me voor het zien een zoveelste verfilming, misschien wel om mee te surfen op de recyclagefilms van Disney. Toch nieuwsgiering door grote namen als Léa Seydoux en Vincent Cassel. En regisseur Christophe Gans heeft ook al mooie films afgeleverd als Brotherhood of the Wolf en Silent Hill.

Deze versie uit 2014 is een andere film - gelukkig maar - dan de twee Disneyversies. Geen liedjes maar back to basic en een echt sprookje. Vrij dromerig, wat de personages niet altijd goed doet, maar visueel een enorm pareltje. Een constante toon en je kijkt de hele tijd naar een schilderij. De film deed het blijkbaar beter in Frankrijk (en enorm goed in Japan) en viel minder in de smaak in Amerika. Het is dan ook niet echt bedoeld als grootse blockbuster met meezingliedjes, grappige figuren en de nodige mopjes erbij. Maar wel als een sprookje en dat zijn ze bij Disney al lang verleerd.

Heerlijke film, alleen mist het toch de chemie tussen de hoofdpersonages. De aankleding en het sprookje leken belangrijker dan het acteerwerk. Mooi om te zien, maar je mist wel iets. Al blijft het enorm mooi wat ze met de film gedaan hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:43 uur

geplaatst: vandaag om 15:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.