• 9.376.855 stemmen

Met onder meer: Jacob Derwig, Thekla Reuten en Daan Schuurmans

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 7 november 2013

Plot Het Diner

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons – wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

avatar van janpacino64

janpacino64

1.5 ster.Kortom; waardeloze verfilming.Pfff lange zit.

avatar van PSV_Supporter

PSV_Supporter

Ik zal wel een paar hints gemist hebben, want ik snap totaal niet waar de film nu precies over gaat. Een super irritante voice-over, veel te nadrukkelijk aanwezig, en dan ook nog een open einde. Er is wat in een portiekje gebeurd, wat precies blijft onduidelijk, en daar wordt dan een hele film over gekletst, zonder dat er eigenlijk echt over gepraat wordt. Slechtste film in tijden. Vandaar ook deze lage waardering, zelden dat ik zo'n lage beoordeling geef.

PSV_Supporter schreef:

Er is wat in een portiekje gebeurd, wat precies blijft onduidelijk,

Dat was toch vrij duidelijk lijkt me?

avatar van PSV_Supporter

PSV_Supporter

De vrouw blijkt dood, maar door doodschoppen? Er wordt iets geroepen over brand/explosie. Maar wie heeft het nu precies gedaan?

avatar van fritsje

fritsje

echte tegenvaller,vond het boek super en had mij van de film wel wat voorgesteld !ik kon weinig van het boek er in terug vinden,geen humor,geen spanning en amper psychologische diepgang. de cast deed zijn best,maar zelfs een Jacob Derwig kon deze rolprent niet redden.jammer een gemiste kans!

avatar van filmkul

filmkul

Prima Nederlandse film. Het verhaal lijkt vooraf wat saai voor een film, maar Meyjes slaagt erin om er een mooi geheel van de maken. Met name de 4 hoofdrolspelers helpen hem daar goed bij. Alle 4 zetten ze een toppresstatie neer. Met name Derwig is in vorm en zorgt regelmatig voor een glimlach met zijn cynische opmerkingen. Ook Reuten is ijzersterk. Jammer is dat Meyjes af en toe afwijkt van het diner om stukjes te laten zien over de gebeurtenis van de jongens. Niet dat het storend is, maar het diner zelf had de film in zijn geheel makkelijk kunnen dragen. Een klein open einde zet je licht aan het denken, maar is makkelijk in te vullen.

Een kleinschalige topper. 3.5/4.0

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Nu is het zeker de bedoeling dat we het boek gaan kopen, om te weten hoe het afloopt?

avatar van Zinema

Herman's Hitchcock.

Herman Koch is een held. Niet alleen dankzij Jiskefet, maar zeker ook vanwege zijn auteurschap. Zijn boeken maken het leven aangenamer. En donkerder. En vooral een beetje van beide. Zijn bestseller is Het Diner. Zeker niet zijn beste boek, maar wel heel goed. Je kunt bij andere boeken van de schrijver verschillende verfilmingen bedenken, maar niet bij Het Diner. Maar ja, commerciële successen..

Zoals altijd zijn er de bekende valkuilen. En toch struikelt men hier niet continu. Niets ten nadele van wie dan ook, een verhaal dat zich grotendeels afspeelt in één ruimte heeft vakmanschap nodig en perfectie. Een Koch dus. Iemand als Alfred Hitchcock zou het kunnen uitleggen. Hoe je zoiets lastig toch tot een stijlvol en spannend einde weet te brengen. Sommige helden zijn echter dood. Gelukkig leeft Koch nog.

Redelijk.

avatar van de grunt

de grunt

Zinema schreef:

Herman's Hitchcock.

Ik moest zelf meer aan Woody Allen denken , maar kan aan mij liggen.

Ik zie het beide totaal niet.

Vind die Derwig het hier overigens wel leuk doen. Zowel Thekla als Kim van Kooten passen totaal niet in hun rol.

Sowieso een beetje vergezocht gebeuren dit, maar de villeine dialogen zijn wel vermakelijk.

avatar van de grunt

de grunt

kos schreef:

Ik zie het beide totaal niet.

Klopt. Derwig was zó heerlijk cynisch. pijnlijke momenten aan tafel , die we allemaal wel eens meemaken. Heb er bij vlagen erg van genoten.

Gek genoeg vond ik Daan Schuurmans niet zo sterk in deze film. Op de een of andere manier kan ik hem nooit meer loszien van Bernard. Hij behoudt ook bepaalde trekjes van die rol.

avatar van Dynamovie

Dynamovie

Prima acteerwerk van Jacob Derwig en Tekhla Reuten. Typisch Nederlandse film, die doet denken aan Alex van Warmerdam.

avatar van 93.9

93.9

Zeer bekwaam gemaakte Nederlandse film. Goede dialogen in een typisch Nederlands decor anno 2014. Misschien ziet het er allemaal classy en hip uit, ook hier lach je je kapot bij over 30-40 jaar.

Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Grijpstra en de Gier... De tijd zal het leren...

avatar van notsub

notsub

Het Diner kan ik best waarderen. Toch weer wat anders dan gebruikelijk, maar erg Nederlands en herkenbaar. Het zijn de dialogen en de tastbare gevoelens die zich in de hoofdpersonen ontwikkelen die het hem doen. Stukje voor stukje geeft het plot zich dan prijs, zonder dat nu zo imponerend is. Wat ermee gedaan is, is dat bij vlagen wel.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een alleszins redelijk psychologisch drama, dat zichzelf tekortdoet door de oplopende spanning aan tafel telkens hinderlijk te onderbreken met beelden van de vreselijke gebeurtenis, die de aanleiding vormt voor het diner. Naar mijn gevoel zou het beter zijn geweest, die scènes helemaal in het begin —nog voor de openingscredits— te tonen, zodat de slag aan tafel ongestoord zijn gang had kunnen gaan.

Je ontkomt er volgens mij niet aan om voor jezelf een oordeel te vormen over de strijdende partijen. Ik was er voor mezelf vrij snel uit: ik ben allang blij dat ik niet zulke mensen als buren heb.

Waar is het trouwens opgenomen? Het zag er buiten uit bij Oosterdok, maar binnen?

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik laat jullie eerst weten dat ik het boek niet gelezen heb. Dus deed ik deze film in mijn Playstation 3 en werd verrast door het abrupte einde. Had ik ineens heel de film uit gekeken. Nu doe ik dat vaak hoor, daar niet van, maar ik had het bij deze film niet verwacht. Ik had eigenlijk een soort "literair vehikel" verwacht, waarvan de literairen onder ons zouden vertellen op feestjes o.i.d. dat ze de film "geweldig en subliem" vonden, maar er eigenlijk niks van snapten. Valt er eigenlijk iets te snappen in deze film? Nee is daarop mijn volmondig antwoord. Het is een psychologisch drama dat speelt met je gedachten, dat aan jou overlaat hoe je het verhaal verder invult, dat aan jou overlaat om te bepalen wie de dader is en wat daarvan dan toch wel de gevolgen zijn. Wat de film naar mijn mening boven het gemiddelde laat uitstijgen zijn de uitmuntende acteerprestaties. Zowel Schuurmans, Reuten, van Kooten en Derwig spelen de sterren van de hemel. Camerawerk is hier en daar wat rommelig met wat vage beelden van de vier door publiek of glazen heen, maar dat is om het niet eentonig te maken (denk ik dan). En opeens is ie uit en dan blijf je je afvragen: wie, wat en waar? Maar vreemd genoeg vond ik dat niet erg. En ik ben niet eens literair aangelegd. Ik lees alleen maar thrillers. Eh.... 3,5 *

• 11913 berichten

Literair is een vaag begrip. Voor mij was het boek absoluut niet literair.

avatar van Nientje1980

Nientje1980

Pfff, wat een zit.

Eerst komt hij traag op gang, dan even wel leuk, en dan... Een zwaar lullig einde. Abrupt, en niet bepaald fijn om zo af te kijken.

Jammer, enorm gemiste kans, want het acteerwerk is wel redelijk, en de moeder zoon relatie, en het verhaal op zich zou veel beter en mooier uitgewerkt kunnen worden.

avatar van soom

soom

Film, interessant medium. Ooit bedacht/uitgevonden ter vermaak. Om te entertainen. Mensen verdiepten zich in talloze films, denken te weten of te zien dat bepaalde regisseurs iets zo bedoelden. Ontleden tot in de treurnis hetzelfde stukje kunst, en denken recht te hebben iets neer te kunnen sabelen of denigrerende opmerkingen te maken in de stukjes die ze schrijven. Waarvan mensen die het lezen, dat in acht nemen en op grond van de mening van een intellectueel iemand, er voor passen om ergens heen te gaan. Waarna iedereen dat in z'n portemonnee voelt.

Ja, daar moet ik aan denken, nu ik dit stukje typ. De massa hysterie en het feit dat veel mensen denken dat iets er ook maar toe doet, in deze achterlijke idiotie die bekendstaat als de maatschappij. De film riep veel van dit soort pseudo psychologie op bij mij. Want wie ben ik nu helemaal, en zou ik hetzelfde reageren in zo'n situatie? Thekla speelt dan ook de beste rol uit Het Diner, onderkoeld en met een flair die ik altijd prettig vond. Vind. Kim en Jacob lijken me daarentegen onwennig, draaien heel erg om elkaar heen en zijn gewoon heel knullig bezig. Het is dat er een camera op hen gericht is, maar kom op, ze lijken heel erg zoekend en bijna alsof ze voor het eerst aan een film bezig zijn. Ze spelen de eerste keer samen, of niet? Hmm.

Al met al, aardige thriller, met na afloop een heleboel gedachten in de richting van de psychologie.

avatar van Elineloves

Elineloves

Jacob. Vooral een interessante man door zijn rol in 'In Therapie', waar hij mijn interesse in hem als acteur gewekt had. Hij, samen met Daan Schuurmans en Kim van Kooten, waren de reden om deze film te kijken. De trailer leek me namelijk maar zo-zo en het voorgevoel dat de film zou tegenvallen was aanwezig.

En terecht. Het begint helaas al vrij saai. De dialogen zijn slaapverwekkend en Jacob wist mijn aandacht niet vast te houden. Dat blijft jammer genoeg gedurende de hele film zo. Veel oninteressant gelul. De voice-over ging me ook irriteren. Het ontbreken van spanningsopbouw deed de film voor mij ook de das om. Toen er enigszins een stijgende lijn in leek te komen, was mijn interesse al onder het vriespunt gedaald.

Zonde, want de acteurs waren top, alleen het verhaal te pover in beeld gebracht. Het boek lezen dan maar?

• 11913 berichten

Elineloves Bespaar je de moeite. Even beroerd.

avatar van Elineloves

Elineloves

Hm oké, thanks. Dan kan ik mijn tijd inderdaad beter besteden.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

En, heeft het gesmaakt?

Nee, het smaakte helemaal nergens naar.

avatar van Quido

Quido

Begint stroef, komt daarna goed op gang - vooral Derwig is sterk -, maar die laatste tien minuten slaan de plank dan weer volledig mis. Totaal debiel einde. Jammer. Qua look deed ie me trouwens sterk aan films uit de jaren '90 denken, en ik weet nog steeds niet of dat nou een positieve of negatieve associatie is geweest.

avatar van scorsese

Goeie film waarin twee broers en hun vrouwen tijdens een diner een incident over hun kinderen bespreken. Een psychologische thriller met ook aardig wat komische momenten. Een goed verhaal dat ook onderhoudend wordt gebracht (o.a. door de opbouw en voice-over). Niet altijd evenwichtig als het aankomt op verhaal vs karakterschets. Het acteerwerk van de cast is sterk.

avatar van djkoelkast

djkoelkast

Waardeloze langdradige film. Hier en daar een ongemakkelijk lachje, maar meer dan ook niet.

avatar van Linda038

Linda038

Ik vond dit echt een ontzettend teleurstellende film. Echt volkomen zonder clou. Ik heb het boek niet gelezen, maar volgens mij is dit wel nodig wil je iets begrijpen van deze film. Er wordt gewoon overal te weinig van laten zien. Ik heb er spijt van dat ik deze film gekeken heb. Het is niet perse slecht, maar het is gewoon geen verhaal. Het stopt zomaar.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Deze film is echt niet goed. Vreselijke personages, dom scenario, overdreven geacteerd. Wij vonden er echt geen bal aan. Totaal niet interessant.

avatar van rep_robert

Nietzeggende film met futloze dialogen, irritante flashbacks en een einde uit de lucht komt vallen. Weinig van genoten!