• 9.370.364 stemmen

Eames: the Architect & the Painter (2011)

Documentaire | 83 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Jason Cohn en Bill Jersey

Met onder meer: Ray Eames, Charles Eames en James Franco

Plot Eames: the Architect & the Painter

Charles en Ray Eames worden wereldwijd gezien als het belangrijkste designduo van Amerika. Zowel hun alom geprezen ontwerpen maar ook hun geliefde persoonlijkheden hebben voor een iconische status gezorgd. In deze documentaire wordt veelvuldig gebruik gemaakt van archiefmateriaal en interviews met vrienden, collega's en experts om een persoonlijk beeld van Charles en Ray te schetsen, maar ook om hun werk in de context van hun tijd te plaatsen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van danuz

danuz

Vooral het, pakweg, eerste half uur is fantastisch! Daar wordt de nadruk op de holistische werkwijze van de Eamesgeliefden gelegd. De geweldige kunst van Ray, de films van Charles en de ontwerpen van Charles (en Ray). Ook Case Study House No. 8 komt aan bod. Eigenlijk was ik nog het meest gecharmeerd door Ray's vreugde en kunst. Vond het dan ook wat jammer dat de film al vrij snel van toon veranderd en in mineur eindigd. Zo blijft er maar weinig over van de vreugde waarmee de film begint. Ook begon ik de praktische inkijk in hun werkwijze - of dit nu het de korte animatiefilms van Charles betreft of het fabriceren van de plywood stoelen - waar je in het begin nog mee werd verast te missen. Desalniettemin een must-see voor de Eames-liefhebber of diegene die maar een glimps interesse heeft in mid-century.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

"We don't do art, we solve problems"

Een mooi levensverhaal van twee ontwerpers. Toch ook romantisch. Zij mengen esthetiek en pragmatiek zoals de docu vertelt.

Het stel ontwierp van spalken tot meubels. Vooral het buigen en bewerken van triplex, wat voorheen niet in productie mogelijk was, hebben zij (nieuw) leven ingeblazen.

De beelden zijn erg afwisselend en de invalshoeken om de kunst te tonen ook.

Foto, film, interview, voice-over, animatie, tekeningen, tekstcompositie en tekst op beelden geprint.

Kunst, mensen, ontmoetingen en relaties, contracten en budgetten.

Ook prettige aparte zachte muziekjes erbij.

Kortom, onderhoudend en veelzijdig.